W mojej opinii, dołek zaliczony, kto nie dokupił po 13,50 to jego strata, czasu było dużo. Ja jestem bardzo ciekawy, jak sprawy i sytuacja się potoczy.
Kwot za szybko nie poznamy. Ale ja widzę to tak, Kasę z KPO trzeba wydać, więc takie PGE raczej ogarnie źródła finansowania, my to sprzedamy pewno za konkretne kwoty. Ja liczyłem na duże wzrosty jak uruchomią elektrownie parowo-gazową, a tutaj taka niespodzianka, ciekawe jaki mają plan. PGE musi odchodzić od węgla, a zanim wybudują coś mniej zanieczyszczającego środ.to lata miną, to łatwiej skupić coś z rynku. Wg mnie, to super info, bo tak byśmy się tutaj kisili jeszcze z rok lub dwa. Wpadnie cash i znowu można myśleć o czymś intratnym. Złote pomysły się świetnie sprzedaje i to z odpowiednim zyskiem, przecież nikt im nie sprzeda tej nowej elektrowni po kosztach wytworzenia, tylko po konkretnych kwotach.
nie mam nic do dodania oprócz tego, że Solo ma już pomysł na wydanie tych pieniędzy - on nigdy nie traci, a i nam musowo coś z tego skapnie - czeka na spół roku wzrostów, chyba, że czarny pr się odezwie - choć w to wątpię - w tej chwili będą próbowali skupić ile się do poniżej 30 złotych, a perspektywy są na 60-80 złotych, docelowo na 100 zł
Jeśli chodzi o blok gazowo-parowy to po ostatnich wynikach, a raczej poziomie gotówki zaczęło mi nie stykać jak oni chcą to wybudować bez dodatkowego finansowania , tj. koszt całej inwestycji to ponad 2 mld, na razie zapłacili około 500 mln zaliczki, w kasie na koniec 30.IX było 565 mln i tu rozważałem dwa scenariusze: A. długoterminowy kredyt, B. sprzedaż kolejnych udziałów wspólnego projektu z CPS do CPS, a tu taka informacja. Co do atomówki, to za długo się to ciągnęło z PGE aby to było wspólnie realizowane, ale tego że będą chcieli sprzedać całość projektu do PGE tego też nie przewidziałem, rynek zresztą chyba też:) A co ewentualnej sprzedaży, to w obu przypadkach należy ująć wartość gruntu na którym będą te projekty realizowane a to też powinno parę złotych kosztować.
Tak, też to wyczytałem w raporcie za 3kw, teraz sytuacja się zmieniła, doszedł dobry wietrzny kwartał, i pewno dorzucili trochę gotówki, zobaczymy w raporcie.
Do tego mamy wsparcie od państwa, dla odchodzących górników. zepak.com.pl/pl/o-firmie/biuro-prasowe/aktualnosci/16112-pierwsi-w-polsce-60-gornikow-ze-wsparciem-ustawy-oslonowej.html
Jeżeli byśmy mieli za te 2 projekty dostać tylko 1mld, co pewno tylko by koszty pokryło, to mamy +20zł na akcję., Ale wątpię, żeby to była kwota rozważana, chociaż kompletnie nie wiem o jakich kwotach mówimy :) tak tylko teoretyzuje.
Będą mogli skupić spółkę, ale nikt im nie odda przecież po 17 zł.
Przypomnę tylko, że jak Newag ogłosił, ze chce skupić spółkę po 18,55zł w 2023? To dzisiaj spółka dalej jest na giełdzie i lata po 50zł.. :) :)