Nigdy nie miał zysku od 2016 roku strata przez ten czas ponad 270 mln złotych a dziś kurs +16%
Hahahaha po prostu perełka na GPW
A Asbis według niektórych bankrut bo będzie tylko mial 52-54 mln $ zysku
Sprzedawać Asbis kupować Data walk
Przejrzyj sobie bilans Asbis, a konkretnie co zdaniem ich ksiegowych jest srodkami pienieznymi wplywajacymi na wielkosc kapitalow wlasnych, a wiec tez wartosc ksiegowa. Jak to zrozumiesz to potem mozesz do woli zartowac z DataWalk.
R/R między 30.09.2023r a 30.09.2024r. mimo cyklicznych wypłat dywidendowych mają w kasie 106 mln usd ver 74 mln usd (32 mln usd up) i zapewne na koniec q4 będzie150 mln usd :) 2/3 kapitalizacji. Tak Asbis to maszynka produkująca dolary.
Che che co prawda ja tez fajnie wyjąłem na F51 zeniąc powyzej 50 ziko a miałem po 20 ziko zbierane (36-9ziko). No ale tam to jeszcze mozna zrozumieć gaming a było ostre sialala - Creepy Jar po 900ziko chodziło i jeszcze fudndziaki pięknie siorbały po tyle. Co oni biorą.
Czesciowo bym sie zgodzil - to jest maszynka drukujaca dolary na wlasne potrzeby. Ale tak konczac zarty, polecam wczytac sie w note 26. Tam jest ladnie opisane z czego sklada sie kwota 106 m dol., ponadto jest nawet opisane, co oznacza "rzeczywista" gotowka na koncie w kwocie 64 mln dol., tzn zaliczaja sie do niej rowniez posiadane... linie kredytowe. Pytanie za 100 pkt. jaki jest rzeczywisty stan gotowki/wlasnych srodkow pienieznych?
Che che co sugerujesz - mają w kasie 100 baniek z czego 40 mln na rachunku biezacym i kolejne 20 mln na zabezpieczenie walutowe. Co chcesz odkryć kwadrature koła.
W przepływach r/r masz up 32 mln usd na koniec września mimo wypłat dywidend. Czyli płacą regularnie dywidendy a kasa się mimo wszystko zgadza. A po q4 tradycyjny przyrost - stawiam na 150 mln usd.
Nie stawiaj mi tych łapek juz bo to glupawe jest. Na koniec września mielli 106 mln po odliczeniu z bieżących kredytów 41 zostało im 64 mln ver 27 mln rok temu. Czyli up mimo dywidend :). A trzymają 25,6 mln na zabezpieczenie walut.
Co jeszcze ci nie prawdziwe - 106 mln w gotówce przytulone z czego mają 40 mln pobrane z biezących linii gdzie saldo jest o 32 mln lepsze niż na koniec września 2023r. i 25 mln mają na zabezpieczenie ealut. Napisane jest wszystko fakt więc o co ci chodzi?
Jesli pytasz, czemu nie chce rosnac pomimo wynikow i dywidend to odpowiadam, ze odpowiedz tkwi min. w rozbieznosciach miedzy wartoscia srodkow pienieznych w bilansie i nocie 26. Pytanie ktore dane sa prawdziwe, bo przeciez nie obie. A co do przeplywow... od czego jest faktoring...
Oprócz tego wyniki się w ostatnim roku nie poprawiły coby to nie mówić no choć i tak będzie lepiej niz ostatni rok bo był odpis. A w miedzy czasie KAZ się zesrał.