Zarząd ostatnim ESPI zakomunikował że osiągnął 93,95% liczby głosów na wza (nie wiele się pomyliłem pisząc w innym poście że ma już pewnie 94%) a więc brakuje mu 1,05% to jest dokładnie 1 094 339 akcji. Wg. ESPI z dnia 20.01 który mówił o stanie posiadania na 17.01 wynoszącym 97 066 432 głosów na wza (wówczas brakowało do 95% 2270103 akcje) z tego wynika że w tym czasie skupili 1175764 akcje. Łączny wolumen w dniach 18-28stycznia to jest 7 sesji 1 791 173sztuk. Od tego trzeba odliczyć to co było skupowane w regulaminowym skupie to jest średnie 45tys na sesję razem 315tyś. Z tego wynika: 1791173-1175764-315000=300409sztuk akcji które kupił ktoś inny w tym czasie. Poprawcie mnie może gdzieś zrobiłem błąd. Ale jeśli jest tak jak wyszło z tych obliczeń to w tym czasie na każde 11 akcji które kupował zarząd 3 kupił ktoś inny.
Na moje po wczorajszym dniu , brakuje im 850 tys akcji do 95% głosów , a że kupują też kto inny to normalne , niektórzy liczą na premię przy wezwaniu i kupują ( ja np. Trochę kupiłem to pewnie są i inni )
Bardziej się zastanawiam, dlaczego mając tyle własnych akcji nie chcą podbić kursu w granicach 20 PLN po serii dobry espi na które je stać po czym opylić 1-2% akcji własnych na tych poziomach i później znaną im metoda ubić kurs do tego co teraz mamy odkupując wcześniej sprzedane akcje za dużo mniejsze pieniądze.
Ktoś jednak te akcje sprzedaje i to na dużą skale to na pewno nie jest ulica. Prezes nieco przystopował zakupy. Możliwe że wczoraj nic nie kupił bo 78tys wolumen z czego prawie 50 to skup akcji własnych. Akcji w arkuszu poniżej 5,58 przeszło 250tyś a jak będą zabrane to i tak drugie tyle ktoś dołoży. Tak od 2 tygodni bez zmian. Prezes kupuje coraz taniej, logika podpowiadała by że powinno być na odwrót.
Arkusz dziś mocno się przetrzebiony dodatkowe akcje nie są już dorzucane w takiej ilości jak ostatnio. Wygląda że możliwe że to już dziś osiągną te 95% albo braknie im bardzo mało. Widać że w arkuszu nikt nie chce dorzucać dodatkowych akcji. Pewnie ok 15-16 zrobią ostatni zakup i będziemy czekać na dalsze komunikaty. Podsumowując 23 grudnia ubiegłego roku, czyli chwilę po ogłoszeniu wyników skupu zarząd zaczął dość gwałtowanie kupować własne akcje. Do pewnego momentu wyglądało to dość naturalnie ale od ok 14 stycznia zaczęło się dziać coś dziwnego prezes kupował ok 50 tys akcji i kolejny taki pakiet lądował półkę niżej oraz na tym samym poziomie. Następnie prezes ściągał oba pakiety i tak w kółko. Aż uzbierał tyle ile potrzebował. Zobaczymy co będzie dalej. Pewne jest jedno nie grozi nam żaden wystrzał w górę. Za jakieś 9-12 sesji skończy się regulaminowy skup akcji własnych gdyż osiągną założone 2mln akcji