To opowiedz, co i kiedy tu się będzie działo, wytłumacz też, jak te wartości oszacowałeś - bo ja liczę tylko na 12 zł, ale żadną analizą tego nie poprę.
Jeszcze trochę trzeba wytrzymać i polecimy w kierunku 7 zł, na początek.
Dzisiaj widać ile tak naprawdę jest akcji na S. Na spokojnie zbiorą małymi zleceniami i w końcu ruszy kurs w górę. Pozostaje cierpliwie czekać
@Pi, spółka nie lubi dzielić się zyskiem? Za 2021 r. wypłacili dywidendę 30% zysku netto co wynosiło 2,52 zł na akcję!
W 2023 r. wypłacili 1,2 zł na akcję (15% zysku netto) z zysku za 2022 r.
W tym roku dywidendy nie będzie bo w 2024 r. była strata. Wszystko zgodnie z polityką dywidendową spółki.
W sumie jak się patrzy na te dywidendy i fakt, że trzeba od razu zapłacić podatek to może i lepiej.
Dywidendy są głównie w interesie zarządu Bowim. Zobaczcie na strukturę akcjonariatu.
Free Float to niespełna 24%.
Kilka uwag: * Bowim nie ma setek milionów zł w kasie. Na koniec września mieli 11 mln zł środków pieniężnych w kasie (i ich ekwiwalentów) a oprócz tego kilka milionów zobowiązań finansowych. * W raporcie rocznym za 2020 zobowiązań finansowych mieli ponad 100 mln zł * Skąd taki spadek zobowiązań? Wysokie zyski z lat 2021 i 22 połączone z "niską" dywidendą (standard to 15%, tylko w jednym roku była wypłata 30%). * Dlaczego przedłużają linie kredytowe - bo wiedzą, że zyski z lat 2021 i 22 były "anomalią" i się nie powtórzą. Znowu będą potrzebowali więcej finansowania zewnętrznego i do tego potrzebne są linie bankowe. * Czy Bowim dzieli się zyskami? Tak - standardowo 15% zysku netto przeznaczają na dywidendę. Czy to dużo? Nie, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że nie mają jakiś dużych projektów inwestycyjnych, które uzasadniałyby zatrzymywanie 85% zysku netto w firmie. Prawda jest taka, że Bowim jest firmą o niskiej rentowności i zatrzymanie zysków pozwala im ograniczać finansowanie zewnętrzne, którego koszty mogłyby pogarszać i tak niskie zyski (jeszcze raz - pomińmy lata 2021 i 22 jako ANOMALIE). * Nie ma jeszcze informacji o szacunkowych wynikach czwartego kwartału. W poprzednich latach podawali je jeszcze w lutym lub do połowy marca. W 2024 roku komunikat był później - 22.03. Jest szansa, że podadzą wyniki w piątek lub poniedziałek - jeśli nie to może to sugerować znacznie gorsze wyniki, niż wszyscy oczekujemy. Tak czy owak - rok 2024 zamkną dużą stratą, więc w tym roku żadnej dywidendy nie będzie. A co będzie w 2026 roku? Zobaczymy co pokażą wyniki pierwszego kwartału 2025 - na to trzeba będzie jeszcze poczekać ... Póki co nie zakładam innej opcji niż strata na poziomie zysku netto (pierwszy kwartał 2025). Każda inna opcja byłaby miłym zaskoczeniem. * Długoterminowo jest szansa na poprawę sytuacji, ale istotne wzrosty w najbliższych miesiącach to będzie raczej albo spekuła, albo gra na emocjach i oczekiwaniach (koniec wojny w Ukrainie, KPO itd). Bez odczuwalnego wzrostu cen stali (cen sprzedaży!) nie będzie dobrych wyników Bowimu.
Moim skromnym zdaniem sesja z 7 marca to nie była czysta spekulacja, a zbieranie akcji przez insiderów oraz TFI.
Jeśli chodzi o szacunki to twierdzę, że Bowim pomniejszy stratę z ostatnich 3 kwartałów 24 r.
Jeśli tak będzie to jest spora szansa, że obierzemy kierunek wzrostowy. Sporo akcji już zostało zebrane, więc nie będzie problemu by ładnie wyciągnąć kurs na nowe tegoroczne maxima.
Mogli by dzisiaj podać te szacunki i darować sobie te gierki.
Długoterminowo tu będzie dobrze. Ostatnie dwie sesja (26-27.03) dobrałem jakieś 600 szt.
Więcej nie brałem ze względu na te zagrywki.
@OBSER A skąd u Ciebie taki optymizm, że w czwartym kwartale mieliby zrobić zysk zamiast straty. Rynek dalej był słaby, ceny zdołowane, konkurencja wycinała się sprzedając na minimalnych marżach, a czasem nawet na stracie ... Z drugiej strony nie było podstaw do spadku kosztów. Oczywiście jest możliwość pozytywnego wyniku finansowego, ale raczej tylko poprzez "kreatywną księgowość" z rezerwami, wyceną nieruchomości inwestycyjnych, albo z powodu jakiś jednorazowych zdarzeń. Już nie raz tak robili, aby pudrować wynik roczny.
Zawsze o tej porze podawali już wstępne wyniki, tym razem tego jeszcze nie zrobili. To raczej sugeruje słabe wyniki, ale poczekajmy jeszcze trochę - zobaczymy co piszczy w trawie.
@Xaas, dokładnie. Myślę, że trzeba poczekać na te szacunki i tyle. Ja nie sugerowałbym się chronologią.
Myślę, że jeśli nie pod wyniki to i tak można tu na spokojnie zagrać pod AT. Łatwo można to rozegrać