Ireneusz Fąfara - prezes Orlenu dzisiaj został zapytany przez prowadzącego w końcowej części Podcast w Radio TOK FM dlaczego zrezygnował z rady nadzorczej spółki ENERGA SA ...można posłuchać odpowiedzi poniżej link
no tak ciekawa odpowiedz na to pytanie . Prezes Fąfara odpowiedział - " to za kilka dni się okaże " . Czyli co , coraz bliżej do wezwania / wymiany ? Mam tylko nadzieje , ze te kilka dni nie będą się ciągnęły tak jak wcześniejsze "szybko, jak najszybciej"
WK grupy Energa byłoby OK. Czy aż tak hojny będzie Orlen. Trochę wątpię, ale tez nie dadzą 17 zl , które było 11 lat temu . Wymiana na Orlen 1:2 byłaby bardzo satysfakcjonująca
jak by nie liczyć to i wezwanie i ewentualna wymiana akcji powinna się odbywać na warunkach do zaakceptowania przez mniejszościowych akcjonariuszy Energi bo kolejne próby działania na szkodę mogą spowodować kolejne procesy sądowe a wizerunek orlenu pozostanie taki jaki był - więc ja ze swoim pakietem czekam powyżej 20 kilku złotych - żona ma urodziny 21 .01 może będzie prezent od Orlenu :) skoro za kilka dni sie dowiemy
Mają niepowtarzalną okazję łatwo się pokazać w zupełnie innym świetle niż poprzednicy i równocześnie przypomnieć ich postępowanie. Moim zdaniem nie zmarnują takiej okazji
Zależy kto co uważa za sukces . Ja uważałem że zrównanie wieku emerytalnego i jego podwyższenie to był sukces. Niepopularna decyzja odbierająca głosy ale konieczna i z myślą o przyszłości . Tak samo zabranie emerytur po 15 latach młodym ludzią to nie przysparza poparcia ale jest uczciwe potrzebne i sprawiedliwe. Więc zależy kto jakie ma spojrzenie na rzeczywistość to samo że spółkami . Z tym że oni już się nauczyli że takim działaniem to głosów nie zdobędą a więc i władzy bo to chyba tylko Szwajcarzy by chcieli czegoś nie dostawać za darmo tak jak głosowali dochód podstawowy. Więc z racji tego że nie ważne co w przyszłości ważne co ludzie chcą i teraz te nowe rządy są w tą stronę skierowane . Więc tamte rządy tej władzy były w wielu względach ok a teraz to już taki PiS bis liberalny PiS rozdawnictwo i tyle
więc tym bardziej Orlen powinien nam zapłacić uczciwie za aktywa które sa istotne nie tylko z naszego punktu widzenia ale również istotne dla bezpieczeństwa energetycznego kraju i skoro jest to tak istotne to i kasa dla nas powinna się znaleźć zwłaszcza że mają okazję pokazać że dbają również o prywatny majątek - rynek finansowy itp bo ostatnio widziałem artykuł o PPk i masowych wypłatach z tych kont z sugestią piszącego aby zablokować możliwość wypłat swoich pieniędzy co jeszcze bardziej mogło by podważyć nasz rynek finansowy
Kontynuując temat ... cytując słowa Ireneusz Fąfara - prezes Orlenu w piątek 10 stycznia został zapytany przez prowadzącego w końcowej części Podcastu w Radio TOK FM dlaczego zrezygnował z rady nadzorczej spółki ENERGA SA ....po zastanowieniu odpowiada że to za kilka dni się okaże a prowadzący mówi żartuje Pan rozmawiamy dzisiaj ....prezes ja zupełnie poważnie mówię...prowadzący mówi dopiero za kilka dni będzie Pan mógł odpowiedzieć na to pytanie ...prezes odpowiada TAK ....prowadzący dopytuje ale ma to oczywiście związek z ładem korporacyjnym całej grupy Orlen ...prezes odpowiada TAK
z linku u góry wynika że za kilka dni liczone od wypowiedzi która była w piątek 10 stycznia dowiemy się oficjalnie o powodzie rezygnacji ....teraz pojawił się komunikat o powołaniu nowej osoby do rady nadzorczej ...ale to nie jest powód rezygnacji oczywiście jako powód można byłoby powiedzieć że powołał osobę kompetentną ,fachowca itp ale wtedy by to znaczyło że On sam nie jest kompetentny ani fachowiec aby być w radzie nadzorczej więc skoro tutaj nie miałby kompetencji to powinien zrezygnować z prezesa Orlenu bo tam jeszcze większa wiedza ,fachowość i kompetencje są potrzebne.... więc taki nie będzie powód ...to że ktoś musiał być powołany to oczywistość bo zgodnie z statutem minimalna ilość osób w radzie to 5 a było 4 osoby dodatkowo dzisiaj rada nadzorcza ma otworzyć oferty osób które aplikowały na 2 stanowiska wiceprezesów w zarządzie ENERGA a gdyby była niekompletna może nie mogłaby tego zrobić .... Pragnę zwrócić uwagę że z rady nadzorczej ENERGA SA mieliśmy dwie rezygnacje .... Paula Ziemiecka-Księżak złożyła oświadczenie o rezygnacji z pełnienia funkcji Członka Rady Nadzorczej Spółki z dniem 6 listopada 2024 roku. Oświadczenie zostało złożone bez podania przyczyny rezygnacji./ ta osoba była ostatnią ze starej ekipy ...skoro zarząd zdecydował się na dochodzenie roszczeń za szkody Ostrołęka od poprzedniej rady nadzorczej i w uchwale jest jej nazwisko jako osoby przeciwko której będzie pozew odszkodowawczy więc nie mogła być dalej w radzie czyli powód rezygnacji oczywisty ....Skłaniałbym się do tezy że dzisiejsze powołanie do rady nadzorczej jest za nią a za prezesa będzie następna osoba później bo w poniedziałkowym wydaniu papierowym gazety Puls Biznesu oraz w weekend artykuł był na portalu link poniżej
Orlen na razie nie podaje, kto zastąpi Pana Fąfarę w radzie nadzorczej – To nie jest tylko nasza decyzja. Złożyliśmy w tej sprawie wniosek do rady do spraw spółek z udziałem skarbu państwa / mój dopisek to jest taki polityczny twór który musi wyrazić zgodę czy dana osoba może zostać członkiem rady nadzorczej / i prezes wtedy /czyli w sobotę mówił /że pewnie w ciągu dwóch-trzech tygodni otrzymamy decyzję dotyczącą naszego kandydata ....mój dopisek mało prawdopodobne aby aż tak nie wiedział co mówi
Moim zdaniem Prezes Orlenu zrezygnował z RN Energa w związku z konfliktem interesów bo jako prezes Orlenu podejmie jakąś decyzje dotyczącą spółki zależnej ENERGA SA którą rada nadzorcza spółki ENERGA będzie musiała w głosowaniu zatwierdzić ,czyli sam głosowałby za swoją decyzją którą podjął jako prezes Orlenu. Myślę że będzie jakaś transakcja między Orlenem i Energa /przeniesienie aktywów z Orlenu do Energa / mniej prawdopodobne że odwrotnie / związana z integracją w ramach grupy o czym wspomnieli podczas strategi i w wcześniejszych wypowiedziach prezesa ... choć trudno przekładać aktywa z prawej kieszeni do lewej z akcjonariuszami drobnymi na pokładzie więc pod ten powód również pasuje /połączenie Orlen z ENERGA SA i parytet wymiany akcji choć jest to mniej prawdopodobne bo wola polityczna jest taka że spółka ENERGA ma istnieć i się rozwijać i być PERŁA POMORZA więc aby to było możliwe bardziej prawdopodobne jest wezwanie niż połączenie dlatego
Po tej rezygnacji prezesa z RN Energa SA w poniższym linku redaktor Bartłomiej Sawicki
twierdzi że Oznaczać to może, że Orlen może zdecydować się na wykup akcji mniejszościowych akcjonariuszy gdańskiej spółki, a w konsekwencji na wycofanie spółki z obrotu /również inne osoby wskazują że jest to realne /Mój dopisek jednak to gdybanie ale moim zdaniem wczorajsze powołanie do RN nie rozwiązuje zagadki dlaczego prezes zrezygnował i jaka jego decyzja mogłaby wywołać konflikt interesów .Dalej też nie wiemy po co zlecił prezes Orlenu wycenę ile jest warta 1 akcja spółki Energa /wycena powinna już być lub na dniach będzie .Nie wiemy też dlaczego niedawno powołany na wiceprezesa ENERGA SA Pan Roman Szyszko /przy okazji polubiłem jego porównania / złożył rezygnacje a przecież zachwalał wizję dalszej obecności spółki ENERGA na GPW ....Czy odpowiedzią na te trzy zagadki będzie 1 decyzja którą podejmie prezes Orlenu ...Kilka dni to nie kilkanaście więc zobaczymy co się wydarzy i jak to wpłynie na kurs .
na mieście mówią,Orlen faktycznie zlecił wycenę Energi,to nie był blef prezesa,wycena jest gotowa,na biurku prezesa,na ile opiewa? nie wiem,ale można się domyślać,że nie mniej niż w księgach Orlenu,więc,drodzy współakcjonariusze Energi, jeżeli ktoś nie musi? NAWET JEDNEJ AKCJI W RYNEK
To nie pierwszy raz, staram się zawsze zwracać do każdego z szacunkiem i nie obrażać do kłamców jak to robią inni. Tobie też tego życzę Bosie. Musisz mieć wielkie jajka że nazywasz się Bosem czy to od nazwy banku w którym pracujesz
Dnia 2025-01-15 o godz. 09:49 ~Pepe napisał(a): > Fajnie dareczku. Wszystko wiemy ale najważniejszego nie wiemy - cena i co z nią zrobi czyli nic nie wiemy
Ty nie wiesz,bo dla Ciebie cały czas 8 jest większe od 14-tu,to jest Twój podstawowy problem-pisia mentalność
Jeśli na stole leży wycena o jest ona ok to cena powinna iść do gory .Może szybko pójdzie a może mają jeszcze czas.Natomiast w sprzedaż pakietów energii nie wierzę z przyczyn politycznych tj.wybory
Przed Energą jest wiele dobrych rzeczy tylko jak zawsze chodzi o polityczne umotywowanie odpowiednich ruchów bo z jednej strony do spółki będą płynąć miliardy na budowę nowych mocy wytwórczych a z drugiej strony jest regulator z cenami Energi czy rynek mocy
Teoria mówi że w najbliższych latach wartość majątku Energi powinna rosnąć i czy to przez wezwanie czy późniejszą dywidendę cierpliwi swoją kasę dostaną
w teori arkiozana kilka rzeczy się nie spina,pierwsza to rezygnacja p.Szyszko,druga,nie da się poprzesuwać aktywów,nawet obrotu gazem do Energi jak chce Pomorze z Nami na pokładzie Energi,więc raczej najpierw Nas "wykolegują" z Energi,poprzesuwają co mają poprzesuwać,dopiero póżniej mogą realizować scenariusz arkiozana,bedzie już dawno po wyborach
Wracając do tematu: czy możliwa jest wymana akcji ENG na Orlen ale tak aby wydmianie podlegały tylko 37,5 mln akcji mniejszościowych bez orlenowy. Czy jedna wymianie muszą podlegać wszystkie 414 mln akcji?
odp. dla Pepe: moim zdaniem spółka przejmująca posiadająca pakiet akcji spółki przejmowanej wymienia/zamienia tylko akcje których nie posiada w naszym przypadku 37,5mln. Obecnie planowana jest fuzja Best z KRI gdzie Best ma 33% akcji KRI i Best zapowiada wymianę/zamianę tylko akcji nieposiadających ( czekamy na uchwał NWZA).
Szanowny , emeryt, jak zwykle opierasz swoje analizy na faktach i ich biznesowej konotacji. Ja pozwalam sobie na więcej. Wysnuwam wnioski i dopatruje się procesów zmian. Dla mnie odpowiedż, dlaczego Fąfara zrezygnował jest prosta. Nie mógł zrealizować swojej misji pogodzenia wszystkich sprzecznych interesów. / MAP, Pomorze, mniejszościowi, RN Orlen itp./ Z pozycji szefa Orlenu łatwiej mu ustawiać się w tym polityczno- biznesowym tańcu. Nowa nominacja z MAP przyspieszy proces zmian. Jak zwykle twierdzę o zbliżającej się sprzedaży pakietów Energi przez Orlen. Pozdrawiam
Arskiozanie czy mógłbyś douzupełnić swoją tezę o odpowiedź na pytanie dlaczego Fąfara w ogóle został przewodniczącym RN Energa. Było to raptem kilka miesięcy temu. Czy wówczas były daleko inne konstelacje i okoliczności?
Szanowny , Finansista , jak przypominasz sobie, były duże kłopoty z obsadzeniem szefa Orlenu. Fąfara był świadomy problemów z którymi się zmierzy. Wystartował z hasłami: uczciwości, odpowiedzialności, transparentności ,ładu korporacyjnego itp. Chcąc to wszystko ułożyć mianował się szefem RN Energi. I bummmm!!! Niczego nie może zrobić ,oprócz likwidacji / np. Olefiny III , wydzielanie spółek gazowych/ i wymiany pracowników. Największy opór ma we własnej RN / złodzieje nie chcą zadośćuczynić mniejszościowym / i nie chcą dokończyć fuzji z Energą. Popiera to MAP , bo nie chce by Orlen się rozrastał. Pomorze naciska na samodzielność Energi i zwrot aktywów energetycznych. Mniejszościowi grożą lawiną procesów gdy nie wykona wyroku. Fąfara / z wybitnym Krawcem / schował się do skorupy i skrócił front. Teraz będzie czekał. Naciski na szybki biznes idą z koncernów energetycznych gdyż unijne pieniądze się grzeją. W tym kociołku sprawa mniejszościowych nie jest priorytetowa. Jedyne rozwiązanie co zadawala wszystkich to sprzedaż przez Orlen dużych pakietów akcji Energi dużym koncernom i szybki proces inwestycyjny. Pozdrawiam.
Dalej nie wiemy dlaczego zrezygnował ...a nic się nie dzieje bez powodu ...bo to że ktoś po jego rezygnacji bedzie powołany na to stanowisko to oczywistość ..czy można doszukiwac sie powodow rezygnacji w zyciorysie Specjalizuje się w nadzorze właścicielskim, zasadach ładu korporacyjnego i projektach M&A. Brała czynny udział w restrukturyzacji Rafinerii Trzebinia S.A. (obecnie ORLEN Południe S.A.), w projekcie przejęcia kontroli korporacyjnej nad AB Mazeikiu Nafta (obecnie ORLEN Lietuva), wielu kluczowych i strategicznych projektach transformacyjnych oraz integracyjnych realizowanych w Grupie Kapitałowej ORLEN.....
Drogi emerycie z tego co pamiętam to fujara mówił że za kilka dni się dowiemy. Za kilka dni było.powołanie innych osób do rady i nic więcej. Taki był powód a tu tyle marzeń było wzwiązku z tym.
przyczyna/skutek .....w dowolnej spółce w wyniku rezygnacji powoływany jest nowy członek rady i to jest skutek rezygnacji ....a co było przyczyną dalej nie wiemy choć mieliśmy się dowiedzieć za kilka dni ...kilka dni po rezygnacji poznaliśmy skutek i czekamy na przyczynę
Darku na razie Ci odpuszczam ale niestety Tobie jak nawet napluje Fąfara w twarz ro powiesz "Ale przyjemny wioseny deszczyk" lub " To nic takiego, przynajmniej na mnie spojrzał a taki Obajtek był gorszy bo na mnie nie napluł". Mimo wszystko dobrej nocy
Nic nie odpuszczaj,tylko pisz prawdę,bądż odrobinę obiektywny,niżej masz faktyczne naplucie Nam w twarz/- Nasze wezwanie to także odpowiedź na zgłaszane oczekiwania akcjonariuszy, którzy nie wzięli udziału w pierwszym wezwaniu. Ich zainteresowanie najlepiej świadczy o tym, że zaproponowane przez nas warunki były i nadal są optymalne i korzystne - twierdzi Obajtek./ https://www.parkiet.com/surowce-i-paliwa/art19760291-orlen-oglosil-drugie-wezwanie-na-energe
-wezwanie delistingowe w czasie pandemii,nikt tak nie zeszmacił energetyki a Energi najbardziej jak poprzednia ekipa Hunów,wyobraż sobie gdzie teraz byłby kurs gdyby fundusze były na pokładzie Energi skoro Enea jest notowana powyżej 15 zł.Fąfara powiedział co powiedział 27.II i wcale go nie bronię,zachował się jak spekulant i za to dostał doniesienie do KNF,ale to jeszcze nie oznacza,ze finalne decyzje-co dalej z Energą będą tak złodziejskie, jak za poprzedników.Na konkrety czekamy,wtedy będzie można ocenić czy to wiosenny deszcz,czy plucie Nam w twarz.
Troll zawsze pisze połprawdy i parzac na innych forach tych "rosyjskich" wynalazkow jest bardzo duzo Oczywiscie to nie znaczy ze my 'optymisci" dalej bedziemy ciagnać rozne naiwne narracje Patrząc na Energe póki co widzimy wielkie" Bizancjum" i całkowite wbrew wczesniejszym zobowiazaniom olewanie drobnicy nawet gorzej nasmiewanie sie z decyzji sądow Drobnica jest cierpliwa i zobaczymy co takiego zostanie ogłoszone na przełomie kwartalow Ma byc miłe ale juz sie boje ze prezes to mowił zgrzytając zebami Czekamy bo jak na razie to Energa nie staje sie drugą NASA a raczej Naszą tj ich Hehhh- nie do smiechu
Drobnica jest cierpliwa i zobaczymy co takiego zostanie ogłoszone na przełomie kwartalow -drobnica jest cierpliwa nie dlatego,że taka faktycznie jest,tylko dlatego,że w przypadku Energi musi być cierpliwa,różnica między drobnicą na Enerdze a innymi spółkami jest taka,że Orlen w 20' postanowił wchłonąć Energę,nie Eneę,nie Jsw,tylko właśnie Energę,postanowiono to zrobić iście barbarzyńską ustawką z ówczesnym SP,dlatego powstała grupa GG zrzeszająca ponad 1000 akcjonariuszy i to Nas wyróżnia sposród innych spółek z gpw.Wyróżnia,ale też daje szanse,że w dużej grupie "drobnych" akcjonariuszy Energi mamy jedyną szansę pilnowania własnych interesów w konfrontacji z takimi gigantami jak Orlen
Pokaż mi ten tysiąc akcjonariuszy!!!! Gdzie oni są? Na WZA? Na PowerConnect Energy Summit? Jest nas góra 100. Gdyby było Nas tysiac, GG by nas zebrała to zablokowalibyśmy Gdańsk, Płock lub Warszawe na 1 dzień !!!! Tak jak pisałem wielokrotnie mam kilka umów z GG i pewnie mnie liczą kilka razy w tym 1000!!! Nie wierze w te klamstwa
jesteś w GG,więc zadzwoń i zapytaj u żródła,nie sugeruj,że p.Trzciński mija się z prawdą,bo tylko dzięki jego zaangażowaniu i detrminacji możesz nadal k/s akcje Energi po cenie jaka by ona nie była,wyobraż sobie brak notowań Energi oraz to,że potrzebujesz kasę na jakiś nieprzewidziany wydatek,poza gpw od różnej maści cwaniaczków dostałbyś ułamek nawet tych spekulacyjnie niskich notowań
Pokażmy siłę inwestorów Energa! Do projektu dołączyło już ponad 1000 akcjonariuszy. https://przeciwnaduzyciom.pl/
Co ty za bzdury wypisujesz, czy wiesz ile Grupa Gdańska skupia emerytów, tych którzy pracowali w Energa ? W tym wieku nie siedzi się na komputerze czy telefonie. Mając tyle lat przebywa się przede wszystkim w przychodni lekarskiej. A poza tym mało który z nich potrafi obsługiwać komputer czy telefon. To są starsi ludzie i należy to docenić, że po tylu latach pracy chcą uczciwie sprzedać swoje akcje.
To Pepe biedny troll ktory uwierzyl niepoprawnym 'optymistom' i na gorce kupil troche akcji - przy tej cenie biega i nie wie co z goracym kartoflerm zrobic A z drugiej beczki czy ktos jeszcze ma wątpliwosci co do tego kto wywala poi takich cenach -tylko duzy do tego przymuszony jakims ukladem
pewnie wielu z Nas uwierzyło w zapewnienia Fąfary o uczciwości,transparentności,ładzie korporacyjnym,"szybko najszybciej jak to możliwe przedstawimy rozwiązania dla Energi itd,dlatego mamy pełne prawo wymagać od prezesa takiej spółki jak Orlen by się ze swoich obietnic wywiązał.W doniesieniu do KNF jest konferencja po konferencji wykazane co mówił,wystarczy odtworzyć,to nie są żadne domysły,wymyślone żądania tylko twarde dowody
Niech tam dalej robią te swoje interesiki ale to negowanie wyroku sądu "dobrych praktyk " i wczesniejszych wlasnych wypowiedzi co do drobnicy jest bardzo dziwne Mineło 1,5 r od wyborow wiec zapewne cały plan co do dalszych losow Energii lezy juz w biurku Nawet podchodzac cynicznie to cos z panskiego stołu nalezaloby rzucic Jakies tam ok 400 ml wycofano z Energii wiec moze smieszna dywidenda?
Anna ja nie piszę że Energa nie ma tysiąca akcjonariuszy tylko GG. Emeryci nie siedzą przy komputerze, telefonie ale umowę przez internet z GG podpisali? Zastanów sie
Wracając do tytułowego tematu watku...zagadka dlaczego zrezygnowal dla mnie nierozwiązana a juz mamy nową zagadke dlaczego powrócił espi cytat ....powołaniu z początkiem dnia 8 sierpnia 2025 roku do Rady Nadzorczej Energa SA wspólnej kadencji Pana Ireneusza Jana Fąfarę na funkcję Przewodniczącego Rady Nadzorczej Spółki. Pan Ireneusz Jan Fąfara będzie pełnił funkcję w Radzie Nadzorczej Spółki bez wynagrodzenia,
Powodem moim zdaniem była spekulacja, insider trading na słupy, czyli fąfara mówi slupom żeby kupowali akcji przed info, wypuszcza info, po tym jak akcje rosną każe slupom je sprzedać i dostaje pod stołem np 80% kasy. To nie jedyna taka sytuacja podobna była