Nie patrzcie na RSI, MACD czy C/Z ale popatrzcie na poziomy kursu w okresach w relacji do zysków netto.
1Q22 to zejście kursu nawet poniżej 2,00 zł (ok. 1,8750 zł), 2Q22 powyżej 2,00 zł ale niewiele (ok. 2,0200 zł). Wtedy rynek znał zagregowane wyniki finansowe 2021 do 3Q21 - zysk netto ok. 35 mln PLN (bez 4Q21). 4Q21 to 22,8 mln PLN, łącznie cały 2021 to zysk netto ok. 58 mln PLN. Tymczasem zagregowane wyniki roku 2024 do 3Q24 włącznie dają zysk netto ok. 24 mln PLN!!!
Obecnie dostarczane wolumeny na rynek są większe niż w 2021 roku ale marże brutto na sprzedaży uległy degradacji. Tym niemniej firma nie zgłasza problemów z plasowaniem produkcji na rynku lecz mówi o spadku cen sprzedaży, spadku przychodów. Zakończona inwestycja w Płocku ma podwoić wydajność Płocka co przy założeniu, starań w kierunku maksymalizowania obłożenia nowej linii bardzo znacząco zwiększy zdolności wytwórcze Exola. Tutaj jest szansa na poprawę zysku netto nawet przy słabym rynku.
Inwestor jednak się patrzy na RSI ,bo tu może zareagować, a na zysk z kilkumiesięcznym opóźnieniem ,przetrawiony przez zarząd i kolesi -nie. Przykład Rafako -mimo że bankrut ostatnio 3 razy RSI poniżej 20 jak ktoś kupował to zarobił grubo powyżej 100%
Nie zmienia to faktu, że już wówczas kurs był niedoszacowany. GPW jak widać to taki dziwny twór, gdzie kursy spółek są całkowicie oderwane od realiów czego PCCEXOL jest wybitnym przykładem. Firma produkcyjna z dużym zakładem, z rozbudowywaną nową linią produkcyjną. W kraju brak konkurencji (zwłaszcza przy wycofaniu się ORLENU)
@qbik_bank kwartalne wyniki roku 2022 stały się trampoliną dla kursu, który w 1Q23 osiągnął poziom ok 4 zł by później wraz z okresem pogarszających się wyników finansowych 2023 roku wejść w długotrwały trend spadkowy. Obecne wyniki finansowe Exola nie oddają jego zdolności do generowania gotówki ale wraz z oddaniem drugiej linii technologicznej w Płocku nastąpi poprawa ROE i sukcesywnie nastąpi wzrost kursu.
24 lutego 2022r rozpoczęła się pełnoskalowa wojna na Ukrainie. To miało bardzo duży wpływ na cenę akcji na GPW a w tym na Exolu w I i II kwartale 2022r . Wiele osób wówczas nie patrzało jakie wyniki były w III kwartale 2021r. tylko się bało wojny i uciekało z giełdy. Porównywanie dzisiejszej sytuacji z tamtą jest więc w mojej ocenie niezbyt trafione.
Od połowy 2020 Exol był w trendzie spadkowym, a wybuch wojny jedynie pogłębił spadki, opóźniając zmianę trendu (znakomite wyniki w 2022). Obecnie zyski są kilkakrotnie mniejsze niż w 2022, więc trend spadowy jest uzasadniony. Na razie rynek nie uwzględnia perspektywy poprawy wyników w związku z uruchomieniem nowych inwestycji. Dopiero znacząca poprawa wyników będzie impulsem do wzrostów. Ciągłe ględzenie o manipulacji kursem jest pozbawione sensu, wszak P/E jest ok. 15.
@RudyDoBudy to Fear & Gread decyduje ostatecznie w jakim kierunku idą kursy. A jak popatrzy się na wyceny obligacji Exola na rynku Catalyst to w ich wycenach nie widać tyle niepokoju jaki odczuwa się tutaj. Fakt kurs spadł do poziomów, których rynek nie spodziewał się ale z drugiej strony i wyniki finansowe spadły do poziomów jeszcze niedawno trudnych do wyobrażenia. Brak szerszej komunikacji Spółki z rynkiem dodatkowo nie pomaga - pojawiają się spekulacje. Mnie też ta sytuacja nie cieszy bo obserwuję na innych Spółkach z GPW, których wyceny rynkowe drastycznie spadły skłonność ich właścicieli do wykorzystywania tego faktu i działań w kierunku pożegnania się z rynkiem regulowanym. I dodatkowo tłumaczy się to dobrem inwestorów mniejszościowych.
Buuuhhaa... ha, ha, po obrotach widać że pies z kulawą nogą nie chciał by się na to odeszczeć a ten tu pisze o naciąganiu procy. Już same nagony tu chyba zostały.
Dnia 2024-12-18 o godz. 14:49 ~Obserwator napisał(a): > Buuuhhaa... ha, ha, po obrotach widać że pies z kulawą nogą nie chciał by się na to odeszczeć a ten tu pisze o naciąganiu procy. Już same nagony tu chyba zostały.
Chyba tylko ja naiwny zostałem?Nawet już Nikos tutaj nie zagląda,chyba też się pogodził.Niech grają dalej ze sobą ja im nie oddam, śmieszna ta zagrywka na koniec dnia ktoś odkupił od siebie samego 32 tys akcji oczywiście w celach podatkowych.Żenada
@gruby jeżeli nawet to nie na długo bo patrząc przez pryzmat jednego z najważniejszych wskaźników dla inwestorów, którzy kupują firmy - i nie myślę tutaj o Cena/Zysk ale o Cena/Przychody ze sprzedaży obecne wyceny są zdecydowanie niskie. A zakończona inwestycja w Płocku jeszcze bardziej uatrakcyjnia Exola - dlatego właściciel dokonywał wcześniej zakupów pakietowych po kursach dalece wyższych od obecnego. I o ile obecne poziomy ROE z pewnością dalece odbiegają od wcześniejszych oczekiwań właściciela to Spółka jest w pełni przygotowana, aby wrócić z nawiązką do poprzednich poziomów wskaźników jak tylko realia rynkowe będą się poprawiały.
Podobny poziom wskaźnika C/przychodów ze sprzedaży ma Pepco (0,49/0,45 Exol/Pepco) tyle, ze Pepco ma C/Z ok. 25 za rok 2023, podczas gdy ostatnie wyniki finansowe roku 2024, które widziałem były na dużej stracie. A mówi się, że Pepco może okazać się trafną inwestycją w tym trudnym 2025 roku.
Najbardziej mnie śmieszy porównywanie wskaźników dużych spółek, z ogromna płynnością na giełdzie. Przecież gdyby wszyscy chcieli się tego badziewia pozbyć na poziomie powiedzmy 3-4 zł to przecież doskonale wiesz że to byłoby niemożliwie bo kto i po co miałby to od was odkupić? Proste pytanie i prosta odpowiedź: NIKT
@gruby szkoda tylko, że tego nie wiedzieli profesjonalni inwestorzy instytucjonalni, którzy zaangażowali się w tą Spółkę przy kursie powyżej 3,0000. Ale w końcu nie zawsze udaje się uzyskać dodatni wynik na całym portfelu ;)
Obecnie ogólnie jest bardzo ciekawa sytuacja na giełdach, rosną rentowności obligacji i inwestorzy mają dodatkową motywację, aby ewakuować się z rynku akcji i kupować coraz wyżej oprocentowane obligacje.
Rynek długu może okazać się w tym roku dobrym wyborem inwestycyjnym. Mamy duży spadek płynności na rynkach a to oznacza, że wcześniej czy później rynki finansowe będą musiały się skorygować.
Dzisiaj ogólnie na ten moment obroty na szerokim rynku GPW są niskie.
Zobaczymy co będzie po Trumpie. Ogólny przekaz w wielu mediach jest taki, że nastąpi odwrócenie wielu trendów. Czy będzie tak w istocie, w ciągu kilku miesięcy się przekonamy.