• Technicznie wygląda ładnie :) Autor: ~Furtak [176.111.30.*]
    Patrząc na wykres i wolumeny to technicznie do 12,50, tam przemiał i dalej do okolic 22.

A co dalej to już fundamenty pokażą. Między innymi jak się w cyferkach przełoży fakt, że nadchodzące wybory w Niemczech nakręcają rynek pomp ciepła co jest już widoczne od grudnia, jak programy w Austrii i powiedzmy dodatkowy 1mld w Polsce na OZE.
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: ~reinman [89.151.16.*]
    Zatem czekamy na wzrosty
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: alicja1992 [37.31.41.*]
    Ależ odleciał. Z czego te 12.50zl ? 1mld na OZE ..hmm... tylko jakie OZE bo na razie kłopoty z programem Czyste Powietrze, a Mój Prąd generalnie uwalony ... Pójdą pieniądze na duże OZE, a nie na pompy ciepła. Jeszcze nie wyjaśniona sprawa czy pompy spoza bazy Eprel mogą być na liście ZUM.
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: alicja1992 [37.31.41.*]
    Ostatnia szansa na dotacje z Mojego Prądu 6.0!
    Budżet szóstej edycji prawie wyczerpany – rozdysponowano już 83% środków!
    Do zgarnięcia zostało tylko 210 mln zł, a średnie tempo składania wniosków wskazuje, że cała pula może się skończyć znacznie szybciej niż planowane zakończenie naboru!

Stan na 3 lutego 2025:
    77 859 złożonych wniosków (bez odrzuconych)
    na kwotę 1,04 mld zł
    w budżecie zostało tylko 210 mln zł

Jeśli planujesz skorzystać z dofinansowania – nie zwlekaj! Przyspieszenie tempa składania wniosków (spodziewane pod koniec naboru) może sprawić, że środki wyczerpią się wcześniej!
    Czy będzie więcej pieniędzy?
    Jak poinformował nas Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, trwają rozmowy dotyczące zwiększenia budżetu o kolejne środki oraz przedłużenia naboru.
    Co z siódmą edycją?
    Fundusz informuje, że nie planuje nowego naboru, dopóki nie rozstrzygną się kwestie MP6.0.
    Wniosek jest jeden: jeśli chcesz skorzystać z dotacji – działaj teraz!
    ..... Czy będzie program 7.0 ? Nie wiadomo
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: ~Inwestor [89.64.66.*]
    Na dzisiejszej konferencji Tuska i Domańskiego ze strategią gospodarczą Polski "inwestuj, inwestuj, inwestuj" padło sporo nt miliardów na energetykę zarówno tę wielkoskalową jak jądrowa czy kolejne giga farmy morskie, ale też rozproszoną dla poszczególnych domostw, budynków.
    SUNEX ma już wszystko czego pod tym kątem trzeba i dalej się rozwija o kolejne produkty do całej energetyczno cieplnej układanki. Jeśli tylko te strategiczne zapowiedzi, że wspólnie z "biznesem" będzie to robione w tym w sferze energetyki i ciepłownictwa to dla SUNEX mega czasy nadchodzą. Czas pokarze czy strategia Polski będzie operacjonalizowana. Jeśli tak to będzie i tutaj grubo.
    Takie spółki jak SUNEX to mogą być czarne konie giełdy w kolejnych latach.
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: alicja1992 [83.27.196.*]
    Po pierwsze jesteśmy przed wyborami więc mówi się wszystko, właściwie można włączyć pauzę do maja. Po drugie przez termin rozproszone najczęściej odnosi się do PV. PV swój okres świetności miało za PiS gdzie to ku rozpaczy m.in URE wprowadzono net-metering , do którego wg mnie nie wrócimy bo stare sieci, podbijanie napięcia, harmoniczne itp... Stąd pojawił się net-billing ale to też malo, by ratować sieci i skoki napięcia, wprowadzono konieczność magazynów energii. Całość obecnie jak wskazują statystki nie cieszy się popularnością. Jak więc zachęcić do rozproszonego ? Dodam że PC swój złoty czas miały także dzięki net-metering
    No ale ok, powiedzmy że złoty czas nie dla Sunex a ogólnie dla pomp ciepła. Czym Sunex wyróżnia się by walczyć no powiedzmy z Panasonic, który wg branży ma ponad 20proc udziałów rynkowych. Są jakieś preferencje dla polskiej produkcji ? Nie słyszałam. Jeszcze raz napiszę, wg mojej wiedzy Sunex ma szansę być liderem w osprzęcie do pomp ciepła i ewentualnie, w co nie wierzą mieć znaczenie na rynku DE i AT. Tyle
    Na konferencji padło też rozproszone ciepłownictwo. Mają na uwadze szerszy kontekst energetyczny - kolektory słoneczne, pompy ciepła, panele PV itd. Był też fragment nt inwestycji w sieci przesyłowe. Tak jak pisałem jeśli to co było mówione będzie materializowane to wszystko wielopłaszczyznowo wspiera SUNEX na kolejne lata i wówczas to będzie czarny koń giełdy.

Ty Ala nie kupuj tutaj akcji bo od jakiegoś czasu siejesz ferment, więc po co ci te akcje :) Daj sobie spokój. Kup akcje Panasonic :)

• Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: alicja1992 [37.31.44.*]
    Akcje Panasonic posiadam od kilku lat. Jak pisałam, jestem z branży pomp ciepła i rynek znam znakomicie. Sunex raczej zdechły kot. Nikt nie da im dofinansowania w DE czy AT jak nie będą na liście eprel a przy niektórych EhpaQ
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: ~Haha [37.31.37.*]
    Jak jesteś tak obcykana w temacie i nie umiesz sprawdzić że pompy sunex są na ehpaq i zum? Proszę jaki fachura z Ciebie :)
    Pomp Sunex nie ma w bazie EHPAQ. Jeśli są to daj link, nie na na obowiązkowej bazie Eprel więc nie powinny być na ZUM. O tym niebawem będzie głośno.
    Programy na kolektory termalne w DE się kończą, nie liczylabym na to. Zadaj pytanie Kalyciakowi ile z tego obrotu to pompy, ile solary a ile osprzęt typu bufory i zasobniki. Ja odpowiedź znam ale nie mogę napisać
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: ~iujikughbkb [77.255.31.*]
    Dnia 2025-02-11 o godz. 11:21 alicja1992 napisał(a):
    > Programy na kolektory termalne w DE się kończą, nie liczylabym na to. Zadaj pytanie Kalyciakowi ile z tego obrotu to pompy, ile solary a ile osprzęt typu bufory i zasobniki. Ja odpowiedź znam ale nie mogę napisać

czyli masz dostęp do informacji poufnych ze spółki? wiesz, że insider trading jest nielegalny w Polsce?
  • Re: Bufory zasobniki: Autor: prof_wiatr [79.185.20.*]
    Galmet
    Vailland
    Joule Cyclone (polecam) nierdzewka
    Kospel

Jakoś nie spotkałem Sunexu.
    ps. Informacja niejawna.
    .............................

• Re: Bufory zasobniki: Autor: prof_wiatr [79.185.20.*]
    https://www.bojlery.pl/webpage/producent-joule.html

proponuje poczytać, a nie pisać delikatnie ........mówiąc......
  • Re: Bufory zasobniki: Autor: alicja1992 [37.31.44.*]
    Sunex nie ma na targach Enex w Kielcach ? Dziwne. To jedne z większych o ile nie największe targi OZE w Polsce
    Joule ? Bardzo dobre austriackie zasobniki, bufory, sprzedawane w Polsce przez Joule Polska sp. zoo
    Sunex swoje zasobniki i bufory sprzedawał głównie przez sieć Bims. Dużo Bims tego brał oj dużo
  • Re: Bufory zasobniki: Autor: ~Hehe [37.31.36.*]
    Alicja a tak ciężko wejść na zum i wpisać sunex, kliknąć na obojętnie jaką pozycje i zobaczyć etykietę energetyczą? Na ehpaq tez trudno wejsc i wpisac dystrybutora sunex zeby zobaczyc ze wszystkie pompy m pro sa? No niestety taki z Ciebie fachowiec ze nie potrafisz, nawet troll slaby hehe
    Zwracam honor jeśli chodzi o EHPAQ. Poprzednio szukałam nie po liście rozwijanej lecz po filtrze i nie pojawiały się Nexusy.... https://www.ehpa.org/quality/quality-label/
    Ok, czyli Sunex jest ok..Ma Eprel, ma EhpaQ, ma ZUMa.... jest gotowy papierowo do walki z Panasonic :))) Dzięki za zwrócenie uwagi
    Jest to wiedza jawna ale nie dla wszystkich. To nie jest tajemnica handlowa. On kiedyś jawnie podczas spotkania mówił o takim podziale
    oj Ala, Ala, nie wiem co Ty tam wdychasz w tej małopolsce, ale chyba tam pompy ciepła by się przydały :)
    Akcjonariuszka Panasonic na forum bankiera SUNEX, który dla niej jest niewiele wart. Warto zatem tu siedzieć? :)
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: ~Hehe [37.31.36.*]
    Przecie to troll, już wyjaśniłem w swoim poście, wszystko do wyszukania w minutę w internecie, kobita tyle lat w branży a pisze takie dyrdymały. Kogo chce oszukać? Oj oj
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: ~Lag [83.24.12.*]
    https://eprel.ec.europa.eu/screen/product/spaceheaters/1881061

Tak dla podsumowania tej jałowej dyskusji
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: ~Inwestor [89.64.67.*]
    do Furtak
    Technicznie to po przejściu SMA200 dojście do 12,5 będzie już formalnością i przystankiem. Ale najpierw średnia krocząca do przejścia. Jednakże w przypadku tej spółki technikę bym na drugim planie trzymał. Tutaj fundamenty. Jak pisałem jeśli to co mówili na konferencji będzie wielotorowo realizowane to SUNEX czarnym koniem giełdy będzie. Wówczas zupełnie inny wymiar spółki na giełdzie.
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: ~Piotrek [95.160.156.*]
    A zlecenia po 7,13 w pakiecikach po 220 akcji już trzeci dzień trwają, jakaś dziwna umówiona wymiana
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: ~Lag [83.24.12.*]
    Dziwnie stabilnie i spokojnie na kursie Sunexu. Dawno już tak nie było.

Taki banał, który dużo nie wnosi:
    Nie wiem, czy kurs pójdzie górę, czy w dół, ale stawiam, że ten ruch będzie bardzo gwałtowny.

Czas pokaże jak będzie
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: alicja1992 [37.31.38.*]
    Wyniki dopiero 29 kwietnia
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: ~Fromag [37.47.122.*]
    Akcje panasonic ? To jakby ktoś napisał że ma akcje xtb i dlatego jest z w temacie bo xtb ma tyle firm notowanelych z branży oze że hp ho Nie dajcie sobie zabrać akcji.
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: alicja1992 [37.31.38.*]
    Panasonic jest jedynym z największych graczy lub największy w powietrznych pompach ciepła w Polsce. To powinieneś wiedzieć
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: ~Fromag [37.47.93.*]
    Ale głupoty. To zdywesyfikowane do bolu korpo a nie producent czy gracz na rynku
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: alicja1992 [37.31.39.*]
    Statystki sprzedaży mówią coś innego... a dziś ? A dziś pisałam że się rozpoczyna... 7zl rozmienione
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: ~Lag [31.61.253.*]
    Gdzie dziś pisałaś? Dzień się jeszcze nie skończył więc poczekajmy z tym rozmienianiem.
    Krzywe kroczące piszą mocne SPRZEDAJ, RSI mocne sprzedaj.... wyniki wg mnie będą słabe, nie ma co zaklinać rzeczywistości
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: ~Zorba [31.0.55.*]
    Nie rozumiem jednego. Skoro jest tak źle to po co było sunexowi przejmować krobathy i inne takie. Toz to tylko balast stałych kosztów zatrudnienia.
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: ~Fan_SNX [31.61.252.*]
    Rozmieniony ,,ynwestorze,,
    Tak czy Nie???
    Po co inwestowali ? Jest kilka firm których nazw nie wymienię, które inwestowały miliardy w nowe fabryki w Polsce, Słowacji a teraz fabryki stoją puste. Brak popytu na pompy ciepła był i trwa. Marze spadają z powodu chińskich producentów. O tym tez wspominał Kalyciok. Marża mogą pójść w dół. To problem większości europejskich producentów
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: ~Lag [83.24.111.*]
    Tak. Rozmieniony fanie Sunexu.
    Wg mnie Sunex przeinwestował ale może się mylę. Natomiast próba zmian w kanałach dystrybucji w Austrii na kanał skrócony producent -instalator uważam za bardzo ryzykowny a producent -klient końcowy za ewidentna klapę. Tak uważam, dobrze znając rynek austriacki, mający zaufanie do instalatora i marki. Zobaczymy ... Jeszcze raz napiszę, że cudem byłby sukces pomp Sunex na zachodzie, jeśli przez tyle lat największemu producentowi polskiemu czyli Galmet to się nie udało. Zachód jest bardzo focus na pompy zachodnie plus obecnie markowe azjatyckie takie jak Panasonic, LG, Mitsubishi. Przebicie się z polską pompa uważam za szalenie trudne
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: ~Potek [78.31.92.*]
    Ta pompa ciepła firmy Sunex jest właściwie produktem chińskim w obudowie Polskiej
  • Re: Technicznie wygląda ładnie :) Autor: alicja1992 [178.43.243.*]
    Zgadza się, podobnie jak większość tzw polskich pomp, z wyjątkiem Galmet i to chyba tylko niektóre modele
[x]
SUNEX -0,16% 6,18 2025-10-03 16:48:30
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.