Jedną z cech, które najbardziej sobie cenię w ELT to rzetelność i kompetencja zarządu. W trakcie, gdy wiele spółek z sektora usprawiedliwiało gorsze wyniki słabszym rokiem, spowolnieniem w przetargach itp, to ELT wyszedł przed wszystkich naprzód i wprost przedstawił sytuację - my tego gorszego roku nie odczuwamy, czujemy się wręcz bardzo dobrze. Oglądając masę konferencji zdążyłem odnieść wrażenie, że obecnie wielu przedstawicielom spółek brakuje wiadomo czego między nogami. I no dobra można to racjonalizować faktem, że łatwiej jest pozytywnie zaskoczyć niż spełniać ambitne cele, ale jak dla mnie żeby zyskać zaufanie akcjonariuszy to trzeba pokazać trochę pewności siebie i wykorzystać możliwości jakie daje rynek sektorowi, a nie tylko mówić o tym, że będzie KPO itp itd. Idealnym przykładem jest właśnie ELT - po rekordowych wynikach za 3 kwartał zarząd nie wspomniał słowem, że ciężko będzie o powtórzenie bądź poprawienie tego wyniku (co robi spora część reprezentantów spółek po lepszym kwartale) tylko przedstawił co czeka nas w najbliższej i dalszej przyszłości. Wspomniano o tym, że segment dystrybucji radził sobie do tej pory gorzej, ale w 1q '25 możemy się spodziewać gwałtownego pobudzenia. Efekt? Już w samym grudniu pojawiła się informacja o 2 wygranych przetargach od Taurona. Wracając do tematu wątku - po 3q '24 backlog wynosił niecałe 600mln. Analitycy prognozowali spadek backlogu po 4q spowodowany realizacją sporej ilości kontraktu na Bugu w tym okresie. Okazało się jednak, że w 4 kwartale łączna wartość zamówień powyżej progu raportowania wyniosła 115mln netto. W tym miejscu warto również zaznaczyć, że w 3 kwartale zaraportowano tylko jedna umowę (20 mln). Na rok 25 przejdą dwie umowy z Tauronem (narazie zostały tylko wybrane) oraz ta z dzisiejszego ESPI. Ich łączna wartość opiewa na kwotę 73 mln netto. Pan Artur wspominał, że z obecnym finansowaniem są w stanie obsłużyć portfel zamówień na kwotę 750 mln i faktycznie do tego dążą, bo myślę, że po 1q '25 osiągnie on historyczną wartość zbliżając się do 800mln. Zaglądając w dalszą przyszłość śmiem twierdzić, że ELT jeszcze w 2025 poinformuje nas o backlogu liczonym już nie w mln, a z końcówką mld:)
Zbytnio się panowie zapędziliście w tej podniecie to co na stoqqu to idzie na budimex a eltek to okruchy ze stołu i kontrakty po 20 mln nie wiadomo na jakiej marży bo po nie nikt nie sięga dlatego eltek zgarnia tą drobnicę na dolnym śląsku w tauronie , ma ludzi na miejscu i koszty mniejsze
Jak już wspominasz o małych kontraktach i marży to bądź chociaż precyzyjny, ELT akurat największą marżę ma na tych z przedziału 20-50 mln, gdzie duże podmioty nie biorą udziały, a z małymi wygrywa kwalifikacjami i finansowaniem. Swoją drogą nie widzę sensu zestawienia ELT z Budimexem, gdzie jedyne co praktycznie ich łączy to obecność w tym samym indeksie.
No no tylko eltek jest na szczytach gdzie dużo jak nie wszytko jest w cenach a jedzie na marzeniach z KPOi marnej płynności gdzie byłe jaki spółdzielca kilkoma akcyjkami pcha papier przez opory gdy tymczasem duże sieci będzie budował bdx a kurs się przepołowił jak swego czasu na kentach jak było po 400 mniemam że większa stopa zwrotu będzie na bdx i można go kupić i zapomnieć czego z pewnością nie należy robić z eltkiem to moje zdanie a wiadomo , że miłość do eltka jest ślepa
Drobny to ty jesteś.Z całym szacunkiem,ale może masz tylko kaca.Jeśli nie bo ci kurs odjechał ładuj wszystko w Budimex i nie truj.Obyś się nie pogubił.
Do mnie pijesz ? Ja tylko robię równowagę na forum, merytoryki jest sporo. Cenne uwagi w ważnych momentach (żeby się nie wyprzedawać przed wynikami itd.) a to, że dla równowagi trzeba obniżyć poziom to już inna sprawa. Wystarczy popatrzeć na arkusz co się dzieje przy niskich obrotach. Przesiaduje tu za darmola z własnej uczciwości.
Nie do Ciebie, ale do trolli spadkowych co cały czas piszą o "spółdzielni" próbując zaklinać rzeczywistość. A pochwała była do ~zinho, który bardzo rzeczowo opisał aktualną sytuację spółki. Pozdro
Ok, w takim razie w porządku - jestem trochę przewrażliwiony bytując na tym forum. A dla autora wpisu należą się podziękowania za starannie napisany wywód.
A zatem backlog min800 na marży 13, powtarzalny. Ciekawe co będzie jak ludzie z gamingu( jest tej dziado bibuły od groma)przejrzą na oczy i tu zapukają.
półtorej miesiąca za nami, w trakcie tego czasu wybrane oferty za łączną wartość 40 mln netto, w międzyczasie kilka wcześniejszych podpisano. Ludzie nie zdają sobie jednak sprawy jaką część portfela stanowią też te poniżej progu raportowania (15mln), ale przekonają się o tym jak zobaczą backlog 1 mld po 3q:)