• Geopolityka Autor: ~VEGE [185.152.123.*]
    Wiadomość na temat rozmów w sprawie zakończenia wojny owszem jest pozytywna, natomiast według mnie, duży niepokój i blokadę przed wejściem w akcje spółek takich jak Astarta stanowi sposób w jaki wygląda to zawieszenie broni. Wszystko wygląda na to, że w rozmowach nie będzie brała w ogóle Ukraina, dodatkowo USA odsuwa się od Europy i de facto NATO…
    Nawet jeżeli zatrzymamy wylew krwi na froncie, to ten konflikt pozostanie a Rosja będzie dalej mieć zapędy aby gonić jak najbardziej na zachód. A to nie przyciągnie funduszy.
  • Re: Geopolityka Autor: ~AdamSmith [52.164.127.*]
    A czy Polska brała udział w rozmowach w Poczdamie pomyśl zanim napiszesz?

Europa jest aktualnie zbyt śmiesznym tworem, żeby ktoś się z nią liczył bo przez to ekoświrowanie to pośmiewisko gospodarcze.

Oczywiście miejmy nadzieje ze kiedys sie to zmieni
  • Re: Geopolityka Autor: ~VEGE [185.152.123.*]
    Polityka UE to inna sprawa na dłuższy wątek, natomiast to co mnie najbardziej nurtuje to kwestia właśnie zapatrywania funduszy na wszystkie Ukrainki z GPW. Mam sporo wątpliwości do tych astronomicznych wycen, które mają nadejść po ogłoszeniu zawieszenia broni
  • Re: Geopolityka Autor: ~Regina [94.246.178.*]
    Astarta zarabia 400 mln zł a kapitalizacja 1300 mln. Drogo?
  • Re: Geopolityka Autor: ~jk [37.47.155.*]
    Potencjał jest na 400 mln € rocznie
    Nigdzie nie powiedziałem że jest drogo. To że papier ma wartość widzi każdy. Pytanie tylko czy fundy będą tak ochoczo wchodzić jak się tu na forum zakłada ..
  • Re: Geopolityka Autor: ~DrF [91.146.250.*]
    no to przyjda inni - patrz wywiad z lutego 2024 jakiego udzielil Howard Dahl, Dyrektor niewykonawczy, Przewodniczący Rady Dyrektorów Astarty:

Dahl powiedział, że niedawno otrzymał telefon od mężczyzny z Bostonu, jednego z największych amerykańskich inwestorów w fundusze hedgingowe. Mężczyzna miał miliardowy fundusz w wartości akcji. "Dobrze przyglądają się Astarcie i mają 10-letni horyzont" - powiedział.

https://www.agweek.com/agribusiness/howard-dahl-reflects-on-ag-challenges-in-ukraine-through-russian-invasion
  • Re: Geopolityka Autor: ~twardy [89.64.72.*]
    VEGE - widzę że jesteś oczytany a nie zauważyłeś tego że Ukraina zgodziła się na to aby USA mogło wydobywać surowce i inne pierwiastki ziem rzadkich na 500 miliardów dolarów w zamian za okazaną pomoc wojskową.
    Czy sądzisz że USA odda te tereny Rosji lub dopuści aby mogła je zająć jak już podpiszą porozumienie ?
    No sytuacja jest dosyć dynamiczna.. To co jednego dnia jest tematem przypuszczeń następnego może stać się faktem. Wszystkim nam życzę, żeby tereny Ukrainy były jak najbardziej spokojne, bo wtedy o Astarte nie ma co się martwic :)
[x]
ASTARTA -1,67% 44,05 2025-10-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.