• przewlekłość skutkująca stratą dla akcjonariuszy Autor: ~mefistofeles [89.64.12.*]
    Spółka w komunikatach wskazuje, że wszelkie dokumenty dostarczyła już dawno.Inne podmioty o zbliżonej działalności dostały decyzję po max 1 przedłużeniu terminu. Więc albo spółka podała nieprawdę w komunikacie o dostarczeniu wszystkich dokumentów (dlatego organy przedłużają wydanie decyzji) albo organ mimo kompletu dokumentów świadomie lub nie działa na szkodę co najmniej akcjonariuszy. Patrząc na to to spółka powinna wynająć dobrego prawnika/radce, który dokładnie przeanalizuje decyzję o kolejnych przedłużeniach,bo wydaje mi się, że dostają po prostu kolejne postanowienie o przedłużeniu terminu, wrzucają je do dokumentów i tyle. Jeśli będzie dobry, i znajdzie podstawy do tego, że są one bezzasadne lub lobbistycznie motywowane (ekoserby itp.) to zarząd powinien złożyć wniosek o odszkodowanie za powstałe szkody (można wyliczyć straty) i powiadomić stosowne organy do zbadania tej przewlekłości - chyba, że spółka dała dokumenty tak słabe, że organy nie mają innej opcji i przedłużają. Z doświadczenia wiem, że jak do spraw urzędowych wchodzi konkretny prawnik to sprawy bardzo szybko się wyjaśniają
  • Re: przewlekłość skutkująca stratą dla akcjonariuszy Autor: ~wycena [91.204.206.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/BRAS-S-A-Wydanie-decyzji-srodowiskowej-dla-Farmy-Fotowoltaicznej-Serby-8598529.html

Decyzja środowiskowa już raz była wydana, czyli dokumenty były prawidłowo przygotowane. Jeżeli kogoś należy pozwać z uwagi na celowe działanie na szkodę firmy to pseudoekologiczną fundację eko-serby.
  • Re: przewlekłość skutkująca stratą dla akcjonariuszy Autor: ~vklf [31.61.227.*]
    Kancelarii prawnych zajmujących się takimi sprawami jest pełno
    https://www.google.com/search?q=decyzja+%C5%9Brodowiskowa+kancelaria+prawna

Jedyne co mogli by zrobić na już bez prawnika, to złożenie ponaglenia https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/ou590 . Formularz ponaglenia https://zaplecze.biznes.gov.pl/files/document_attachments/3364/0590_Wzor_ponaglenia_1_0.pdf 
    W uzasadnieniu powołać się na:
    - szybsze załatwienie analogicznej sprawy dla inwestycji na sąsiedniej działce
    - jedynie uzupełniający charakter złożonej dokumentacji do wznowionego postępowania - większość dokumentacji nie uległa zmianie i została już zbadana w poprzednim postępowaniu zakończonym wydaniem przez RDOŚ stosownych uzgodnień
    - szkody środowiskowe wynikające z opóźnienia produkcji energii przez farmę skutkującego koniecznością produkcji tej energii z paliw kopalnych i emisją gazów cieplarnianych oraz innych zanieczyszczeń do atmosfery - podać konkretne ilości emitowanego CO2
    - straty finansowe ponoszone przez odbiorców energii w związku z kosztami opłat za emisję w/w zanieczyszczeń
    - straty finansowe spółki spowodowane opóźnianiem inwestycji - podać średnią wartość energii produkowanej przez taką farmę dziennie
    - straty finansowe gminy oraz budżetu państwa wynikające z utraconych wpływów z tytułu podatku od nieruchomości oraz dochodowego
    - bezcelowość dalszego przesuwania terminu, które nie spowoduje wydania lepiej chroniących środowisko uzgodnień za to zwiększy straty wymienione powyżej
  • Re: przewlekłość skutkująca stratą dla akcjonariuszy Autor: ~VIC1980 [193.192.177.*]
    Nie pomyśleliście, że komuś ta cena nie pasuje? No to jak najlepiej obniżyć wartość akcji i zebrać np po 16gr?
  • Re: przewlekłość skutkująca stratą dla akcjonariuszy Autor: ~Posiadacz [95.203.54.*]
    Ja jestem przybity kolejnym przesunięciem.
    Zebrałem w styczniu 145 tysiecy akcji i faktycznie może za drogo płaciłem, teraz kurs pewnie przysiądzie. Nieważne, najistotniejsze może dla nas jest stworzenie stowarzyszenia przekraczającego 5 procent akcji i dzięki temu możemy pojawić się na walnym wspólnie? Może jakieś konkrety?
  • Re: przewlekłość skutkująca stratą dla akcjonariuszy Autor: ~Hos [31.0.52.*]
    Wszyscy mocni na forum a jak coś konkretnie to nikogo niema. Widać że ludziom ma kasie nie zależy , a teraz będzie wielkie żarcie tych co sprzedają i tych co połykają.
[x]
BRAS 0,50% 0,20 2025-09-12 15:28:56
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.