Na giełdzie wszystko możliwe , tak jak piszesz jak będą chcieli docisnąć to i 2 z przodu zobaczymy , pytanie kto dociska i czemu ma służyć ? jak zmianie trendu na długotrwały trend wzrostowy który wyniesie spółkę na nowe ATH to czemu nie, nawet i 1 z przodu niech będzie. Jak ma tak być to niech będzie, pytanie zawsze o to co dalej? Czy jest uzasadniona obecna wycena na tak niskim poziomie akcji ? Nie jest - Fundamentalnie nie ma podstaw. W piątek mieliśmy ciekawą sytuację na notowaniach zarówno u nas jak i u pepiczka. Ja wykorzystałem dolne widły i przecenę do dobrania, uważam i powtarzam cały czas Fundamenty są to zawsze kiedyś się obronią. Zwiększyłem pakiet do ponad 350tk akcji i nie uważam aby ta inwestycja była przegrana czy skazana na stratę. W 2025 oczekuję zmiany trendu, OZE jako szeroko pojęty rynek jest w trendzie spadkowym od dwóch lat, świetna mała spółka z tej branży RSP działająca w całej europie, podobnie przeceniona znacznie poniżej Fundamentów, jest zysk , jest przychód a spada niczym kamień Syzyfa. https://www.youtube.com/watch?v=YlnTTR5fxiA
Wrzucam też taką ciekawostką , bo być może niewiele osób o tym wie , że na PEN jest krótka pozycja . Pozycja krótka jest bardzo mała to 23 240 akcji. Oprocentowanie to 14,06%. Utylization do 14,23%. Zatem cała pozycja to około 90k złotych. Niewielka. Shorty raczej nie odgrywają tutaj dużej roli ale swoje "5 groszy" dokładają przy tak mało płynnej spółce. Taka niedzielna ciekawostka.
W sumie to ciekawa sprawa jak spojrzeć na max dostępny teraz zakres 18 miesięcy. Shorty rozgrywają ciekawą rzecz, co jakiś czas mocno zwiększają pożyczkę, atakują i wywołują efekt kuli śnieżnej która się toczy bardzo powoli i zaniża wykres. Gdy się stabilizuje robią to ponownie. Dziwne zjawisko, ale właśnie możliwe tylko na mało płynnych spółkach. Dawno nie widziałem takiego czegoś, wygląda to na wyciskanie inwestorów jak cytryny. Przy czym proszę pamiętać co napisałem wyżej :)