• SDS Optic - Nasze rozczarowanie 2024 roku Autor: gruby-cygan [89.64.104.*]

https://growthinvestment.pl/sds-optic-nasze-duze-rozczarowanie-2024-roku/

• Re: SDS Optic - Nasze rozczarowanie 2024 roku Autor: gruby-cygan [89.64.104.*]
    Słabo to wygląda:

"1. Opóźnienia w badaniach
    Rozpoczęcie II fazy badań klinicznych nie nastąpiło w kolejnym zapowiadanym terminie. Pomimo że rozumiemy konieczność rozszerzenia protokołu badań o element HER2-low, inwestorzy nie lubią obietnic składanych przez spółki, które później nie są dotrzymywane. To wpływa negatywnie na ich zaufanie oraz postrzeganie wiarygodności zarządu, a w konsekwencji prowadzi do spadku kursu akcji.

2. NC Alert
    W lipcu 2024 roku do spółki dołączył nowy dyrektor finansowy. Niestety, pomimo tego wymagania kapitałowe giełdy zostały przeoczone, co skutkowało umieszczeniem spółki na liście NC Alert i zmianą systemu notowań na fixing dwukrotny. Taka sytuacja wprowadziła dodatkowe ryzyko i jeszcze bardziej podważyła wiarygodność spółki w oczach rynku.

3. Zdobycie finansowania
    Spółka musi pozyskać dodatkowe finansowanie, aby choć w części wykorzystać środki zabezpieczone wcześniej z Europejskiego Banku Inwestycyjnego (EBI). W październiku 2023 roku SDS Optic zawarła kolejną umowę z EBI na finansowanie w wysokości do 10 mln EUR. Środki te mają kluczowe znaczenie dla realizacji strategicznych projektów, w tym ukończenia kluczowych etapów badań klinicznych. Uzyskanie dodatkowego finansowania pozwoli ponadto na spełnienie wymagań kapitałowych giełdy, co umożliwi spółce zejście z listy NC Alert, poprawę notowań oraz przywrócenie zaufania inwestorów.

4. Zamieszanie w kadrze zarządzającej
    Od października 2024 roku z SDS Optic zniknęła jedna z najbardziej rozpoznawalnych „twarzy” spółki – Mateusz Sagan. Pisaliśmy o nim już wyżej. Pełnił on funkcję Dyrektora ds. Operacyjnych i Rozwoju Biznesu przez niemal 9 lat, odpowiadając za kwestie operacyjne, biznesowe, finansowe oraz aktywności związane z obecnością spółki na giełdzie. W styczniu 2025 roku ogłoszono zakończenie współpracy z Mateuszem Saganem, co pogłębiło wrażenie chaosu w spółce.

Podsumowanie
    SDS Optic wciąż posiada potencjał rynkowy, ale obecny brak przejrzystej komunikacji i zarządzania budzi nasze poważne wątpliwości. Zarząd powinien zrozumieć, że odbudowanie zaufania wymaga długofalowego działania, opartego na dotrzymywaniu publicznie dawanych obietnic, zbudowaniu na nowo pionu biznesowo-operacyjnego oraz wznowieniu działań IRowych. To inwestorzy indywidualni kupują na NC i to oni zdecydują, jaki będzie kurs SDS w przyszłości, a zarazem cena potencjalnej emisji."
  • Re: SDS Optic - Nasze rozczarowanie 2024 roku Autor: gruby-cygan [89.64.104.*]
    W świetle przedstawionych faktów, w moich oczach spółka definitywnie utraciła swój prestiżowy status "perły" :)
  • Re: SDS Optic - Nasze rozczarowanie 2024 roku Autor: ~tomek [31.0.122.*]
    ........ale tydzień temu jeszcze o ty nie wiedzieliśmy. Dobrze że Panowie z growth napisali bo żyli byśmy dalej w nieświadomości :)))
    Tak na poważnie to wszystko prawda i jeszcze pewnie PFP sypie (a ma dużo do wysypania) i jeszcze Alicja pisze o delistingu i jeszcze widać analogię do PURE ( w zachowaniu kursu rzecz jasna), która podpowiada, ze 5 zł powinniśmy zobaczyć. Ciekawie będzie w najbliższym czasie, co prawda popyt ostatnio się jakiś nieśmiało pokazuje ale do zatrzymania tej "lawiny" potrzeba obrotów powyżej 100tys akcji na sesji. Czy będzie to przy 5 zł, wyżej czy niżej? Zobaczymy. Przy 5 zł kapitalizacja spadnie poniżej 30mln, a pamiętajmy, ze finansowanie z EBI to 10mln EURO i jeszcze jedno EBI z zasady nie inwestuje w "trupy".
    Śmieją się tu ze mnie, ale ja mam swoje zasady i wiedziałem, kiedy trzeba się stąd ewakuować :)
  • Re: SDS Optic - Nasze rozczarowanie 2024 roku Autor: ~Barbiturian [208.78.41.*]
    Tydzień temu pisałeś że to perła. Nic sie nie zmieniło poza tym że sprzedałeś akcje. Skąd ten zachwyt był? Wiesz wg coś o spolkach w które inwestujesz?
  • Re: SDS Optic - Nasze rozczarowanie 2024 roku Autor: ~Barbiturian [208.78.41.*]
    Tak jak piszę Tomek o wszystkim było już wiadomo od dawna. więc jeśli tego nie akceptowałeś to dlaczego tydzień temu twoim zdaniem byla to perła?
    Słaby inwestor jesteś (Milton wtopa, genomtec strata, pure strata...)
    Siedząc na spółce od debiutu, mam tak dużą wiedzę o SDS że ty nawet nie masz takiej w połowie :P

Ja nie inwestuje w 20 spółek tylko w kilka potencjalnych zwycięzców i badam je starannie :D

Obecnie są tu dwa duże ryzyka:

1. Kolejne opóźnienie rozpoczęcia badań klinicznych, co wyzeruje zaufanie do spółki.
    2. Brak chętnych na emisję akcji przez zakwalifikowanie spółki do NC Alert.
    Zakładam że nie będzie chętnych instytucji, z przyczyn formalnych.

Przecież nikt tu nie neguje faktów. Tydzień temu pisałeś "PERŁA", spółka już była notowana na NC, ryzyko przesunięcia badań się nie zmieniło, ryzyko powodzenia emisji było takie samo. Zmieniło się jedno: wg. tego co piszesz tydzień temu miałeś akcje w portfelu, a teraz ich nie masz. Śmiejesz się z Alicji, że "antywskaźnik" i trzeba kupować bo marudzi, a za chwilę radzisz sprzedawać PKC ( bo inaczej nie da się wyprzedzić "ukryciaka"). Chwalisz się że byłeś od początku ze średnią 11 PLN i dopiero teraz sprzedawałeś z "niewielką stratą" ( chyba po przebiciu wsparcia na 9,5 bo inaczej to niby czemu). Czyli patrzyłeś jak kurs wzrósł na 20, 30 40 i w końcu sprzedałeś po 9, a nabijasz się z innych inwestorów. Rozumiem dewizę "zarobić za wszelką cenę" a właściwie wprowadzając innych w błąd) ale uważam, że można zarabiać inaczej.

• Re: SDS Optic - Nasze rozczarowanie 2024 roku Autor: alicja1992 [188.146.137.*]
    Jak Growth przestał obserwować Darawalk to zaczęło rosnąć :)
    Podobnie było że scope. Wywalili przed samym dealem.
    Chociaż w zasadzie nie napisali ze wywalili akcje tylko podsumowali to co wiemy od dawna.
    Nic nie wiesz o spółce. Tydzień temu zachwycasz się spolka piszesz ze perła a kilka dni później wywalasz mimo że w spółce nic się nie zmieniło. Nadal są te same ryzyka i nadal jest szansa na ponadprzecienty zysk. Potencjalni zwycięzcy cygana
    Wg ciekawi mnie ze takie słabe ostoty biorą się za inwestowanie.
  • Re: SDS Optic - Nasze rozczarowanie 2024 roku Autor: alicja1992 [188.146.137.*]
    Chociaż dziwię się, że wcześniej nie przestali obserwować. Co do Datawalk to sądzę że do 2 miesięcy wrócą do obserwacji. Napiszą, że kontakty są i prezes wiarygodny itp
    Nie przestali obserwować tylko napisali, ze duże rozczarowanie w 2024 roku

• Re: SDS Optic - Nasze rozczarowanie 2024 roku Autor: ~doswiadczony [31.61.243.*]
    A jeszcze Wam dodam jak Cygan, pod nickiem romulus, na Scope, pisał dokładnie to samo przy cenie 90, że produkują nikomu niepotrzebne pudełeczka. Nagonka na spadki była nonstop. I CO? za dwa tygodnie było już 180 a w maksie za polroku 340...
    Ja akurat na scope sporo przyciąłem, Cygan się cieszy , że co z tego jak na Miltonie mam wtopę. Mam, to prawda narazie tylko na papierze...
    A co do SDS, to wygląda to na dolowoanie, w celu objęcia akcji nowej emisji po jak najniższej cenie. Wróciliśmy do cen najniższych w historii, może warto zaryzykowac...
  • Re: SDS Optic - Nasze rozczarowanie 2024 roku Autor: ~Aaa [37.47.212.*]
    Teraz, to trzeba zbierać kasę na zakupy :))).
  • Re: SDS Optic - Nasze rozczarowanie 2024 roku Autor: ~ahahaha [77.111.246.*]
    A no racja.

W 18 sierpnia napisali że przestają obserwować Datawalk, gdzie była cena 43,4 zł
    A dzisiejszy kurs spółki to 61,7 zł

Rzeczywiście ci growth to jednak fachowcy są xd
    Kierunek 5 zł ❤️❤️
    Alicja dociśnie kolankiem :)
  • Re: SDS Optic - Nasze rozczarowanie 2024 roku Autor: ~vucko [46.174.31.*]
    co radzicie jeszcze poczekać czy już uśredniać ?
    Jak chcesz uśredniać, to możesz ustawić się dopiero na 4,5, bo ja czekam na 5 zł :)
  • Re: SDS Optic - Nasze rozczarowanie 2024 roku Autor: alicja1992 [37.31.33.*]
    Jednak doświadczony miał rację że będziesz cisnąć wszystkich ale 5zl to może oddać tylko ten fundusz. Bo ja nie. No i sorki rzeczywiście obserwują dalej ale rozczarowanie. No oczywiście że rozczarowanie. Moje też. Olbrzymie
  • Re: SDS Optic - Nasze rozczarowanie 2024 roku Autor: ~trailer [89.151.30.*]
    Potwierdzam, duże rozczarowanie, ale teraz dopiero robi się ciekawie... Zazwyczaj "chronię kapitał" ,ale w tym przypadku zostaję do końca, nie będę sprzedawał na stracie (nie będę się frajerzył jak co niektórzy tutaj). Postawiłem na tą spółkę jak w kasynie i do końca zobaczę, czy wyjdę z tego kiedyś na plus lub w ogóle.. 
    Jak będzie blisko 5zł to może i nawet uśrednię. Jeśli nie wyjdzie na świat jakieś ciekawe espi przed wyjściem tego funduszu to scenariusz 5-6 zł jest niestety realny inaczej wszystko będzie przejedzone, a to byłby chyba najgorszy scenariusz.. Pożyjemy zobaczymy. Na pewno nie będę się sugerował pseudo spekulantom, naganiaczy i tzw. giełdowych hienom żerujących na małych spółkach, tutaj czekamy na wyjście funduszu, powrót drobnicy i prawdziwych spekulantów. Ale tak jak pisał tomek tutaj muszą być obroty przynajmniej 100 tyś na sesję, żeby ten fundusz w miarę szybko się ulotnił... Chyba,że szybciej dojdzie do nieoczekiwanej wymiany funduszu....
  • Re: SDS Optic - Nasze rozczarowanie 2024 roku Autor: ~Karol [91.195.99.*]
    Dokładnie Tłusty pokazał nie raz że to Leszcz i słabiak, 3 dni temu pisal ze ma perłe, w spolce nic sie nie zmienilo, a on wywalił. No ale co tam dawcy sa potrzebni.
    ja nie sprzedaje ani jednej akcji, zrobie to dopiero jak spolka bedzie minimum na swoim ath, niewiele gorzej już może być jeśli chodzi o ważne infa za spółki, będę się przyglądał i usredniał jak uznam ze trzeba to robić.
    Tylko że ty masz Genomtec na ogromnej stracie a nie SDS nawet nie wiesz co masz :P
  • Re: SDS Optic - Nasze rozczarowanie 2024 roku Autor: ~MajaStarburzynska [104.254.89.*]
    Tłustemu puszczają już nerwy od tych strat.
  • Re: SDS Optic - Nasze rozczarowanie 2024 roku Autor: ~Inwestor [37.47.176.*]
    Teraz to się kupuje a nie sprzedaje.
  • Re: SDS Optic - Nasze rozczarowanie 2024 roku Autor: alicja1992 [37.31.48.*]
    Cygan śmiał się też za Żabki jeśli ktoś pamiętam, a tu Żabka strzepnela leszcza i w górę. Miała być po 10zl
  • Re: SDS Optic - Nasze rozczarowanie 2024 roku Autor: alicja1992 [37.31.48.*]
    @doswiadczony, pamiętam romulusa ze Scope, ale heca. Ale nikt Cyganna nie bierze na poważnie. Te zmiany nicków i frustracje. Jak sprzedał to niech to będzie dobry znak, jak kupi po 5zl to niech zarobi wreszcie. Strata papierowa to nie strata, jeśli wierzy się w spółkę to trzeba się tego trzymać. Tylko tych po 6zl i 5zl jest coraz więcej. Wśród moich znajomych coraz więcej osób interesują się SDS bo właśnie twierdzą że wahadło się przechyliło, że warto zaryzykować itp. A to czasami są budżety po 1 mln zl. Ja obserwuje i może coś dokupię by obniżyć średnia z 20zl na 12-15zl. Ale to fund musi dalej sypać. Tak, miałam też taka myśl bo prezes był wyraźnie podirytowany spadkiem ceny akcji, że jest to świadome działanie celem objęcia taniej puli akcji. To jedna z moich teori a jak będzie? Giełda ....
[x]
SDSOPTIC 0,00% 7,50 2025-10-17 14:49:43
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.