Wyjasnicie mi prosze, o co w tym chodzilo? Ktos poza gielda kupil ten pakiet wyzej, a teraz ktos (kto) odkupil go duzo nizej. Rozumiem, ze ktos w ten sposob wykazal strate i optymalizuje podatek. Ale kto kupil ten pakiet? I co z tego ma? I co to oznacza dla kursu Magny? Bo moze to nic nie znaczaca ksiegowa sztuczka, a moze zapowiedz, ze bedzie bardzo zle/dobrze?
jak masz zysk roczny to szukasz kolegi ktory ma strate podobna do twojego zysku lub wieksza. Robicie pakietowke i w ten sposob obaj jestescie na zero w roku podatkowym. Niezaplaconym podatkiem dzielicie sie wedlug wlasnego widzimisie. Co w tym jest dla was niezrozumiale?
a co biedny leszcz ma zrobić jak wisi na haku? nie dokładając do interesu? brnie dalej i liczy że kiedyś się odbije? jak gra na kredyt to co mu powiesz? będzie dobrze ? mądry zauważy że dużo tych ? i ucieka.......
Nie raz się wisiało gdzieś na haku. Trzeba patrzeć czy są perspektywy zejścia z tego haka. Jeśli nie ma to trzeba uciekać. Czy na Magnie są to niech każdy sam sobie odpowie :).
Hak to jest wtedy jak spółka nie ma fundamentów i się kupiło na górce. Tu spółka ma celowo zaniżoną wycenę, pod wymianę akcjonariatu, który najwyraźniej ciągle trwa. Tu wystarczą 2 sesje by kurs wrócił na 5 pln, ale nie każdy może sobie pozwolić na czekanie.
Dodam jeszcze tylko, że podobnego zdania jest chyba coraz mniej posiadaczy akcji Magny. Do osiągnięcia 3 PLN potrzeba zakupu kilkudziesięciu tysięcy akcji . Fakt, że tyle osób wystawiło swoje akcje na sprzedaż itp po tak niskiej cenie nie jest optymistyczne. Nawet biorąc pod uwagę częściową optymalizację kosztów.
Można kupować własne akcje i nie wprowadzajcie w błąd ludzi. Ja miałem w tym roku zysk 80k a na trzech spółkach stratę z kilku lat większą niż tegoroczny zysk. Stratą była też na Madzi. Zrobiłem z tego zysku 16k straty koszt około 800zł a podatku kilkunastu tysi nie zapłacę. Na Madzi też robiłem optymalizację. Robię to tak: tworzę dwa zlecenia na taką samą ilość akcji na kupno i sprzedaż. Wrzucam zlecenie na kupno i błyskawicznie to drugie na sprzedaż. Płacę niestety prowizję ale akcje dalej posiadam a kursu nie zbijam bo wstawiam zlecenia z ceną pomiędzy już wystawionymi zleceniami. Bez ryzyka że cena po sprzedaży ucieknie mi w górę. Nie rozumiem dlaczego ktoś najpierw sprzedaje a potem chce odkupić? Warunek na takie uśrednianie to mała lub bardzo mała płynność. Na Madzi spokojnie to zrobiłem. Na xtb takie operacje można zrobić bezkosztowo.
346500 * 2,55 = 883,575 ta transakcja nie wplynela w ogole na kurs magny. pojawilo sie zlecenie i od razu ktos je zrealizowal :) zauwazcie, ze gdyby wpompowac te pieniadze PKC, to kurs by urosl do ilu, 5 zl? rozumiem, ze chodzi o optymalizacje podatkowa i wykazanie straty na pozycji, ale tez jednoczesnie ktos chce taki pakiet akcji dalej miec. po co?
Sprzedaż i kupno tego samego dnia tego samego walory ma być weryfikowana jako "omijanie" obowiązku podatkowego - juz takie informacje/wytyczne są wysyłane po US. Rozsądniej jest sprzedać ze stratą jeden walor i kupić inny "zdołowany" a w styczniu ewentualnie powrócić do pierwotnego porządku w portfelu.
dlaczego zakładacie ze jak ktos jest bogaty to jest od razu mądrzejszy od biednego? Ofiarami na kryptowaluciarzy nie sa raczej osoby znające sie na inwestowaniu a mimo wszystko są majętne. Ktoś kto wpakował 800 k w magne tez moze takim być.