• Cudowne blokowanie kursu Autor: ~QBIK [85.221.156.*]
    Już od dłuższego czasu ewidentnie kurs jest sterowany i blokowany.

Może i ta spółka nie należy do rekordzistów obrotów GPW ale przy takim FF nie trudno o kontrolowanie kursu i pogrążeniu zainteresowania tym podmiotem z czym obecnie mamy do czynienia.

Sektor chemiczny nie ma łatwo w ostatnim czasie ale patrząc na skasowaną konkurencję ze strony Orlenu oraz fakt, że PCC należy do Niemiec co przy obecnym "polskim" rządzie może dawać przeświadczenie, że szykowane są jakieś ruchy.

Albo zbijany jest kurs aby spółkę zdjąć z GPW albo zarząd ma duży apetyt aby wystrzeliło to w kosmos, dzięki czemu w szybkim tempie zabezpieczą się na trzy pokolenia do przodu.

Pomijając całkowicie wątki matematycznych kalkulacji - co sądzicie o powyższym?

• Re: Cudowne blokowanie kursu Autor: ~nina [37.30.16.*]
    Wygląda to na optymalizację podatkową, wymiana większych pakietów między sobą, Kurs akcji jest na ewidentnej stracie rocznej i jeżeli mają zyski z innych źródeł kapitałowych to na tej spółce chcą zmniejszyć podatek. Jeżeli tak jest, to już niedługo koniec tej operacji.
  • Re: Cudowne blokowanie kursu Autor: ~Ja [5.173.178.*]
    Dawać śmiecia na 0,90 gr to może kupię.
  • Re: Cudowne blokowanie kursu Autor: ~QBIK [85.221.156.*]
    Jak rozumiem, to właśnie tyle masz teraz na koncie i szukasz co da się za to kupić?
  • Re: Cudowne blokowanie kursu Autor: ~STERCZĄCY [31.161.140.*]
    Ja obserwuję, jest wolny hajs ,10000 sztuk jeszcze przytule
  • Re: Cudowne blokowanie kursu Autor: ~wacek [109.206.198.*]
    Widać gołym okiem wymianę pakietów pod amortyzację ale dziwi też, że "to" w ogóle nie ma zainteresowania chociaż i tak już jest na niskim poziomie! Czyżby jednak miało zejść faktycznie na 2zł ?!
  • Re: Cudowne blokowanie kursu Autor: ~Piotr [37.109.164.*]
    Optymalizację podatkową wykluczymy po 23.12.2024. Natomiast delisting wraz ze spadkiem kursu staje się coraz bardziej realnym ryzykiem. Środki na realizacje prowadzonych inwestycji zostały już zabezpieczone - część wydatków z własnych środków została zrefinansowana, PCC SE nie ma problemu z pozyskaniem zewnętrznych źródeł finansowania (właśnie wypuściło obligacje na 25 mln EURO) co czyni przesłankę do spełniania powiedzenia "okazja czyni złodzieja".

I to co na ten moment nie pasuje do delistingu to jego opłacalność. Wskaźnik ROA za 2024 rok (im dalej w las w 2024 roku tym gorzej) jest zdecydowanie poniżej kosztu pozyskania kapitału zewnętrznego - oprocentowanie nowo wypuszczonych obligacji PCC SE to ponad 5,7%! Natomiast ROA z okresów lat wcześniejszych już daje takie usprawiedliwienie.
    Cena nie może być niższa niż najwyższa cena zapłacona w okresie 12 miesięcy oraz najwyższa wartość rzeczy lub praw wydanych za akcje podlegające wykupowi, a także osiągnięta w tym okresie cena pośredniego nabycia. W szczególnych przypadkach stosuje się także wartość godziwą określoną przez audytora Tak mówi przepis o wykupie -delistingu jak na razie ta cena najwyższa z ostatniego roku to 3zł
    Jeżeli nie jest to optymalizacja, to wszystko co się teraz dzieje to wykorzystywanie informacji poufnych ze spółki , a za to są odpowiednie paragrafy. Poczekamy zobaczymy.
  • Re: Cudowne blokowanie kursu Autor: ~Piotr [37.109.164.*]
    @nina FAKT
  • Re: Cudowne blokowanie kursu Autor: ~QBIK [37.248.172.*]
    Chyba chłopaki z zarządu przeczytali mój wpis bo wyjątkowo duży obrót zrobili.
    Jeden nawet zrzucił 40000 akcji :P

Po świętach będzie można bliżej ocenić czy tu w ogóle był grany temat podatkowy.
  • Re: Cudowne blokowanie kursu Autor: ~Piotr [37.109.166.*]
    Przeglądnąłem historie dokonanych transakcji na tym walorze w moim systemie i z tego co widzę to największą wolumenowo jednostkową transakcją było 27.675 sztuk o 12:07:02 i to po kursie 2.1600, było też 20.000 sztuk 11:12:49 kurs 2.1800. Najniższy kurs na godz 13:40 to 2.1000.
  • Re: Cudowne blokowanie kursu Autor: ~pcx [176.107.113.*]
    zbijaja pod wezwanie
    Niedawno było spotkanie z inwestorami i zapowiedź rozwoju spółki , nie było tam mowy o delistingu.
  • Re: Cudowne blokowanie kursu Autor: ~max [85.221.171.*]
    Ooo, i tego się trzymam.
    Czyli to akcja optymalizacyjna po podatki.
  • Re: Cudowne blokowanie kursu Autor: ~Polak [154.128.248.*]
    Ty już to wezwanie masz od kilku lat ha ha
    Dziecko ile ty masz lat?
  • Re: Cudowne blokowanie kursu Autor: ~Niedoswiadczony [81.210.61.*]
    Po 2.16 to moje zakupy. Tak sobie wymyśliłem że coś kupię a Exolem obracałem już kilka lat z większym lub mniejszym powodzeniem.Ogólnie na plus. Oprócz jednarazowego wystrzału firma jest przewidywalna. Trochę przepłaciłem ale ok 25% jest do zgarnięcia w ciągu 6-9 miesiecy o ile nie szybciej
  • Re: Cudowne blokowanie kursu Autor: ~Polak [154.128.248.*]
    Szybciej i więcej do zgarnięcia jeżeli ktoś patrzy na drobne.Natomiast dla inwestorów jest okazja i tak jak ktoś wcześniej napisał 23 okaże się czy brać czy jeszcze chwilę poczekać
  • Re: Cudowne blokowanie kursu Autor: ~Blekota [77.222.224.*]
    Ostatnia sesja podatkowa w tym roku to 27.12 ...
  • Re: Cudowne blokowanie kursu Autor: ~Piotr [37.248.177.*]
    23.12.2024 - poniedziałek to ostatnia sesja podatkowa w 2024.
  • Re: Cudowne blokowanie kursu Autor: ~Blekota [77.222.224.*]
    no tak 27.12 było w tamtym roku
  • Re: Cudowne blokowanie kursu Autor: ~Xxx [37.47.115.*]
    Koniec blokady...popyt się budzi...
  • Re: Cudowne blokowanie kursu Autor: ~Miś_Borys [77.222.224.*]
    Będzie dobrze, exol nie jest bankrutem...
[x]
PCCEXOL -0,50% 1,98 2026-05-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.