Żył pewien człowiek bogaty, który ubierał się w purpurę i bisior i dzień w dzień ucztował wystawnie. 20 U bramy jego pałacu leżał żebrak pokryty wrzodami, imieniem Łazarz. 21 Pragnął on nasycić się odpadkami ze stołu bogacza. A także psy przychodziły i lizały jego wrzody. 22 Umarł żebrak, i aniołowie zanieśli go na łono Abrahama. Umarł także bogacz i został pogrzebany. 23 Gdy cierpiąc męki w Otchłani, podniósł oczy, ujrzał z daleka Abrahama i Łazarza na jego łonie. 24 I zawołał: „Ojcze Abrahamie, ulituj się nade mną i przyślij Łazarza, aby koniec swego palca umoczył w wodzie i ochłodził mój język, bo strasznie cierpię w tym płomieniu”. 25 Lecz Abraham odrzekł: „Wspomnij, synu, że za życia otrzymałeś swoje dobra, a Łazarz w podobny sposób – niedolę; teraz on tu doznaje pociechy, a ty męki cierpisz. 26 A ponadto między nami a wami zionie ogromna przepaść, tak że nikt, choćby chciał, stąd do was przejść nie może ani stamtąd nie przedostają się do nas”. 27 Tamten rzekł: „Proszę cię więc, ojcze, poślij go do domu mojego ojca. 28 Mam bowiem pięciu braci: niech ich ostrzeże, żeby i oni nie przyszli na to miejsce męki”. 29 Lecz Abraham odparł: „Mają Mojżesza i Proroków, niechże ich słuchają!” 30 „Nie, ojcze Abrahamie – odrzekł tamten – lecz gdyby ktoś z umarłych poszedł do nich, to się nawrócą”. 31 Odpowiedział mu: „Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby ktoś z umarłych powstał, nie uwierzą”».
Ale jaki prawomocny wyrok ? To jest dopiero I instancja... II instancja - plus 2 lata.. później SN...3 lata..... plus kwestionowanie składu orzekajacego..... sprawa do ponownego rozpoznania...2 lata itd.....
Ja wiem że jedynym argumentem Jaki macie to jest czas który próbuje Cię zyskać ale to jest jedyny argument poza tym nie macie nic jesteście przegrani jak Bolka trampki. Odsetki ustawowe będą wyższe niż kwota odszkodowania. Ale wcześniej skórka od banana gwarantowana
Nie o to chodzi...:-). Co należy zrobić..? Iść na spacer, pomyśleć, odetchnąć, zobaczyć jaki Świat jest piękny i...pogodzić się ze stratą pieniędzy.
Następnie.. Po uzyskaniu nieprawomocnego wyroku, złożyć zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa zgodnie z treścią art. 296 § 1 Kodeksu karnego...
Kto, będąc obowiązany na podstawie przepisu ustawy, decyzji właściwego organu lub umowy do zajmowania się sprawami majątkowymi lub działalnością gospodarczą osoby fizycznej, prawnej albo jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej, przez nadużycie udzielonych mu uprawnień lub niedopełnienie ciążącego na nim obowiązku, wyrządza jej znaczną szkodę majątkową, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
jednocześnie zwracając się do Prokuratury o przystąpienie do przedmiotowego postępowania cywilnego w II instancji.....
PS. w zakresie zadośćuczynienia, a tym bardziej odsetek....proszę o zwrócenie uwagi na instytucję "przedawnienia" ;-)
To jest chyba twój mokry sen Tutaj nikt niczego nie będzie zapominał tylko spokojnie pomalutku wyegzekwujemy całe odszkodowanie z odsetkami a ludzie którzy nas oszukiwali pójdą do więzienia
Po pierwsze, nie jesteśmy na Ty... Po drugie, stosowanie argumentów ad personam (jakiś mokry sen?) nie za dobrze świadczy o rozmówcy, Końcowo, to była życzliwa i dobra rada, nie rozumiem tej agresji....ale ok. Chciałem podkreślić, że z "ogromnym" odszkodowaniem jest w polskim prawie problem, a ewentualne naprawienie szkody może ale nie musi się wiązać z odsetkami, jak również zasądzeniem tzw. "utraconych korzyści". Ale rozumiem, że Pan wie lepiej.
Ja nie szukam porady na forum Tylko informuję tych którzy mają być poinformowani żeby nie mieli złudzeń odnośnie swojej odpowiedzialności.
O sprawie którą prowadzę Jestem dobrze poinformowany i wiem na jakiej jestem pozycji.
Nawet tchórz nie chce bronić swojego majątku więc zapłaci gigantyczne odszkodowanie i odsetki
Dobrze, zatem każdy zostaje przy swoim zdaniu. Pan zostaje przy "gigantycznym odszkodowaniu", ja twierdzę, iż nie jest tak łatwo go uzyskać w polskim systemie prawnym. Natomiast, to jest forum mniejszościowych akcjonariuszy Elektrimu, a nie Midasa, więc skupmy się na Elektrimie i nie mieszajmy wątków, przynajmniej tutaj.