A co możesz powiedzieć jak nie masz akcji? Haha
Czwarty kwartał zakończony dużym tematem. Ja obstawiam czwarty kwartał z zyskiem na poziomie 300 tysięcy
We wrześniu raport na początku gdzieś ze realizują 1,6 MW częściowo zakładam w Q3 księgowane ale Q3 było 0,4 mln sprzedaży więc zakładając 1MW = 2 mln netto to 1,5 mln może wpadło z tego i w styczniu raport że zakończyli projekt 1,8 mln zł z czego przyjmuję 30% wpadła w Q4 a reszta Q125 czyli 0,6 mln Można liczyc na 2 mln sprzedaży z raportów. Plus może ca 0,2 mln z czegos czego nie wiemy. Wychodzi 2,0-2,4 mln sprzedaż i ca 220 -280 k zysk
Koszty bezpośrednie w ciagu ostatniego roku wzrosły głownie wynagrodzenia ekip natomiast ceny paneli i całego nazwijmy to osprzętu spadło ca 20%. Łatwo to sprawdzić. Zobacznie na spółki porównywalne albo takie które robia podobne uslugi albo w końcu zwyczajnie zapytajcie. Myśle że 10% powinno im marzy zostać
dd już cię lubię. Difihuho będzie robił wszystko aby spadło bo stoi na 68 groszach z próbą zakupu. Czwarty kwartał zawsze jest dla nich najlepszy, a dlaczego?
O rety difihuho naprawdę myśli że mogą wliczyć w koszty zakup działki, a to dobre.
Pytam weź mu odpowiedz, bo po tym co napisał to będziesz znów miał co cytować.
koszty długopisów i gumek myszek wzrosły 100% więc policzcie to. A tak poważnie to jak budują instalacje na działkach podmiotów to oczywiscie kosztów nie ma jak kupili działkę w żywcu powiedzmy za 500-600k to jak na Fakturę to podatków nie ma jak od osoby fizycznej bez FV to 2% czyli 10-12 tys zł. koszty projektów;-) nie wiem tez czego bo jak szczegółowo rozmawiamy to mozemy a nie tak sobie tam. Koszty projektu instalacji? no to chyba co kwartał widoczne w miarę dla osób co były/są w spółce a projekt np domów? no to też łatwe do policzenia i nie jest to 100k a dwa to projekty tam już z poprzednich etapów są. więc albo rozmawiamy o kosztach długopisów i powaznie albo drama jakaś Mam tez nadzieję iż kazdy rozumie i wie ze działka to nie koszt tylko idzie na bilans jako aktywo w przypadku Żywca..
A gdzie ja napisałem o działce?
Koszty opłaty skarbowej ,koszty notarialne,wpis do kw,koszt projektów a to dostali gratis?
Zobaczycie raport i zobaczycie 0.68.Nie o wszystkich kosztach wiecie.
To ty nic nie wiesz, działki i deweloperka to raczkujący temat...teraz w najbliższych miesiącach będzie liczyć się co innego. O raport bądź spokojny właściciele akcji powinni być mile zaskoczenia.
a poscie z 2025-02-07 19:02 piszesz a koszty działki? więc chyba nie chodzi ci o koszty opłaty notarialnej to już prędzej doczepić sie mozna nie wiem do wynagrodzeń niż do mało istonych kosztów;-)
Pytanie
Działka podrożały przez miesiąc o 300 tysięcy wiec
1.Były dodatkowe koszta ?
2.Celowo ponieśli cenę pod kredyt?
3.Zysk z domków juz jest w cenie działki?
a jakie to ma znaczenie w grupie kapitałowej? np przeciez jakby sprzedali za 10 mln to nie oznacza to nic liczy się to za ile to sprzedadzą do klienta a w grupie zostanie ta sama kasa a jak w spółkach rozłożona no to np nie wiem czy wiesz wynika z zarzadzania kapitałem np spółka ma kase w grudniu kupuje odsprzedaje zeby miec kase na funkcjonowanie. Dwa bank może nie chciec pozyczyc kasy spółce holdingowej tylko operacyjnej cała developerka tak działa. Z tego tytułu jesli juz to będzie wynik dodatnina poziomie jednostkowym na skonsolidowanym nie i to nie w Q4 tylko jak juz do Q1 2025. A dlaczego podnieśli całe ogromne pieniądze;-) a moze dlatego że powstał operat pod kredyt? że jest warta więcej itd dobra nie ma z kim tu rozmawiać a jak już do o kosztach długopisów i chyba nikt nikgdy tu biznesu nie robił jak się chesz czepiać to szedłbym bardziej w kierunki konkurencji na rynku PV bo ona jest większa jest presja cenowa choć koszty spadają urządzeń. No a w domkach napewno ryzykiem jest to że jednak sprzedaż ich do klienta jest ciężka nie wiem jak na rynku Żywieckim ale sytuację w develoeprce znacie. Dwa nie jest to jakas wielka inwestycja więc ryzyko jest powiedziałbym średnie minus prosze rozmawiajmy ale nie na takim poziomie;-) bo ryzyka są jak w każdej spółce a tu ktoś pisze ze działka podrożała;-) jakby byław tej samej cenie tez źle a jak w niżzej że strata i armagedon;-)
Masz Rację DD ciężko tu z kimś logicznie porozmawiać czy nawet wymienić poglądy. Ciekawy wątek i wypowiem się szczegółowo w ciągu tygodnia dlaczego uważam, że zysk będzie w okolicy 1 miliona złotych.