• Walne Autor: ~Lora [79.185.64.*]
    Ktos cos kolega od ksero byly fundusze
  • Re: Walne Autor: ~Andi [91.207.127.*]
    Trzeba była pojechać to byś sprawdził w rejestrze
  • Re: Walne Autor: ~Pepe [84.205.172.*]
    W skrócie można powiedzieć że był tylko Orlen. Miał 99,97% głosów na tym "jakże ważnym" wza. Czyli pozostali akcjonariusze tylko 139k głosów !!!!!! Odejmij "fanatyka darka" i postało tylko jeszcze z dwóch jego kolegów. W każdym razie 139 tys akcji reprezentowanych na tym wza to śmiech na sali i żółta kartka dla obecnego zarządu i przedstawicieli GG za ten teatrzyk który kazał zrobić minister lub orlen. Nic nikomu nie udowodnią a procesy będą trwały latami albo nigdy się nie zaczną
  • Re: Walne Autor: ~openerem [91.220.238.*]
    to jest właśnie problem Energi że Orlen posiada 93 % głosów i zrobią co będą chcieli z Energą jak to robili poprzednicy dlatego od początku swojej inwestycji w Energę zakładałem że wykupią pozostałą część akcji po cenie nie niższej niż mają zapisane w księgach Orlenu - pozostawienie Energi na giełdzie - mieszanie różnych klas aktywów energetycznych w orlenie i powiązań finansowych nie będzie dla nas niczym dobrym - nie przy politykach w SSP
    dodatkowo - ta sprawa pokaże jak sprawny jest obecny zarząd Orlenu a jak widać po kursie Orlenu fundusze im nie ufają - nie kupują wizji przyszłości i nie interesuje ich co wyprawiali poprzednicy - widzą że ci nie są lepsi ale jak to mówią nadzieja umiera ostatnia :)
    9 stycznia już niedługo
  • Re: Walne Autor: ~Lora [79.185.154.*]
    Moze wymiana 1:2 1÷3
  • Re: Walne Autor: ~Tt [31.183.188.*]
    Żartujesz sobie ? Nie widzisz co się z czempionem dzieje ?
  • Re: Walne Autor: ~Oko [5.173.210.*]
    ~Tt - są nowe władze, nowi menadżerowie - już nie polityczni ale merytoryczni, fachowcy (tu jak ktoś chce może czytać z sarkazmem), więc niech się biorą do roboty i rzeczywiście z Orlenu zrobią czempiona i najjaśniejszą gwiazdę a z Energii perłę Pomorza, bo na razie słabo im wychodzi ale skoro to tacy fachowcy to chyba potrafią i zrobią?
  • Re: Walne Autor: ~Tt [31.0.52.*]
    Chodzi mi o te pomysły 1:2 1:3 jak kurs czempiona leci na pysk i nie wiadomo gdzie koniec będzie.
    1:3 to już całkowita kpina i abstrakcja, nie wiem jak można na taki pomysł w ogóle wpaść
  • Re: Walne Autor: ~Lora [79.185.61.*]
    Wymiana akcji 1orlenu za 2 energi1÷2
  • Re: Walne Autor: ~Lora [79.185.61.*]
    Masz 1000 energa dostajesz 500 orlen
    Ja rozumiem, ale napisałaś też 1:3 , a to już jakaś abstrakcja moim zdaniem.
  • Re: Walne Autor: ~synaps [31.0.3.*]
    W....cie się z tą wymianą.....
    ~Tt - jak nie wiesz to porównaj sobie wartość księgową Orlenu i Energii to może wtedy zrozumiesz i będziesz wiedział.
  • Re: Walne Autor: ~darek [83.28.90.*]
    teraz się do wk Orlenu odwołujesz?przecież Orlen to płynna spółka,"rynek"wie najlepiej ile jest warty;-)średnia z 6-ciu miesięcy to 57 zł ,Energa z kolei po wezwaniu delistingowym jest niepłynna i jej notowania są funta kłaków warte, dlatego by było uczciwie do ewentualnego parytetu powinna być brana zlecona przez Orlen wycena,dla pewności czy Nas nie chcą kolejny raz "walnąć w rogi"dobrze jest mieć własną wycenę Energi,ale już teraz można stwierdzić,że 31/58=1/1,87,skoro w 20' rynek wyceniał Energę jak śmiecia i obajtkowi spece twierdzili,że rynek wie najlepiej,więc pierwotne 7zł które nam proponowano to godziwa cena,to dlaczego teraz,gdy Orlen jest w dołku ma być inaczej?
  • Re: Walne Autor: ~ptak1234 [89.64.102.*]
    może wartość giełdowa, bo teraz perełka jest więcej warta niż odchodzący do lamusa przemysł naftowy i gazowy
    ~darek - jak rynek Orlen wycenia jak śmiecia to spoko i no problem a jak Energę to oszustwo - to się nazywa schizofrenia i to się leczy. Więc w Nowym Roku zdrowia ci życzę - psychicznego zwłaszcza.
  • Re: Walne Autor: ~tor [31.61.188.*]
    CZEKAM jeszcze w nowym roku na sugestie pepe i zaczynam wywalac akcje Heehee
  • Re: Walne Autor: ~Pepe [37.31.148.*]
    Jak będziesz wywalał to się nie walnij czasami i lepiej sobie już przygotuj odpowiedzi na nasze pytania po zaprezentowaniu strategii Orlenu.
  • Re: Walne Autor: ~Pepe [37.31.148.*]
    Masz moja łapkę do góry OKO.
    Dnia 2025-01-02 o godz. 08:09 ~Oko napisał(a):
    > ~darek - jak rynek Orlen wycenia jak śmiecia to spoko i no problem a jak Energę to oszustwo - to się nazywa schizofrenia i to się leczy. Więc w Nowym Roku zdrowia ci życzę - psychicznego zwłaszcza.

nie pojmujesz elementarnych różnic,czym innym jest niski kurs Orlenu który jest pochodną przepalonej przez poprzedników kasy na fanaberie partii od ustawki z przejęciem Energi po lichwiarskiej cenie za zgodą/akceptacją iprzy udziałe ówczesnego SP,rozumiem,że masz akcje Orlenu,ale nie buduje się wiarygodności koncernu na inkorporacji innych funkcjonujących spółek za ułamek ceny,bo "koledzy" z partii postanowili partyjny Gazprom ulepić,czebola,który na potrzeby propagandy partyjnej zrobi wszystko
  • Re: Walne Autor: ~Openerem [79.184.108.*]
    W sprawie Orlenu zapytać się powinno czy skarb państwa po te dzisiejsze 50 zł sprzedałby swoje udzialy komukolwiek bo giełda wycenia przyszłość I jaka jest cena widzimy czy jednak ktoś by stwierdził że za tyle nie sprzeda bo majatek wyceniany jest na 130 a nie na 50 pozatym jak argumentowali sprzedaż lotosu to petrochemia jest już nierentowna
  • Re: Walne Autor: ~Pepe [91.233.115.*]
    Gdyby twoja teza była słuszna darku do kurs orlenu po zaprzestaniu Olefin skoczył by do góry bo przecież milardowe oszczędności, kasa zostaje w firmie itp a mieliśmy zjazd o grube miliardy. Kazdy podpina sobie jak chce wykres
  • Re: Walne Autor: ~ptak123 [46.112.104.*]
    Nic nie zaprzestali tylko okroili z50 do 30 .Ja sobie po 46.4 dokupiłem
    Skoro Oko porównujesz sytuację Orlenu z wałkiem na Energi to nie ma sensu żadna dyskusja. Robisz to z premedytacją, bo od wczoraj nie jesteś na Enerdze, więc dobrze wiesz co tu się wydarzyło. Zatem czym się kierujesz skoro nie niewiedzą?
    Na Enerdze nie na Energi :)
    ~Tt - na pewno nie kieruję się pobożnymi życzeniami, wiarą w cuda czy jedyną prawdą głoszoną tutaj przez co poniektórych.
    To czym sie kierujesz ze pomimo pesymistycznego nastawienia do perspektyw energii to ciagle siedzisz na tych akcjach
  • Re: Walne Autor: ~Leszczyk [91.207.126.*]
    On nie siedzi na akcjach, on siedzi na forum. Takich grajków na tej spółce mi szkoda.
  • Re: Walne Autor: ~IP [83.4.155.*]
    Są tacy co siedzą na jajach i mają akcje Energa S.A..
    A o perspektywach Energa S.A. to można pisać i pisać..., - oczywiście tylko w superlatywach.
    Jak ważne są aktywa - Energa S.A. dla Orlen S.A. to wszyscy już słyszeliśmy...
    Dla niedowiarków: - można porozmawiać z Panem Ireneuszem o tym temacie na konferencji w dniu 09.01.2025 r.

• Takie tam Autor: ~IP [83.4.155.*]
    Energa S.A. będzie liderem w produkcji i dystrybucji taniej energii elektrycznej z OZE i atomu:

"Sztuczna inteligencja i centra danych mogą zapoczątkować nową erę zużycia energii elektrycznej. Coraz powszechniejsze stosowanie sztucznej inteligencji i rozrastająca się flota centrów danych może mieć wpływ na zmiany w zapotrzebowaniu na energię."
    A mnie Leszczyk ciebie nie szkoda - czekasz na 6 zł - czekaj dalej.
    ~tor - już tu pisałem - w przeciwieństwie do wielu z Was tutaj nie mam tylko akcji Energii ale iluś spółek - m.in. CPS, którego część z Was tu opluwa. Oczywiście chciałbym na każdej zarobić a najlepiej zarobić dużo. Ale mam świadomość, że nie na każdej zarobię a na pewno nie na każdej dużo. Energę mam bo miałem już ją wcześniej jak większość z Was tutaj ale nie uważam, żeby to była najlepsza spółka na giełdzie i nie wiadomo co. Zarobię na niej - super. Zarobię dużo - jeszcze lepiej. Ale tak naprawdę ważne, żebym na całości zarabiał. Jak np na jednej stracę a na reszcie zarobię też super. Więc nie piszę bzdur wyssanych z palca ani o Enerdze jaka to perła, ani o jakiejkolwiek innej spółce. Poczekamy, zobaczymy czy Energa to taka żyła złota czy kupa piachu. A ja zobaczę na czym zarobię więcej czy na Energii, czy na CPS, czy jeszcze na czymś innym. I póki co mam inne spółki, które w czy to od pandemii czy od wojny wzrosły więcej niż Energa. Jak popatrzysz na gpw to bez trudu sam znajdziesz takie spółki.
  • Re: Walne Autor: ~Ambroży [37.30.28.*]
    @Oko

rozumiem że na pozostałych spółkach które posiadasz też siejesz defetyzm i wiecznie marudzisz że są nic nie warte i nie ma szans na pozytywny rozwój sytuacji..

CPS też obserwuję - niedawno była tam niezła jazda w związku z zawirowaniami Kulka vs dzieci - spadek na 10zł - pewnie naganiałeś że to nic nie warte i zaraz będzie 5zł co?

nie ma to jak grać przeciw sobie , taaa

nie bądź śmieszny jesteś tu w określonym celu , a co gorsza czasem piszesz z sensem i możesz niedoświadczonych zmylić
  • Re: Walne Autor: ~jw [172.225.41.*]
    No, ziomek jest śmieszny xD
    Ale śmieszni jesteście. Zaraz będzie 1,5 roku po wyborach, 1 rok od przejęcia kontroli nad SSP a tu nic w decyzjach konkretnego się nie dzieje tylko spadek zysków, w wielu przypadkach straty, brak inwestycji a wy piszecie jak to cudownie I możemy czekać jeszcze "latami" A gdzie te "darkowe" 40 zł?. Niestety ale prezesuja w myśl zasady: Mi za ryzyko nie płacą więc posiedzę tu przez jakiś czas na stołku prezesa i zgarnę kaske a odważnych decyzji nie chce podejmowac
     (...)A gdzie te "darkowe" 40 zł?
    -człowiek cierpliwy nawet kamień ugotuje,więc nie roń swoich krokodylych łez;-)

https://www.youtube.com/watch?v=7sO-sKE-YMk
    -odsłuchaj w skupieniu od ok, 40 min,jak nie zrozumiesz za pierwszym razem,to odsłuchaj ponownie,do skutku,aż zrozumiesz;-)
    Kolego Darku:

"tisze jediesz dalsze budiesz"
    - jest już link, zapis transmisji z 30.12.24r:

http://ucstream.pl/energa/20241230/
    złodziejstwo,niekompetencję KAŻDEJ ekipy rządzącej należy upubliczniać i napiętnować,z linku który przytoczyłem wynika również,że od zaksięgowanych w Orlenie "zysków okazjonalnych' na nabyciu Energi,Lotosu i Pgnig płaci się do SP podatek dochodowy,czyli licząc bardzo pobieżnie na pomyśle budowy czebola nie dość,że wyprowadzono aktywa Lotosu we wrogie Polsce ręce,to ówczesny sp zarobił jeszcze ok.6 mld zł i nadal rządzi w inkorporowanych spółkach, straciło natomiast miliony obywateli oszczędzających na swoje emerytury w ofe i drobni akcjonariusze tych spółek.Niestety, na Lotosie i Pgnig temat jest zamknięty,stało się,jednak w przypadku Energi piłka jest nadal w grze.Jak postąpi/co zaproponuje Nam obecny Orlen przekonamy się wkrótce?
    Jak powie że jesteś szaleńcem to też uwierzysz?
    ~Ambroży - jaki masz rozum tak rozumiesz. Idź na forum CPS i sprawdź co tam pisałem. Akurat po 10 zł, ale też 12 zł to ja CPS kupowałem zakładając, że na CPS będą już w dłuższym terminie wzrosty. Jak sam zauważyłeś "czasem piszę tutaj z sensem", więc sam widzisz, że to co poniektórzy tutaj piszą to tylko ich pobożne życzenia i zaklinanie rzeczywistości.
  • Re: Walne Autor: ~arskiozan [83.57.62.*]
    Szanowni, we wszystkich postach pięknie zarysowane nasze pobożne życzenia. Oczekujemy ich realizacji zapowiedzianej
    w oczekiwanym Walnym. Mam mieszane uczucia. Nieodparcie Orlen kojarzy mi się jako Titanic ze śrubami w górze.
    Za chwilę się przełamie. Niczego od walnego nie oczekuję bo Orlen to rodzaj masy upadłościowej. Nasza perełka jest
    piękną częścią tej masy. Będziemy zyskiwać im głębiej Orlen będzie nurkował .Nie jakaś strategia Orlenu ,a konkretne
    transakcje biznesowe i rynek będą kształtował kurs. Energa jest zdrowa i jest na nią biznesowe zapotrzebowanie.
    Orlen ,jeśli ogłosi jakąś strategię to najwyżej rozbiórka i złomowanie.
    Pozdrawiam.
  • Re: Walne Autor: ~Bos [31.61.183.*]
    Masz całkowicie rację Stosunkowo duże obroty jak na mało płynną spółkę mogą świadczyć że nie wszystkie akcje (starego układu?) znalazły swoje miejsce .Nowi nominanci to też karierowicze i też chcą trochę złomu z tej konstrukcji wyciągnąć To wszystko wskazuje że 9 stycznia nic nowego nie zostanie ogłoszone a akcje dalej będą płynąć w strefę obecnego przyciągania Dopiero jak złom znajdzie się tam gdzie trzeba to puszczą cenę do góry i będzie wezwanie
  • Re: Walne Autor: ~Daro [193.228.123.*]
    Ewidentnie kurs jest zasypywany jakby ktoś wiedział że na konferencji nic konkretnego nie powiedzą i będziemy testowali 12.50
    Nawet nie wiadomo o której ta konferencja nowej strategii !!!!! Żarty jakieś sobie robią !!!!
    Pepe pełna racja dodaj jeszcze tylko ze wszystkiemu winny Tusek co Polske Niemcom sprzedaje i UE ktora nas do ruiny prowadzi Heheee
[x]
ENERGA -0,41% 14,56 2025-09-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.