Dnia 2025-01-16 o godz. 18:14 ~Dawaćekipozbumecha napisał(a): > Czekamy na ekipę z Bumecha, do 90 pkt rsi jeszcze brakuje
Może zaczęli wchodzić: Bumech: -10,03% -> Sunex: +10,94%
Na Bumechu w sumie pojechali z całym wzrostem praktycznie przez dwie sesje tak: 10-01-2025: +13,92% 13-01-2025: +28,89% które wcześniej były poprzedzone spokojnym wzrostem.
Zobaczymy, jest już czego sobie gratulować Panowie - ale jakby pykło 20-30% w jedną sesję, to by było mocno. 9 zł, tam gdzieś na oko są poziomy, które blokowały spadki i dawały jakieś odbicia mocniejsze nawet, i tam mogą wzrosty trochę złagodnieć. Jakbyśmy z obecnego poziomu 7,81 zł pyknęli +20% w jedną sesję, to byśmy zrobili 9,37, aż za ładnie by się zrobiło. Na razie nie ma, co się napalać, nawet kontynuacja takich tygodni jak ten jest już całkiem przyjemna, i może dać to samo, albo więcej niż jakiś wystrzał.
Ja tu byłam jak Sunex byl po 3-4zl i jak Kalyciok się wypowiadał że akcje są tanie. Bo były tanie. Ale jak to poszło na 30zl bez uzasadnienia wynikami to sprzedałam wszystko i teraz już z sentymentu tu zaglądam, a że mocno siedzę w branży pomp ciepła to dużo wiem
Biomasa a europejskie regulacje..hmm... niech autor artykułu zapozna się z planami wprowadzenia filtrów do kotłów na biomasę plus wyższa jakość biomasy. To wg mnie zabije ten rynek. Pozostaje gaz i pompy ciepła od roku 2026 prawdopodobnie. Gaz się obroni, od 2026 roku pewnie nastąpi wzrost sprzedaży pomp ciepła ale głównie azjatyckich. Panasonic rośnie w siłę, Bosch kupił Yorka... a Sunex? To dla mnie drugi Hewalex, tutaj wg mojej wiedzy miodu nie będzie. Z resztą obecnie Sunex nie jest rozpoznawalny w Polsce
Alicjo, Piękna opowieść. Naprawde. Wzruszyłem się. A tak na poważnie - wspominasz o małej rozpoznawalonści Sunexu w Polsce. To moze przypmnisz Nam (w koncu tak sie o nas martwisz) jak rozkłada się sprzedaż Sunexu w poszczegulnych krajach?
Możesz to znaleźć w opowieściach Kalycioka.Pytanie o jaki asortyment pytasz, pompy ciepła, bufory do pomp ciepła czy umierające już kolektory termalne? Poszczególne kraje (tu popraw sobie bo masz ort) to Niemcy i Austria. Obydwa rynki są zdominowane przez niemieckich producentów i oczywiście azjatyckich. Poczytaj ile największy i najlepszy polski producent czyli Galmet sprzedaje w Europie i co głównie sprzedaje. Osprzęt, baby osprzęt, bufory, podgrzewacze itp....
Pisali że mają wzrost przychodów o ok 14prof za IVkw. Ale zaznaczyli że może się zmienić ze względu na bonusy dla klientów. Hmmm zawsze wydawało mi się że bonusy mają wpływ na zysk, a nie na przychód. No ale ok. Kiedy podadzą ostateczną wartość ?
Porównując 3 kwartały, skonsolidowana EBITDA spadła w porównaniu z analogicznym rokiem z 35,5 mln zł do -5,4 mln zł, skonsolidowany wynik netto spadł z 21,7 mln zł do -15,8 mln zł. (PAP Biznes) .... umowy z bankami są do połowy roku.... ciekawe czy przy takiej EBITDA nie wypowiedzą umów kredytowych. Nie wiem, pytam ale jest to niepokojące