• Wyspa odwrotu Autor: ~Elczapo [83.12.16.*]
    Wyspa odwrotu

Reklama

Wyspa odwrotu jest formacją zakończenia trendu. Pojawia się wtedy, gdy kurs porusza się w przedziale odizolowanym od poprzedniego ruchu cen przez lukę wyczerpania i lukę startu.
    Istotny jest również fakt występowania w czasie trendu wielu luk. Powstanie wyspy odwrotu zapoczątkowuje zazwyczaj druga lub trzecia z rzędu luka wyczerpania. Zjawisko to dość dobrze obrazuje dzienny wykres walorów Rolimpeksu. W wyniku gwałtownej wyprzedaży papierów tej spółki trwający od połowy sierpnia trend spadkowy z każdą sesją ulegał przyspieszeniu. Dopiero luka wykreślona 24 września 1999 r. - spowodowana paniczną ucieczką z rynku posiadaczy akcji - pozwoliła na zahamowanie dynamicznych spadków. Od tego czasu następowało budowanie swoistej bazy pod przyszły trend wzrostowy. Zakończenie trwającej niemal dwa miesiące konsolidacji nastąpiło z kolei silnym uderzeniem popytu, który utworzył lukę startu. Tym samym nastąpiło pełne uformowanie wyspy odwrotu, zapowiadając tym samym zmianę średnioterminowej tendencji na rynku tych akcji.Wspomnijmy również o tym, że nierzadko wyspy odwrotu pojawiają się jako zjawiska jednodniowe. Wiarygodność takiej formacji jest jednak znacznie mniejsza.
  • Re: Wyspa odwrotu Autor: ~Ready [157.25.80.*]
    Po co się produkujesz kasztanie jesli merytorycznie jesteś płaski jak menisk wklęsły.
    Na jakim interwale była luka wyczerpania ,no chyba że w twoim arbuzie.
    Dowieźliśmy kurs dokladnie tam gdzie wcześniej napisaliśmy czyli słynne 32,50/2 =16,××.
    Wszystko skręcone do luki na trendzie wzrostowym.a dobicie poniżej 17 to pułapka bessy pod optymalizację.
    Kasztanie trzeba bylo.sluchac techników i wywalić na prawym ramieniu H&S powyżej 30,ale trzeba mieć wiedzę żeby nie beknać a tej brakuje jak zawsze darczyńcom.
    Nikomu nie dziękujemy tylko mamy satysfakcję z własnych dokonań.

CBOŚ.
  • Re: Wyspa odwrotu Autor: ~Pozdro [94.40.87.*]
    Jeśli tak jest jak piszesz to po co się produkujesz co Fundy choć to zrobią nie ważne co napiszesz i ilu ludzi obrazisz sprzedałeś czekaj może spadnie może nie
  • Re: Wyspa odwrotu Autor: ~Elczapo [83.12.16.*]
    Dla mnie technika nie jest pierwszorzędna jeśli widzę nie doszacowanie rzędu 100%. Zawsze Gruby może zrobić szacher macher i ból bez papiera jest wielki. A co do wolumenu luki rzędu 3% ff no nie wąsko.
    Ale nie gniewam się na kolarzy mi też przybyło bo mam prawie 15k.
    No przynajmniej nie musiałem pisać codziennie o sankcjach, korektach itp. robiąc z siebie ścierkę.
  • Re: Wyspa odwrotu Autor: ~Noname [81.15.172.*]
    .....a zobacz co Krewa napisał o możliwościach kursu.Bardzo tego chciałeś i teraz masz,chyba że jedziesz na gapę to się nie dowiesz.
    Tam jest profeska nie to co tutaj.
    Krewa to nie mój guru.
  • Re: Wyspa odwrotu Autor: ~zen_on [87.99.114.*]
    Też sobie rysowałem kreseczki ostatnio, nie pozaznaczałem wsparć i oporów, ale większość widać gołym okiem.

https://charts.stockwatch.pl/chart/lw6WK9SwIUGS6t8rXevdGQhttps://charts.stockwatch.pl/chart/lw6WK9SwIUGS6t8rXevdGQ
  • Re: Wyspa odwrotu Autor: ~Mikesz [157.25.201.*]
    nie otwiera sie
  • Re: Wyspa odwrotu Autor: ~wiatr_zdupy [77.65.100.*]
    Nadal kumy czekacie na zamknięcie luki cy cóś????,z inwestorskim pozdrowieniem, niech krwisty klocek ma was w nieustającej opiece.
    Och jak mało wątków nowych dzisiaj (nie liczac moich ale ja zawsze tak robię) czy to leszczyna tak robi. Na JSW jest juz z 60 tematów założonych.
    Powyżej 30 ziko wjadą chłopaki z Trend My Frend. Te lepsze jeszcze przed krzyżem złotym sia zapakują.
  • Re: Wyspa odwrotu Autor: ~groźny_kamilek [79.186.101.*]
    Do jakich poziomów Twoim zdaniem teraz dojdzie?
    Zobaczymy nie będę tym razem zapeszać.
    Teoretycznie rok wzrostów powinno być.
    Asbis mam w portfelu od ponad 900 dni.
    Ostatnio po tych spadkach podwoiłem liczbę akcji, kupując w przedziale około 17 PLN.
    Ta pierwsza część akcji jest w portfelu dywidendowym, a ta druga jako zakup spekulacyjny.
    Szanuję Twoja wiedzę na temat tej spółki, dlatego tak delikatnie podpytuję, czy okolice 30 PLN to będzie czas na ewakuację z części spekulacyjnej, czy też widzisz większy zasięg?
    Jest tyle zmiennych co może wywrócić moje typy ale na teraz uważam ze 1,7 wk przy 25 pln wk na koniec roku to gdzieś 37 ziko. Przy założeniu niewielkich zmian od tego co mamy- wystarczy ze będzie constans. Ale jeśli będzie lepeij i jeszcze lepiej to czemu by nie 100 ziko.
  • Re: Wyspa odwrotu Autor: ~Mikesz [83.26.104.*]
    Dziwne i ciekawe jest to że wszyscy kupowali po 17 lub niżej
    Fakt mi się udało tylko 600 szt w tych cenach dobrać.
    A wyobraź sobie że są ludziska, którzy trzymaja od około 5 PLN. Tym spółka już dawno spłaciła się w dywidendach. Niestety to nie mój przypadek.
    Najniżej mam po 8 ziko.
  • Re: Wyspa odwrotu Autor: ~Gargamel [157.25.80.*]
    Chopy jak dodamy zgarnięte dywidendy to tak jakby.dla nas kurs był już > 30
    U mnie wszystkie dywidendy są w akcjach i wychodzi przyzwoicie nie powiem.
    Twój portfelWycena papierów352 731,48 PLNRachunek powiązany z eMaklerem - eKonto 7711 ... 5514 (0,75PLN)Wynik na portfelu 75 005,54 PLN
    PortfelZleceniaTematy inwestycyjneZnajdź ETFAnalizyOferty publiczneNotowaniahttps://emakler.mbank.pl/src/appV3/assets/images/settings2.svgZysk/Strata

Struktura portfelapobierz listęPapierDostępne
    (Blokady)KursŚredni koszt
    nabyciaZysk/Strata%Zysk/StrataWartośćAKCJE GPW (1)75 005,54 PLN352 731,48 PLNASBISWWA-GPW PLN14 77123,88PLN18,80PLN27,01 %75 005,54PLN352 731,48PLN
[x]
ASBIS -2,10% 27,10 2025-09-26 17:04:32
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.