• PGE obniżony ranking!!!!! Krótki musiał to wiedzieć wcześniej Autor: ~Moks [95.130.4.*]
    PGE traci rynek na rzecz OZE, ale przymuszone przez SP dalej kurczowo trzyma się węgla, gdy pozamyka elektrownie moze z energetycznego toru już nic nie zostać. To wszystko powoduje takie odstawanie kursu od innych energetyków. I jeszcze przy tak, niby, zdołowanym kursie pojawia się krótki. W Enei i Tauronie zarządy choć udają, że coś robią.
  • Re: PGE obniżony ranking!!!!! Krótki musiał to wiedzieć wcześniej Autor: ~flcn [217.96.161.*]
    Przecież rating jest nadawany wg zapotrzebowania. Oczywiście, że grający na krótko o tym wiedzieli i to nie dzisiaj i nie wczoraj tylko wiele miesięcy temu. Pisałem, że tu gra ta sama banda co na Orlenie i cena 5,6 PLN jest bardzo prawdopodobna. Teraz kiedy rating został obniżony można oczekiwać kolejnych odpisów na kilka mld PLN bo przecież największa elektrownia w Polsce jest warta ZERO. Tak wynika z finansowej matematyki.
  • Re: PGE obniżony ranking!!!!! Krótki musiał to wiedzieć wcześniej Autor: ~Zibi [37.248.253.*]
    Spokojnie. Węgiel to teraz przyszłość. Ruszyło jsw i bumech, ruszy pge.
  • Re: PGE obniżony ranking!!!!! Krótki musiał to wiedzieć wcześniej Autor: ~Fryc [77.222.243.*]
    Spokojnie cierpliwości PGE zastępuje bloki węglowe 200MW blokami Gazowymi ,Bloki 200 MW to złom w przybliżeniu 50 letnie szkoda to remontować nprz, popracuje dzień awaria kotła ,kondensator nieszczelność bo rurki są zużyte i nie wiadomo która szczeli a ma prawo armatura itp.co z tego że Turbiny są wymienione byle nieszczelność to Blok trzeba odstawiać to są procedury Blok to Kocioł Turbina Kondensator Generator Wzbudnica i urządzenia pomocnicze jest tego troche nie ma sensu tego ruszać jeszcze nawęglanie ,instalacje mazutowe gazowe, układy wody chłodzącej Chłodnie Kominowe itp PGE ma dobrą politykę rozwoju , Strajkują ludzie bo nie mają pojęcia o eksploatacji tego złomu Blok taki to powinien pracować od uruchomienia do awaria a bywało tak że zPSE dawało polecenie uruchomienie na kilka godzin nie przejmując się tym że zarzynają urządzenia ,PGE teraz wchodzi w OZE ,ja widzę przyszłość i dobieram 5,** to dobra cena .Pozdrawiam wytrwałych
  • Re: PGE obniżony ranking!!!!! Krótki musiał to wiedzieć wcześniej Autor: ~Akcjonariat_pgeer [5.184.201.*]
    Krótki wiedział, nie powiedział, a pgeer się nie spodziewał i hajs za CO2 wciąż przelewał (do nienażartego, pustego 'skarbu' państwa).
  • Re: PGE obniżony ranking!!!!! Krótki musiał to wiedzieć wcześniej Autor: ~Fryc [77.222.243.*]
    Jak Fundy się ruszą a do tego spekula z dużą kasą to go pociągną, będzie musiał skupywać szkoda tylko drobnych ale mają okazję się odkuć uśredniając ,nie bać PGE
  • Re: PGE obniżony ranking!!!!! Krótki musiał to wiedzieć wcześniej Autor: ~Akcjonariat_pgeer [5.184.236.*]
    To jest krótka historia upadku pgeeru. Prześledźcie sobie przychody i koszty z 5-6 ubieglych lat.
  • Re: PGE obniżony ranking!!!!! Krótki musiał to wiedzieć wcześniej Autor: ~Anek [95.160.93.*]
    Obniżeny rating to jest dla mnie główna przyczyną ostatniego dużego spadku pge. A nie ze ktoś manipuluje, gra krótko. Niektórzy bagatelizuja to, rozumiem ich, przyjąć to trudno. I ten odpis kolejny, to w końcu obniżenie ratingu, a co za tym, na takiej spółce żeby zarobić, dużi inwestorzy mają wiedzę dużo wcześniej od innych, więc grają na spadek. Gdyby to była dobra spółka inwestorzy nie grali by na spadek. Trzeba się opamiętać, nie pisać o jakiś głupich miliardach których nie ma pge. Juz rok temu po zmianie władzy, powinien ruszyć program naprawczy pge. Rok minął, żadnych decyzji, jakiś dziwnych ludzi się wsadza do pge. Żeby przez ponad rok nic nie zrobić, ale to kompletnie nic. Nawet pytano ministra pytano dlaczego tak długo, a bo tak, odpowiedział, bo nie wiedzą co wybrać. A pge pada powoli, podajcie kiedy ostatni raz był obniżony rating dla PGE?
  • Re: PGE obniżony ranking!!!!! Krótki musiał to wiedzieć wcześniej Autor: ~Anek [95.160.93.*]
    Widzę że niektórym trudno się pogodzić z oceną rynku, mają się za mądrzejszych od rynku, nie potrafią się przyznać do .. i że są...., tylko składają winę na coś innego, na innych. A patrząc teraz na wycenę pge przez rynek, tylko nieliczni są na plusie.
    Jeżeli przeczytaliście też raport w sprawie obniżenia ratingu, dostajecie też odpowiedź w sprawie dywidendy, czy będzie czy nie
    Czytam że port sprzedali, że chcą złoża sprzedać, że dzięki pomocy obcych zablokowali KPO czym skutecznie zablokowali rozwój Polski i dosli do władzy. Historia jak czytaliście o zaborach, to się powtarza. Nic się nie robi w gospodarce, nie rozwija się pge, ratingi są obnizane, dlaczego?
  • Re: PGE obniżony ranking!!!!! Krótki musiał to wiedzieć wcześniej Autor: ~moc [31.135.199.*]
    Kolego - ile dostajesz od shorta za post ?
  • Re: PGE obniżony ranking!!!!! Krótki musiał to wiedzieć wcześniej Autor: ~moc [31.135.199.*]
    I jeszcze jedno - TPE ma rating BBB- , czyli gorszy od PGE i w niczym jemu to nie przeszkadza aby być w trendzie wzrostowym , ENA ma rating taki sam jaki ma obecnie PGE ( czyli po tym obnizeniu ) czyli BBB - trend wzrostowy
    Czyli do tej pory PGE mając najszy rating BBB+ ( przed obnizeniem) i tak zachowywal sie najgorzej
    Nadal uważacie że to "wina ratingu" a nie zwykła spekulacja
    A ty dostajesz pieniądze? Więc dlaczego zarzucasz mi że ja dostaję? Ale widocznie dostajesz pieniądze, jeżeli tak myślisz. To wbij sobie do głowy, że nikt tutaj piszący nie dostaje pieniędzy, bo nie mamy wpływu na wycenę akcji, na zachowanie rynku, rozumiesz? Bo o tym już pisali inni. Zresztą mój wpis mówił już o rzeczy znanej, ktora już dawno zostało zdyskontowane przez rynek, więc jak ktoś może w ogóle płacić za takie rzeczy? Rozumiesz? Jeżeli ktoś jest słaby i potrzebuje niańczenia i mówienie że jest dobry, wręcz genialny, lepiej się niech trzyma z dala od giełdy. Przez jakiś czas nikt nie potrafił, ktos kto potrafił być może właśnie nie chciał to puścić do obiegu, przekazać co niektórzy na rynku wiedzieli, ale wiedzieli to tylko duze fundusze, dysponujące dużym zapleczem, przyczyny tak dużego spadku pge. Teraz już po fakcie wiemy więcej, ale czy wszystko? Też nie, obserwujemy rynek i staramy się dostosować. Ale nie mamy wpływu, więc spokojnie, nie martw się że powalisz pge swoim pisaniem, ani też że jak będziesz pisać super, a tak nie jest z PGE, że podniesiesz kurs akcji.
    Pisze drugą odpowiedź, bo poprzednia zablokowali, nie wiem dlaczego? Ja mam brać pieniądze? za co? Pytam za co mam brać pieniądze? Naprawdę myślisz że tutaj piszący mają wpływ na wycenę? Zastanów się, zresztą jak byś trochę pomyślał to byś takie zarzuty nie stawiał. Nie bój się, swoim pisanieniem nie uwalisz pge, ani też nie podniesiesz, rozumiesz?
    Ci co mają wpływ na rynek, duże fundusze, dysponują dużym zapleczem ludzkim i technicznym i to między nimi toczy się walka o wycenę akcji, dysponują więc ogromną wiedzą nie tylko co się dzieje w pge, czy też w Polsce, ale o świecie. Myślisz że oni swoją wiedzę zdobywają z naszego pisania? Myślisz więc że swoim pisaniem potrafisz podnieść kurs akcji pge?
  • Re: PGE obniżony ranking!!!!! Krótki musiał to wiedzieć wcześniej Autor: ~Nowicjusz [195.225.69.*]
    Myślę że nie należy podchodzić do niektórych wypowiedzi zbyt emocjonalnie. Tu na forum są osoby które za swoje niepowodzenia próbują obarczać innych. Nie potrafią wziąć na klatę porażki. Nie wyciągają wniosków z historii. Nie zauważają zmieniającej się sytuacji. Uważają się za nieomylnych. Takie osoby nazywa się twardogłowymi.
    Gratulacje dla tych wszystkich którzy za wszelką cenę chcą udowodnić że obecna cena PGE jest uzasadniona . Wielokrotnie tzw. rynek pokazywał na bananowej że wyceny były niesprawiedliwe i nieuzasadnione - już o sławnej rekomendacji dla LOTOS z wyceną 0 zł nie wspomnę
    Znam sprawę Lotosu i w pełni się zgadzam z tymi co twierdzą że rekomendacje są delikatnie nazwać dziwne. Ale są to rekomendacje wydawane przez biura maklerskie. Nie wiem czy wy nie mylicie rekomendacje biur maklerskich z ratingem wydawanym przez Fitch, ma renomę światową, na całym świecie banki się z nią liczą. Zobacz więc kto wydał dla Lotos takie rekomendacje, proszę nie mylić więc agencji Fitch z biurami maklerskim banków. Nie wiem czy to co napisałem jest jasne?ktoś niefortunnie też uważam napisał że rekomendacje są wydawane na zapotrzebowanie, zgadzam się, ale są to wydawane przez biura. A wydanie więc obniżone go rankingu przez agencje Fitch, jak ktoś ma minimum wiedzy, to poważna sprawa. Nie ma co porównywać pge do innych energetyków, bo pge jest w WIG20, a tam w te spółki inwestuja inne fundusze międzynarodowe, kierują się czy spółka ma odpowiednia pozycję, a jak jest w WIG20 to uważają ze można.
  • Tytuł w wp.pl "W USA zdecydowali. Polska krajem drugiej kategorii" Autor: ~Anek [95.160.93.*]
    Administracja Bidena zdecydowała na odejście
    link: W USA zdecydowali. Polska krajem drugiej kategorii    
    "Waszyngton zdecydował o wpisaniu Polski na listę państw objętych restrykcjami w zakresie importu najnowszych chipów, co może wpłynąć na rozwój sztucznej inteligencji w kraju. Decyzja ta dotyczy m.in. technologii półprzewodnikowych tworzonych przez koncern Nvidia.
    Polska znalazła się w grupie państw z ograniczeniami, obok takich krajów jak Portugalia, Szwajcaria, Ukraina, a także wielu państw afrykańskich i azjatyckich. Restrykcje te nie dotyczą jednak krajów Europy Zachodniej, Kanady czy Australii."
    Nie wydaje się żeby nowa administracja Trumpa przy takich rządzących jakich mamy to zmieniła.
    Zaskoczony jestem Bidenem, ze tak potraktował premiera Polski.
  • „GPC”: USA nie przekażą nam najnowszych technologii, bo w służbach rządz Autor: ~Anek [95.160.93.*]
    link:„GPC”: USA nie przekażą nam najnowszych technologii, bo w służbach rządzą reseciarze 
    „GPC”: USA nie przekażą nam najnowszych technologii, bo w służbach rządzą reseciarze

"Reseciarze w służbach powodem decyzji USA
    Po nagłośnieniu sprawy przez media odnieść się do niej postanowił szef resortu cyfryzacji, wicepremier Krzysztof Gawkowski, który pytany w środę przez dziennikarzy podkreślał, że nikt z władzy nie był wcześniej informowany o decyzji Amerykanów oraz że uważa ją za „nieusprawiedliwione i nieuzasadnione działanie”. Dodał też, że zwrócił się do ministra spraw zagranicznych Radosława Sikorskiego, aby ten wystosował do Waszyngtonu „specjalne noty”.
    [polecam:https://niezalezna.pl/polityka/reseciarze-w-rzadzie-jak-i-skw-macierewicz-ci-ludzie-sa-narazeni-na-szantaze-ze-strony-rosyjskiej/514224]"
    "Nasza redakcja o komentarz do całej sytuacji zwróciła się do prof. Przemysława Żurawskiego vel Grajewskiego, eksperta ds. międzynarodowych i bezpieczeństwa, a także b. członka państwowej komisji ds. badania wpływów rosyjskich na bezpieczeństwo wewnętrzne RP w latach 2007
    –2022.
    – Po pierwsze, należy zwrócić uwagę, że decyzja została wydana przez administrację demokratów, co wyklucza tezę, że jej powodem była niechęć polityczna. Jak doskonale wiemy, amerykańscy demokraci i środowisko Joego Bidena życzyło sobie, aby władzę w Polsce sprawowały siły lewicowo-liberalne. W związku z tym przesłanki nie były polityczne, a merytoryczne. W mojej opinii mają one związek z sytuacją w naszych służbach. Służby polskie są obecnie zdominowane przez ludzi uwikłanych w kontakty z Rosją i niedających rękojmi ochrony danych wrażliwych"

– mówi „Codziennej” prof. Żurawski vel Grajewski.
  • Re: PGE obniżony ranking!!!!! Krótki musiał to wiedzieć wcześniej Autor: ~Nowicjusz [195.225.69.*]
    Żeby nie było. Uważam że obecna wycena PGE jest niska. Zdecydowanie za niska. Ale to jest forum gdzie każdy może przedstawić swoją opinię i pisać o sprawach które uważa za istotne. Korzystajmy więc z tego póki możemy i mamy taką możliwość.

moc odpowiada ~Anek
    Kolego - ile dostajesz od shorta za post ?
    Post tego typu jest poniżej pasa. Jeżeli mamy inną ocenę sytuacji możemy wyrazić to w inny sposób.
    Pozdrawiam.
  • Re: PGE obniżony ranking!!!!! Krótki musiał to wiedzieć wcześniej Autor: ~gall333 [109.243.130.*]
    Mocny był zjazd w ostatnim czasie. Niestety przespałem sprzedaż. Teraz już skazany jestem na wytrzymanie do powrotu normalnej ceny. Sprzedają ze stratą ci których nie stać na cierpliwość.
  • Re: PGE obniżony ranking!!!!! Krótki musiał to wiedzieć wcześniej Autor: ~MM [188.146.36.*]
    Ja bym się nad tym zastanowił, przecież rząd przedłużył funkcjokowanie kopalni do 2028 roku.
[x]
PGE -0,87% 11,45 2025-11-14 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.