Wątpię, żeby jakiś fundusz miał tutaj średnia zakupu pionizej 2zl, żeby teraz wychodzić z zyskiem, a chyba do tego są powołane i prowadzone. 4,5zl to moje absolutne minimum.
Fundusze mają drobnych w nosie i to czy są na stracie nieraz już sprzedawały w wezwaniu poniżej ceny kupna. Domagała już zrobił podobny wał na PGO gdzie zciagnol spółkę z gpw przy c/wk 0.6 .Fundusze grzecznie oddały spółkę za bezcen na stracie. Niedługo po tym wezwaniu zaczęła się wielka hossa na spółkach stalowych które urosly po kilkaset % ale PGO już w tym nie uczestniczyło razem ze zlodzejskim D i jego funduszami bo już było poza gpw. Najważniejsze że D dobrze na tym zarobił i drobnych i Fundusze do wiatru wystawił. Wiem to wszystko bo miałem akcje pgo i na szczęście byłem w tych nielicznych którzy zarobili ale i tak zostałem zrobiony przez jegomościa bo kurs za dwa lata byłby pewnie 10 zł a on dał marne 1,45 zł. Ps. Nic z tym nie zrobicie niestety
W planowanym wezwaniu do sprzedaży akcji przez TDJ Equity I, czyli głównego akcjonariusza posiadającego obecnie 50,59% udziałów spółki. Planowana cena w wezwaniu wynosi 2,12 zł/akcję, co oznacza blisko 20% premii do ceny z piątku po dzisiejszej sesji w moim skromnym wyczuciu inwestycyjnym nie dojdzie do skutku.
A co Ty chcesz od dzisiejszej sesji . Co ona ma do rzeczy ? Nic . Zawsze tak się dzieje w dniu wezwania zawsze będzie wyżej bo spekulanci się pojawiają natychmiast . Cena i tak jest blisko ceny wezwania dziwnie blisko . To nie ma nic do rzeczy co do dalszego losu wezwania . Są na to standardowe procedury wzywających. W trakcie wezwania mogą obniżyć jego cenę i już przyspiesza zapisy ( o ile cena nie jest teraz najniższa z możliwych bo to może być 6 miesięczna średnia nie wiem nie liczyłem a nie podano ) albo tak jak niedawno na Comarch podniosą cenę o 10 gr na pewnie okres i już nie będzie handlu wyżej ceny wezwania . To co teraz się dzieje nic nie znaczy . Jedyne co jest ważne to jak zachowają się fundusze czy grzecznie oddadzą jak to często robią czy się zorganizują i powalczą o cene albo wogole nie oddadzą jak to robią tylko czasem .
a propo COMARCHu przed wykupem jej wskażnik C/Z wzrósł do ponad 2. Na Grenevii mamy obecnie jeden z najniższych wartości tego wskaźnika w historii jej notowań bo zaledwie około 0,5. Tak więc porównując dalej, do wykupu Grenevia powinna urosnąć x 4 czyli do około 8zł.
No inne branże inne wyceny. Ale fakt teraz są historycznie niskie wyceny . No i zapewne stąd wezwanie. Może nawet coś pomogli jak niektórzy sugerują . Może w planie jest inna cena ale trzeba było zejść do tak niskiej wyceny żeby potem podnosząc na 2.5 czy 3 okazać się wielkim łaskawcą wspaniałomyślnym. Jak cena była obecnie 3.5 i zrobili wezwanie po 3.5 to oburzenie by było porównywalne i nastawienie . A tak 2.12 potem 2.8 i zbiorą więcej niż by zebrali po 3.5 .
Dokładnie jesteśmy zależni od fundow. Nie ma co się przepychać i szkoda kapitału. Można się bić kilka lat ale czy jest sens. Pocieszeniem tej historii, że obecnie sporo spółek jest mocno przecenionych to jest gdzie szukać okazji. Bo GEA nie jest jedyną spółką która zjechała ładnie tyle w tym roku pomimo w miarę spoko wyników. Szkoda ekspozycji na ciekawe i niszowe segmenty, ale życie idę dalej. Ja dziś zredukowałem 1/5 pozycji, też ze względu na optymalizację. Do połowy stycznia powinna być kotwica w okolic 2,15. Chyba, że rynek stwierdzi, że jest więcej warta. Powodzenia wszystkim ! Walić grubych.
Spółka znajduje się na 10 letnim minimum jeśli chodzi o wskaźnik P/b i p/s. Do tego uwzględnijcie zysk i usuńcie one offy jakimi są odpisy na farmach. Wszystkie wskaźniki są na minimach. Famur wygeneruje 1000 mln EBITDA przez kolejne dwa lata. A jednak jakiś analityk to wycenił na 2zl.
Nie do połowy stycznia tylko do końca wezwania czyli pewnie do końca lutego. Teraz jest czas na kupowanie a nie sprzedawanie ale no chyba że masz lepsze inwestycje . Do końca wezwania nie będzie można tu stracić będzie można co najwyżej nie zarobić .
Podobna sytuacja jak na DEVELI w styczniu 2022r. Wtedy też zbili kurs, ale fundusze i zarząd się postawiły. Od tamtego czasu spółka kilka razy wypłaciła już dywidendę, a kurs gdzie jest każdy widzi...