• Zaczynam kupować Autor: ~Mexx [31.0.127.*]
    Cześć tym co mnie może tu pamiętają, i wszystkim nowym.

Po dwóch latach zaczynam zbierać Arctica. Widać, że nadal akcje są sypane, ale wg mnie to już końcówka (być może do nast poniedziałku 23.12.2024 - czyli do ostatniego dnia na optymalizację podatkową;).
    Mój plan minimum to 16-17 zł do 15.01.2025 - nie że tu wyjdę, ale takie odbicie się należy, a później się zobaczy.

To nie jest rekomendacja, przedstawiam tylko moją subiektywną opinię.
  • Re: Zaczynam kupować Autor: ifcia [89.64.67.*]
    Witaj ponownie Mexx.
  • Re: Zaczynam kupować Autor: ~alex [88.220.46.*]
    Pamiętam!
    Ja już jestem na "zakupach"
  • Re: Zaczynam kupować Autor: ~Andy [185.234.240.*]
    Ja też trochę dokupiłem, pozdrawiam akcjonariuszy, Arctic na tle całej GPW to naprawdę dobra, solidna spółka, dzieląca się zyskiem co roku z akcjonariuszami. Na pewno zakup się zwróci z nawiązką.
  • Re: Zaczynam kupować Autor: ~Nowy [31.61.180.*]
    Na giełdzie nic nigdy nie jest pewne.
  • Re: Zaczynam kupować Autor: ~Fubik [77.253.52.*]
    Mexx ja obserwuje trudno ocenić gdzie będzie dno. Fundamentalnie jest problem z poprawą przychodów przez słaby główny rynek (Niemcy) - technicznie zostaje już ewentualnie poziom ~ 14 zł gdzie w zeszłym roku kurs zareagował, problem w tym, że wtedy oparł się o średnią która już dawno temu została wybita i aktualnie walor już wychodzi poza kolejną średnią MA200 chociaż obroty tutaj są mizerne i samo zainteresowanie spółką nikłe stąd to wybicie takie mało spektakularne.

Rok 2022 to była aberracja i nie zanosi się na choćby zbliżenie do tamtych chwil
  • Re: Zaczynam kupować Autor: ~alex [88.220.46.*]
    Ewidentnie 14 zeta zaczyna przyciągać kurs! Ktoś grubszy cały czas sypie akcjami i trudno wyczaić kiedy się to zakończy! Ale nie wygląda to najlepiej!
  • Re: Zaczynam kupować Autor: lotar7 [94.224.38.*]
    Zgadzam się, że są techniczne problemy ze wskazaniem poziomu wejścia. Ja jeszcze nie kupuję, bo ciągle spadamy i aż do dołka z IX '23 13,76 pln nie ma żadnego istotnego poziomu. A i tam trudno mówić o mocnym wsparciu... Trend is your friend & nie łapiemy spadających noży. Z drugiej strony to już poziomy interesujące dywidendowo.
  • Re: Zaczynam kupować Autor: ~Mexx [31.0.120.*]
    .....................
    > >
    > > Rok 2022 to była aberracja i nie zanosi się na choćby zbliżenie do tamtych chwil

Cześć Fubik,

patrz, a pamiętasz, jak sprzedawałem w sierpniu 2022 (ceny ok 22 zł), to wielu było przekonanych na 1000%, że to dopiero początek bonanzy, że nawet jak się pogorszy, to na chwile, że będą wielkie dywidendy itd.

Rynek jest okrutny, na szczytach potrafimy uzasadniać nasz optymizm, na dołkach tak samo jest z pesymizmem;)
  • Re: Zaczynam kupować Autor: ~Jw [5.184.233.*]
    Ostatni dzień rozliczenia strat. Od przyszłego tygodnia tylko up?
  • Re: Zaczynam kupować Autor: ~alek [178.42.203.*]
    Tylko jeśli założenie, że sypanie było pod optymalizację podatkową, jest słuszne. Równie dobrze od piątku może być kontynuacja dystrybucji. Nie zmienia to faktu, że pojawił się duży popyt i obrót dzisiaj był największy od wielu tygodni.

Moim zdaniem tak czy inaczej dno jest chyba blisko. Po pierwsze, widać, że sypanie trwa już długo i było raczej dziełem jednego inwestora (charakterystyczny styl dystrybucji). Po drugie, przyczyny fundamentalne, które były tu przytaczane przez niektórych, moim zdaniem mogły uzasadniać spadek z 24 zł na 20, ale nie na poniżej 15. Fundamentalnie spółka najgorszy okres ma już raczej za sobą, a i tak zarabia w jego trakcie pokaźne pieniądze. Wreszcie po trzecie - patrząc technicznie, mamy ciągły spadek bez większej korekty z ponad 20 zł na 14,60. Nie wykluczam, że nastąpi jeszcze jakiś finalny strzał w dół w okolice 14 zł, ale potem aż się prosi o jakąś korektę przynajmniej w okolice 17-18 zł. A może być i tak, jak rok temu - też był zjazd z 24 zł w okolice 14 zł, a potem ponownie jazda na 24 zł.

Podsumowujac - moim zdaniem fundamentalnie spółka jest tania. A technicznie uważam, że najkorzystniejszy scenariusz to wcale nie gwałtowne odreagowanie w górę, ale raczej kilka tygodni konsolidacji w okolicy 15-16 zł i dopiero potem - po zbudowaniu bazy - skok do góry.
  • Re: Zaczynam kupować Autor: ~Arc [93.190.38.*]
    "BM PKO BP rekomenduje sprzedaż Arctic Paper, cena docelowa akcji 8,30 zł"
    Min dzisiaj:
    8,2800 zł

No to wróżba spełniona.
    Ostatnie sesje:
    -0,94
    -0,12
    0,47
    -0,47
    -0,47
    Do tego obroty podczas kolejnych sesji wyraźnie większe: 100-200 tys., a dzisiaj już prawie 800 tys.
    Spada jakby już nie mogło, może ktoś odkurza już wszystko ze dna...?
    Tylko kto - jakaś obca inteligencja, która robi odwrotnie niż cała reszta przez cały rok?
  • Re: Zaczynam kupować Autor: ~TRK [80.53.213.*]
    A w którym momencie sie kupuje? Gdy jest tanio czy drogo?
[x]
ARCTIC -0,47% 8,41 2025-10-08 17:00:18
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.