Najpierw proszę osoby myślące o uważne przeczytanie poniższego fragmentu:
"Pomimo że to spółka składa wniosek do KNF o udzielenie zezwolenia na wycofanie akcji z obrotu, wniosek ten może być złożony wyłącznie, jeśli uprzednio walne zgromadzenie lub inny właściwy organ stanowiący spółki podejmie uchwałę o wycofaniu akcji z obrotu większością 9/10 głosów oddanych w obecności akcjonariuszy reprezentujących przynajmniej 1/2 kapitału zakładowego. Spółka nie może samodzielnie zadecydować o delistingu, ponieważ leży to w gestii akcjonariuszy."
Grupa skupiona wokół prezesa wraz ze swoimi sprzymierzeńcami musi więc mieć 50% akcji, żeby móc podjąć taką uchwałę. Obecnie osoby okradającei oszukujące od lat akcjonariuszy tej spółki mają w prozumieniu 3,721,498 akcji. Trudno powiedzieć ile akcji moga mieć sprzymierzone z nimi słupy. Raczej nie mają razem ze słupami 50%, bo taki wniosek mogliby złożyć i przegłosować już w chwili obecnej, a najwyraźniej zaczęli ostatnio na siłę skupować akcje. Zakładając, że nie ma wielu sprzymierzonych z grupą słupów, do 50% brakuje obecnie około 1,345,294 akcji. Licząc po 5 zł za akcję, trzeba na ich zakup przeznaczyć około 6,7 mln złotych, a w praktyce znacznie więcej, bo nikt im takiej ilości akcji po 5 zł nie sprzeda.
- żeby zagłosować przeciw wycofaniu. Zresztą Zarządowi chodzi raczej o tanie akcje niż wycofanie. Po wycofaniu dalej przecież możesz mieć akcje. To czy Zarząd dostanie pozostałe akcje tanio zależy od nas - pozostałych akcjonariuszy.
małe sprostowanie... już na 15 stycznia porozumienie podało, że mają 4.193.862 akcji a z akcjami BBI ciut ponad 41,44%. Ze słupami mogą mieć już ponad 50%, pytanie ile mogą mieć ? 1 % akcji to 101.336 sztuk, czyli 10 sesji takich jak ostatnie dni. ja ostatnio też trochę dobrałem, jak to mówi Pudzian: tanio skóry nie oddam :) Obserwujemy rozwój sytuacji
Dajcie spokój z tymi słupami. Kupowanie przez słupy bez podawania informacji w raportach bieżących jest niezgodne z prawem. Po co ktoś ma brać na siebie niepotrzebne ryzyko? Myśleć! Nie pisać bzdur!
Dnia 2025-01-18 o godz. 16:35 ~Bd napisał(a): > Dajcie spokój z tymi słupami. Kupowanie przez słupy bez podawania informacji w raportach bieżących jest niezgodne z prawem. > Po co ktoś ma brać na siebie niepotrzebne ryzyko? Myśleć! Nie pisać bzdur!
Co do słupów to też przypuszczam, że może ich wcale nie być. Usługi słupów na pewno nie są darmowe. Po co ferajna miałaby wydawać duże kwoty na jakieś słupy, które nie wiadomo jak się później zachowają, skoro absolutnie nikt i nic nie zabrania ferajnie kupować otwarcie akcji samodzielnie na własne konta, co zresztą od dawna robi? Po co ferajna miałaby się kryć z zakupami, jeśli od dawna nie ukrywa, że innych akcjonariuszy ma w bardzo głebokim poważaniu i chodzi jej wyłącznie o maksymalne wypchanie własnych kieszeni?
Już wam tutaj ktoś podał ile musi być procent na walnym i ile ma wynosić większość głosów. Także wystarczy jedno walne i spółka zostanie wycofana z giełdy.
Tak zwane słupy jak najbardziej tutaj mogą być i jest prawie pewne że są ponieważ do 5% nie trzeba się ujawniać A jak będzie wezwanie to grzecznie oddadzą akcje zaprzyjaźnionym.
Nie ma tutaj żadnych grubasów są tylko wykończeni i powieszenie na hakach drobni akcjonariusze jak ci z tego forum.
Czy dalej nie rozumiecie po co zarząd i znajomymi królika zawiązali porozumienie i skupują akcje? Od wczoraj jesteście na giełdzie nie znacie analogicznych sytuacji na innych spółkach?
@ Kumaty Piszesz: Nie ma tutaj żadnych grubasów są tylko wykończeni i powieszenie na hakach drobni akcjonariusze jak ci z tego forum.
Nie wiem skąd Twoja pewność. Ja słyszałem, że jest kilka osób z pakietami. Ale aby uciąć bezproduktywną dyskusję proponuję się zarejestrować na WZ w czerwcu. To najlepsze miejsce aby się policzyć i porozmawiać o ewentualnych wspólnych działaniach. Pisanie o tym na forum to czyste bicie piany.
Ja deklaruję zarejestrowanie swojego pakietu na WZ. Proponuję aby inni inwestorzy, którzy mają zauważalne pakiety akcji, też to zrobili!
Dnia 2025-01-20 o godz. 12:09 ~niewidzialnarękaryn napisał(a): > No chyba że w projektach uchwał będzie wycofanie spółki z giełdy wtedy rejestrujemy się i głosujemy przeciw
Tutaj też masz rację z jednym zastrzeżeniem. Nie jestem pewien czy możliwe jest wprowadzenie do porządku obrad większością głosów na początku walnego punktów, które nie były w ogłoszonych projektach uchwał. Gdyby to było możliwe, to jednak należałoby zarejestrować wszystkie posiadane akcje.
Dnia 2025-01-20 o godz. 11:15 ~niewidzialnarękaryn napisał(a): > Absolutnie proszę nie rejestrować pełnego pakietu > > możemy policzyć się po walnym ale nie ma co ujawniać stanu posiadania przez zarządem
Tu akurat masz rację. Nie należy podawać wrogom ilości posiadanych akcji.
Dnia 2025-01-20 o godz. 12:29 ~niewidzialnarękaryn napisał(a): > Na ten temat możemy pogadać bezpośrednio przed walnym i to face to face wiem że są niektóre pokaźne
Nie ma sprawy. Zobaczymy czy faktycznie są godni uwagi goście, którzy będą w stanie i którym będzie się chciało walczyć o swoje. Ja nie widzę powodu, żeby ukrywać, że mam 40 000 akcji. Jest to niestety za mało żeby stawić ferajnie jakikolwiek skuteczny opór poza głosowaniem na walnym przeciw wycofaniu, zgłoszeniem sprzeciwu i wniesieniem sprawy do sądu po to żeby wycofanie z głedy na jakis czas opóźnić.
Dnia 2025-01-20 o godz. 09:21 ~Bd napisał(a): > @ Kumaty > Piszesz: Nie ma tutaj żadnych grubasów są tylko wykończeni i powieszenie na hakach drobni akcjonariusze jak ci z tego forum. > > Nie wiem skąd Twoja pewność. Ja słyszałem, że jest kilka osób z pakietami. > Ale aby uciąć bezproduktywną dyskusję proponuję się zarejestrować na WZ w czerwcu. > To najlepsze miejsce aby się policzyć i porozmawiać o ewentualnych wspólnych działaniach. > Pisanie o tym na forum to czyste bicie piany. > > Ja deklaruję zarejestrowanie swojego pakietu na WZ. > Proponuję aby inni inwestorzy, którzy mają zauważalne pakiety akcji, też to zrobili! >
Dnia 2025-01-19 o godz. 23:05 ~niewidzialnarękaryn napisał(a): > 90% do uchwały o wycofaniu z giełdy a 95% do wyciskania > > A do tego jeszcze droga daleka więc proszę nie robić tu poruty
Tylko że chodzi o większość 90% głosów na walnym, na którym jest obecnych 50% kapitału. Postaraj się czytać teksty z większym zrozumieniem. Szumowinom do 50% brakuje 872 930 akcji, jeśli rzeczywiście nie ma jakichś ukrytych znaczących słupów. Czy na walnym pojawiliby się akcjonariusze przeciwni wycofaniu spółki z giełdy posiadający wystarczającą liczbę akcji (10% akcji obecnych na walnym)? Tu mam duże obawy znając bezdenną głupotę i apatię drobnych akcjonariuszy tej spółki.
Nie obrażaj akcjonariuszy! Pisanie, ze drobnym posiadającym pakiety po kilkaset czy kilka tysięcy akcji (spore nominalnie przed laty które skurczyły się w wyniku spadków kursu czy inflacji ) są głupi i nie chce się im walczyć jest co najmniej niesprawiedliwe. Wielu chce tylko wyjść z jak najmniejszą stratą i wątpliwą przygodę ze spółką mieć za sobą. Nie każdy zainwestował w wieku 20 lat, i nie każdy dożywa do setki. Tu nie ma funduszy, OFE, w akcjonariacie którem by mogły przynajmniej teoretycznie stanąć po stronie ulicy. Taki mamy klimat na GPW i drobny akcjonariusz jest temu najmniej winien.
Dnia 2025-01-20 o godz. 12:40 paaulinka napisał(a): > Nie obrażaj akcjonariuszy! Pisanie, ze drobnym posiadającym pakiety po kilkaset czy kilka tysięcy akcji (spore nominalnie przed laty które skurczyły się w wyniku spadków kursu czy inflacji ) są głupi i nie chce się im walczyć jest co najmniej niesprawiedliwe. Wielu chce tylko wyjść z jak najmniejszą stratą i wątpliwą przygodę ze spółką mieć za sobą. Nie każdy zainwestował w wieku 20 lat, i nie każdy dożywa do setki. Tu nie ma funduszy, OFE, w akcjonariacie którem by mogły przynajmniej teoretycznie stanąć po stronie ulicy. Taki mamy klimat na GPW i drobny akcjonariusz jest temu najmniej winien.
Ty paaulinko jesteś w mojej ocenie osobą bardzo nieszczerą i nigdy nie piszesz tego co naprawdę myślisz. Nigdy nie ujawniasz też swoich prawdziwych powodów, dla których obserwujesz tę społkę i to forum. Jesteś tu od dobrych paru lat. Od kiedy pamiętam deklarujesz, że posiadasz te akcje tylko po to, żeby realizować stratę pod koniec roku w celach optymalizacji podatkowej. Sama chyba rozumiesz, że brzmi to mało przekonująco. Gdybyś skrycie nie liczyła na wzrost kursu (możliwe, że tylko w jakimś stopniu ograniczający poniesione straty, o których oczywiście nam nie powiesz ani słowa, bo to przecież sprawa wstydliwa i byłoby to nie na miejscu) to już dawno zabrakłoby ci akcji na realizowanie strat i optymalizację. Dawno by cię już tutaj nie było.
Dnia 2025-01-20 o godz. 12:40 paaulinka napisał(a): > Nie obrażaj akcjonariuszy! Pisanie, ze drobnym posiadającym pakiety po kilkaset czy kilka tysięcy akcji (spore nominalnie przed laty które skurczyły się w wyniku spadków kursu czy inflacji ) są głupi i nie chce się im walczyć jest co najmniej niesprawiedliwe. Wielu chce tylko wyjść z jak najmniejszą stratą i wątpliwą przygodę ze spółką mieć za sobą. Nie każdy zainwestował w wieku 20 lat, i nie każdy dożywa do setki. Tu nie ma funduszy, OFE, w akcjonariacie którem by mogły przynajmniej teoretycznie stanąć po stronie ulicy. Taki mamy klimat na GPW i drobny akcjonariusz jest temu najmniej winien.
Jeśli chodzi o OFE i inne fundusze, to nie ma to większego znaczenia. Apatia i bezdenna głupota drobnych akcjonariuszy tej spółki (i innych zreszta też) oraz wieloletnie bierne przyglądanie się jak zarząd rujnuje spółkę i okrada ich z resztek majątku nie może budzić niczego poza pogardą i wstrętem. Byłem kiedyś w porozumieniu drobych akcjonariuszy spółki Polcolorit (być może kiedyś obiła ci się ta nazwa o uszy). Okazało się, że jednak udało się wbrew przeciwnościom obronić przez główną akcjonariuszką-złodziejką (niejaką Marconi), która chciała wykupić w wezwaniu pozostałe akcje po 75 groszy i wycofać spókę z giełdy. Ostatecznie walczący akcjonariusze zostali "wyciśnięci" przez podmiot przejmujący spółkę po cenie ponad 7 zł za akcję.
Dnia 2025-01-20 o godz. 12:10 sprzeciw napisał(a): Czy na walnym pojawiliby się akcjonariusze przeciwni wycofaniu spółki z giełdy posiadający wystarczającą liczbę akcji(10% akcji obecnych na walnym)? Tu mam duże obawy znając bezdenną głupotę i apatię drobnych akcjonariuszy tej spółki.
Tutaj nigdy nie będziesz mieć pewności. Ale kwestię można postawić inaczej: dlaczego akcjonariusze o zauważalnych pakietach akcji nie mieliby przyjść na WZ aby bronić swego?
Nie wiem po co te personalne przytyki. Cóż to za różnica, czy mam akcje czy nie? Jestem na spółce (z przerwami) prawie od debiutu, trochę dłużej niż parę lat, od zawsze mam ten sam nick, ( w przeciwieństwie od wielu wielu innych z którymi tu dyskutowałam, przez te lata) od bardzo dawna mam jednoznacznie negatywną opinie o zarządzie z prezesem na czele. Również o grubasach którzy tu swego czasu byli ujawnieni ( NN, Qercus, Altus, Noble, Norwegowie itd. Mogli z łatwością wyprowadzić na prostą fajną działającą na ciekawy rynku spółkę developerską. Gdy było wiadomo, że prezes z przyd--upasami leci w kulki z akcjonariuszami nie posiadając znaczących udziałów. Była czas, że mój głos że tu nie będzie dobrze, był jedynym na forum wśród wielu optymistów już liczących zyski ze sprzedaży oddawanych projektów. Dziś ich tu nie ma, albo są tylko nicki zmienili bo im wstyd jak zostali ograni. Ja parę lat temu zrealizowałam potężną stratę, potem kupiłam parę kilo w 2022 roku bardziej dla sportu i czekam na 5,5 zł.
Dokładnie. Nie w tej spółce już nikogo sensownego, brak fundów i strategicznych, przez lata pokazano "zarządzanie" więc wszyscy powychodzili stąd. Brednie jakieś piszą o stopach procentowych i wycenie projektów, co to ma do rzeczy? Spółka może mieć projekty na miliardy a być wyceniana na groszówkę. Gdzie tutaj jest kasa z projektów i ich sprzedaży, była jakaś dywidenda w ostatnich 5-10 latach, był jakiś znaczący skup akcji z zysków? Przypomnijcie mi.