• Na 3kw 2024 WK to 40zł na akcje. a kurs ledwo 3 zł odbił... Autor: ~Irek [194.146.4.*]
    W mojej opinii, dołek zaliczony, kto nie dokupił po 13,50 to jego strata, czasu było dużo.
    Ja jestem bardzo ciekawy, jak sprawy i sytuacja się potoczy.

Kwot za szybko nie poznamy. Ale ja widzę to tak, Kasę z KPO trzeba wydać, więc takie PGE raczej ogarnie źródła finansowania, my to sprzedamy pewno za konkretne kwoty.
    Ja liczyłem na duże wzrosty jak uruchomią elektrownie parowo-gazową, a tutaj taka niespodzianka, ciekawe jaki mają plan.
    PGE musi odchodzić od węgla, a zanim wybudują coś mniej zanieczyszczającego środ.to lata miną, to łatwiej skupić coś z rynku.
    Wg mnie, to super info, bo tak byśmy się tutaj kisili jeszcze z rok lub dwa.
    Wpadnie cash i znowu można myśleć o czymś intratnym.
    Złote pomysły się świetnie sprzedaje i to z odpowiednim zyskiem, przecież nikt im nie sprzeda tej nowej elektrowni po kosztach wytworzenia, tylko po konkretnych kwotach.

A co wy uważacie na ten temat?
  • Re: Na 3kw 2024 WK to 40zł na akcje. a kurs ledwo 3 zł odbił... Autor: ~początek [31.60.85.*]
    nie mam nic do dodania oprócz tego, że Solo ma już pomysł na wydanie tych pieniędzy - on nigdy nie traci, a i nam musowo coś z tego skapnie - czeka na spół roku wzrostów, chyba, że czarny pr się odezwie - choć w to wątpię - w tej chwili będą próbowali skupić ile się do poniżej 30 złotych, a perspektywy są na 60-80 złotych, docelowo na 100 zł
  • Re: Na 3kw 2024 WK to 40zł na akcje. a kurs ledwo 3 zł odbił... Autor: ~rabin [195.8.221.*]
    Jeśli chodzi o blok gazowo-parowy to po ostatnich wynikach, a raczej poziomie gotówki zaczęło mi nie stykać jak oni chcą to wybudować bez dodatkowego finansowania , tj. koszt całej inwestycji to ponad 2 mld, na razie zapłacili około 500 mln zaliczki, w kasie na koniec 30.IX było 565 mln i tu rozważałem dwa scenariusze: A. długoterminowy kredyt, B. sprzedaż kolejnych udziałów wspólnego projektu z CPS do CPS, a tu taka informacja.
    Co do atomówki, to za długo się to ciągnęło z PGE aby to było wspólnie realizowane, ale tego że będą chcieli sprzedać całość projektu do PGE tego też nie przewidziałem, rynek zresztą chyba też:)
    A co ewentualnej sprzedaży, to w obu przypadkach należy ująć wartość gruntu na którym będą te projekty realizowane a to też powinno parę złotych kosztować.
  • Re: Na 3kw 2024 WK to 40zł na akcje. a kurs ledwo 3 zł odbił... Autor: ~Irek [194.146.4.*]
    Tak, też to wyczytałem w raporcie za 3kw, teraz sytuacja się zmieniła, doszedł dobry wietrzny kwartał, i pewno dorzucili trochę gotówki, zobaczymy w raporcie.

Do tego mamy wsparcie od państwa, dla odchodzących górników.
    zepak.com.pl/pl/o-firmie/biuro-prasowe/aktualnosci/16112-pierwsi-w-polsce-60-gornikow-ze-wsparciem-ustawy-oslonowej.html

Jeżeli byśmy mieli za te 2 projekty dostać tylko 1mld, co pewno tylko by koszty pokryło, to mamy +20zł na akcję., Ale wątpię, żeby to była kwota rozważana, chociaż kompletnie nie wiem o jakich kwotach mówimy :) tak tylko teoretyzuje.

Będą mogli skupić spółkę, ale nikt im nie odda przecież po 17 zł.

Przypomnę tylko, że jak Newag ogłosił, ze chce skupić spółkę po 18,55zł w 2023? To dzisiaj spółka dalej jest na giełdzie i lata po 50zł.. :) :)
[x]
ZEPAK -2,04% 21,65 2025-11-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.