Powiedcie mi skąd Urząd skarbowy ma wiedzieć że otrzymaliśmy dywidendę z asbis i powinniście zapłacić podatek. On otrzymuje tylko PIT 8c. A tam nie ma wzmianki jakie akcje posiadacie. czy ktoś ma w tym doświadczenie. np. miał kontrolę us.
Kolega dostaje dywidendę z Asbis od kilku lat, nie rozlicza podatku, US nie miał kontroli. Nie oznacza to, że kontrola się nie pojawi i naliczą mu podatek zaległy, odsetki i kara.
Technicznie US chyba nie wie czy była czy nie była dywidenda.
Chyba nie wie, a kara jest tym większa im później płacisz, chyba 7.25% * dni_od_obowiazku / 365 jeszcze razy 1.5 jeśli to US wykryje. Czyli jakbyś miał 20000 zł z dywidendy masz 3800 zaległości podatku plus kara, np. jak wykryją po 2 latach to wychodzi 826 zł.
Rozliczasz sam i sumę podatku wpisujesz w pit - musisz policzyć ją tak ! kurs dolara berzesz z tabeli kursu średniego nbp dnia poprzedzającego dzień w którym ją dostałeś na konto - czyli 4,0845 X 0,2 ( bo było to 20 centów czyli 2/10 dolara) razy ilość akcji - zaokrąglasz do pełnych złotych i z tej sumy 19 % podatku płacisz
Jeśli dostałes też dywidende 2024-06-27 to wtedy 4,0291 x 0.3 razy ilość akcji - zaokrąglasz do pełnych złotych i z tej sumy 19 % podatku płacisz
wracam do wątku. Nawet jak będę miał kontrolę to pr,wyjdę z pitem 38 I pit 8c. A urząd na jakiej podstawie stwierdzi ze mam coś do zapłacenia. Wszystko będzie się zgadzać. Jak się zapyta czy mam akcje za granicą, powiem że nie i kontrola sie skończy.
Rozliczenie dywidendy ASBIS łopatologicznie: Zsumować całą dywidendę za 2024. Pomnożyć tą wartość przez 0,19. Wpisać do rubryczki 45. w pit-38. W rubryczce 46 wpisać 0. Powtórzyć wartość w rubryczce 47 i 49 . Zsumować z pozostałym podatkiem z pit-38. Przychód stanowi to co wpłynęło na konto i kurs pln/usd nie ma znaczenia.
Dnia 2025-02-20 o godz. 18:44 ~synek napisał(a): > No jakich? Mój kolega już od początku nie płaci ze społek zarejestrowanych poza granicami kraju. Ponad 20 lat i jakoś jest Ok ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- A powiedz w jaki sposób (ponad 20lat temu), czyli np. 2005r mógł kupowac /sprzedawac spółki zarejestrowane poza granicami Polski. Jak to DM w Polsce prowadził taką usługę ? Ja tez jestem " kilka laaaat" na giełdzie......
a skarbówka zajmie konta i dowali takie domiary że będzie placz od rana do nocy ! trzeba być totalnym ignorantem i matołem żeby nie zaplacić podatku :) a teksty typu kolega nie placi są zmyślone przez jakiegoś pajacykowa :)
Dzieciarni na forum, cała masa, (dzięki np. XTB), każdy uważa się za specjaliste od marketu. A na proste pytanie nie dostaniesz odpowiedzi. Dosytałem z jednego z moich DM już Pit, za 2024r a dodatkowo wykaz wypłaconych dywidend w walutach obcych, i po mojej stronie jest rozliczenie tego podatku w zeznaniu rocznym Płacę, aby mieć spokój, i czyste sumienie. ps. np. w USA za przekręty podatkowe (od pewnego poziomu) idzie się do więzienia.....
Była taka spółka litewska, chyba z energetyki. Ona płaciła dywidendę i należało do tej dywidendy dopłacić 7%. Bo na Litwie płaci chyba 12%. Kega o tym nie wiedział i nie zapłacił. I jakoś US nie wezwał mnie do zapłaty. Minęło już 5 lat i po zawodach.
Przedawnienie zobowiązań podatkowych następuje z upływem 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin płatności podatku. Przedawnienie zobowiązania podatkowego powoduje jego wygaśnięcie, wraz z odsetkami, po upływie określonego w ustawie czasu.
Na właśnie .Nie ma co ryzykować, mam tylko 400zł do zapłaty za asbis. Moze kolega mnie podpuszcza z tym ze nikt nie płaci. Bo US tego nie widzi w zeznaniu PIT 8c , a mówicie że jeszcze jest jakieś sprawozdanie z dywidend płaconych z podmiotów zarejestrowanych w ramach podatkowych.
Ile byś nie miał do zapłacenia to trzeba zapłacić ! najlepiej jak dostajesz dywidende to obliczyć podatek i sumę podatku przelać na inne konto zżeby ta kasa już była a nie szukaćjej na ostatni dzień ! A TO ŻADEN kolega skoro namawia do złego :)
Przy takiej zmienności notowań z jaką mierzą się ostatnio wszyscy uczestnicy gry giełdowej perspektywa dodatku w postaci 90 groni netto to raczej niewielki czynnik zachęty do zakupu w celu posiadania bonusa.Wow ale złożone zdanko popełniłem znienacka.
Dnia 2025-04-29 o godz. 14:23 ~Pawełek napisał(a): > ... prawdziwy patriota i podatnik polski. Proszę brać przykład. > > Później nie będzie kłopotów, karnych odsetek... i kary z US. Pamiętajcie, najlepiej rozliczyć podatek na czczo w latrynie z zamkniętymi oczami i rozchylonymi pośladami.
Nie zajarzyłeś... tu chodzi, by w ogóle złożyć to rozliczenie do US. Większość nie umie w_pisać, reszta obliczyć, pozostali umiejscowić w odpowiedniej rubryce Pit... tylko tyle :-)