• Grenevia. Autor: ~Realista [178.43.78.*]
    Tak się kończą śmieszne wyceny spółek. Połknięte przez fund. Czy patentus również przy tak śmiesznej wycenie może zniknąć z giełdy? Nie zdziwiłbym sie
  • Re: Grenevia. Autor: ~Analityk [5.173.160.*]
    Główni akcjonariusze, którzy posiadają 80% akcji nie oddadzą akcji żadnemu funduszowi.
    Ciekawe kiedy Patentus uruchomi produkcję w nowym zakładzie?
  • Re: Grenevia. Autor: ~Mpejowiec [77.255.149.*]
    Jedyne ryzyko to takie, że to główni akcjonariusze będą chcieli zdjąć spółkę z giełdy, ale wezwanie musiało by być dość wysokie aby zakończyło się sukcesem.
  • Re: Grenevia. Autor: ~Analityk [5.173.188.*]
    WK na jedną akcje Patentusa to obecnie 5,5 zł.

Do przymusowego wykupu główni akcjonariusze potrzebują 95% akcji a posiadają 80%.

• Re: Grenevia. Autor: ~taa [84.234.124.*]
    Dnia 2024-12-17 o godz. 16:29 ~Analityk napisał(a):
    > WK na jedną akcje Patentusa to obecnie 5,5 zł.
    >
    > Do przymusowego wykupu główni akcjonariusze potrzebują 95% akcji a posiadają 80%.
    >

tyle ze wk nie ma nic do ceny z wezwania
    nie wiem na ile moje dane są aktualne ale to nie 95% a 90% i nie wszystkich akcji tylko obecnych na walnym (to za zgodą knf) - ale moa wiedza może być niepełna w tym zakresie.
    ile osób odda jak będzie o 20% cena wyższa niż średnia za ostatnie 3 mc?? po 3,5. Szybciutko by uzbierali potrzebną ilość
  • Re: Grenevia. Autor: ~Analityk [5.173.172.*]
    Do przymusowego wykupu potrzebne jest 95% akcji i nie na walnym tylko w ogólnej ilości wyemitowanych akcji.

Nie jestem pewien czy akcjonariusze, którzy kupowali akcje po 5-6 zł ucieszą się z ceny w wezwaniu 3,5 zł
  • Re: Grenevia. Autor: ~Qwe [83.4.224.*]
    Zarząd nie planuje wyjścia z GPW. Nie będzie wezwania. Nie będzie przymusowego wykupu akcji. Obecnie kurs akcji jest śmiesznie niski. Nikt nie wierzył mi wcześniej, że notowania są celowo zaniżane. A potem z 1,50 zł kurs zatrzymał się na 6 zł. Spółka nie ma długów, cały czas inwestuje i ma sporo kasy na koncie. Wyniki za IV kwartał będą bardzo dobre. Mam nadzieję, że za 2024r. będzie dywidenda.
    Grenevia kończy romans z górnictwem dzięki czemu Patentus pozostanie jedynym kompleksowym dostawcą specjalistycznego sprzętu dla górnictwa w Polsce. Obecnie rentowność na kontraktach już teraz jest bardzo wysoka a będzie jeszcze większa. 30 grudnia będzie otwarcie ofert na dostawę przenośników dla PGG ROW KWK Chwałowice i Jankowice i mam nadzieję, że ten wielki kontrakt wygra Patentus. Pozdrawiam.
  • Re: Grenevia. Autor: ~Analityk [5.173.24.*]
    Wiem, że nie będzie wyjścia Patentusa z giełdy.
    Jak zwykle "taa" próbuje mieszać.

Otwarcie kopert dotyczących wykonania przenośników w przetargu dla PGG KWK Chwałowice i Jankowice nastąpi 10.01.2025 a nie 30.12.2024.
    Kto ma ten przetarg wygrać jak nie Patentus :-)

Według mnie Europa będzie zmuszona wrócić do węgla po wygranej Trampa.

• Re: Grenevia. Autor: ~taa [84.234.124.*]
    Dnia 2024-12-19 o godz. 07:53 ~Analityk napisał(a):
    > Wiem, że nie będzie wyjścia Patentusa z giełdy.
    > Jak zwykle "taa" próbuje mieszać.
    >
    > Otwarcie kopert dotyczących wykonania przenośników w przetargu dla PGG KWK Chwałowice i Jankowice nastąpi 10.01.2025 a nie 30.12.2024.
    > Kto ma ten przetarg wygrać jak nie Patentus :-)
    >
    > Według mnie Europa będzie zmuszona wrócić do węgla po wygranej Trampa.
    >

Przeczytaj wątek jeszcze raz jest kilka wpisów to nie dużo czytania. Realista i Mpejowiec pisali coś o zdjęciu z gpw a nie ja. Ja tylko kwestionowałem wycenę i to że nie jest to możliwe technicznie czy trudne do zrobienia - bo jest stosunkowo łatwe. Nigdzie nie sugerowałem że to się stanie. Byłbym zdziwiony bo jakby to miało mieć miejsce to rok temu przed wypłatą dywidendy gdzie kurs był też poniżej 3zł a z kasą nie trzeba by było się dzielić z obcymi.

Dziwi mnie jednak to że piszecie co niektórzy takie hasła które nie wiele mają wspólnego z rzeczywistością. Typu właśnie Trump wygrał to Europa musi wrócić do węgla. Po pierwsze do jakiś daleko idący skór myślowy po 2 to ze ktoś w Niemczech czamknię jedną kopalnie mniej czy więcej ni jak się ma do patentusa. Albo że w Indiach mają węgiel i miliard ludzi to znaczy że Patenetus będzie mieć biliardy zleceń.
    Patentus to nie jest rynek globalny. Trump wygrał to był rajd na bitcoine czy doge a nie na patentusie.
  • Re: Grenevia. Autor: ~Analityk [5.173.176.*]
    Na Patentusi wszystko co najlepsze dopiero przed nami.
    Niebawem wyjaśni się dla kogo produkowane będą wały w nowym zakładzie za ponad 60 mln zł.
    Dywersyfikacja działalności znacząco zwiększy wartość spółki.
    Natomiast dywidenda w przyszłym roku będzie nie niższą niż w tym roku (50 gr., 17% obecnej ceny akcji).
  • Re: Grenevia. Autor: ~nowy [5.173.218.*]
    No ale Nie ważne że działa lokalnie ważne że zarabia.
    Kupiłem Patentusa i liczę że będzie rósł.
    Fotovolt też działa lokalnie ale podobnie jak Patentus nie ma długów a same zyski.
[x]
PATENTUS -0,36% 2,77 2026-05-19 16:25:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.