• I kolejne dobre newsy Autor: ~GRejdev [212.103.60.*]
    Wreszcie głos zabrał nasz buk pcfa.
  • Re: I kolejne dobre newsy Autor: ~Monika [89.132.102.*]
    Czyli odpiszą 184 milionów....
    Jutro -50%.... o ile zlecenia zostaną zrównoważone...
    Wiedziałam, ze jest źle, ale ze tak złe to jesemt w szoku ....
  • Re: I kolejne dobre newsy Autor: ~SD [77.254.229.*]
    Będzie dobrze
  • Re: I kolejne dobre newsy Autor: ~fg [89.78.100.*]
    Czyli lepiej byloby zeby spalili cala gotowke i nie dowiezli zadnego projektu?
    To, ze pozyskanie finansowania na 350mln w takim momencie jest praktycznie niemozliwe to chyba juz rynek wycenil, stad kurs w takim miejscu w jakim jest. Kasa zostala spalona, odpis to tylko rzecz wtorna. Paradoksalnie to moze byc w koncu dobry news, ze prezes sie ogarnal zeby sie cashflow zgadzal w firmie a nie jazda bez trzymanki.
  • Re: I kolejne dobre newsy Autor: ~Łokur [83.22.97.*]
    Ło kur... toć to nie jest warte nawet 50 baniek w tym momencie. Chyba jedna z bardziej spektakularnych porażek. Pewnie teraz to jest nie do pomyślenia, ale rok, półtora i chyba groszówki
  • Re: I kolejne dobre newsy Autor: ~Alex [31.182.253.*]
    jutro przetestujemy raz jeszcze poziom 6,2 a potem rajd sw. Mikołaja w okolice 10 zł i z tego poziomu dalszy zjazd z przebiciem wsparcia na 6.2
  • Re: I kolejne dobre newsy Autor: ~Łokur [83.22.97.*]
    Ale chłam
  • Re: I kolejne dobre newsy Autor: ~Fafik [178.37.65.*]
    Mnie przeraża, że spółka z kapitalizacją ponad 300mln wykonuje tylko i wyłącznie prace dla innych, z których później nic nie ma. Wychodzi na to, że każda spółka wyceniana na dużo mniej niż PCF ale z grą własnej roboty jest lepsza niż ten balon. W następnym roku mamy tutaj 1 pln. Sorry, ale i tak to nie wiem, czy nie za dużo na tle innych spółek. W końcu to będzie ponad 36mln/
  • Re: I kolejne dobre newsy Autor: ~lol [83.24.100.*]
    uwazasz ze uslugi nie sa nic nie warte? - hmmm... to znaczy ze nasza gospodarka warta jest 1 pln ;)
  • Re: I kolejne dobre newsy Autor: ~Gość [89.67.177.*]
    Jakie usługi? Teoretyczne? Bo konwersja autorskiego projektu, który ktoś będzie wydawać, na work for hire, to jest rezygnacja z wszystkiego, poza (być może) utrzymaniem pracującego PRZY NIM zespołu.
  • Re: I kolejne dobre newsy Autor: ~GRejdev [212.103.60.*]
    Nie no, na work for hire robią 3 projekty obecnie: dla Square, dla MS, dla Kraftona.
  • Re: I kolejne dobre newsy Autor: ~Parzysław [77.65.149.*]
    Ewidentnie byli zbyt ambitni. Duże, niezależne projekty wymagają dzisiaj kupy siana, bo średniego szczebla programista bierze teraz od kilkunastu tysięcy koła miesięcznie netto, a doświadczony senior 25 i więcej. Mogli miliony zarobione na giełdzie włożyć w kilka małych projektów, które można robić w kilka-kilkanaście osób. Gdyby 1 czy 2 na 5 wypaliło to byłoby super i można byłoby rozwijać temat. Poszli jednak w spore rzeczy, zatrudniając po kilkadziesiąt osób przy każdym. Nie mając mocnego IP to bardzo duże ryzyko, na które można sobie pozwolić, kiedy ma się już ileś tam tytułów w portfelu jak np. EA. Oczywiście zaczynali je robić w momencie, kiedy inwestorzy zabijali się, żeby dać im kasę (przypomnijcie sobie jaka była redukcja na ich akcjach) więc wydawało się, że sky is the limit.
    Niestety, tani pieniądz się skończył i dziś nawet takie firmy jak Ubi mają problem. Ogólnie przyszłość wielu firm w branży rysuje się kiepsko.
    Mam nadzieję, że PCF przetrwa, bo to jednak polska firma i grupa bardzo zdolnych ludzi. W przeszłości 2 razy byli na krawędzi upadku i przetrwali. Mam nadzieję, że teraz też wszystko pójdzie dobrze.
  • Re: I kolejne dobre newsy Autor: ~Gość [89.67.177.*]
    Ewidentnie wkręcili jak zwykle przytomnym inwestorom, że mają zdolność i organizację do prowadzenia tylu projektów na raz.
    Kiedy to się zaczęło ewidentnie sypać rok temu, mieli szansę uciec. Wtedy nawet ślepy powinien przejrzeć na oczy.
  • Re: I kolejne dobre newsy Autor: ~Parzysław [77.65.149.*]
    Myślę, że rok temu sprawa nie była jeszcze taka oczywista. Udało im się pozyskać inwestora (Krafton), zapewne trwały rozmowy z kolejnymi, więc zdobycie pieniędzy na dokończenie projektów mogło się wydawać realne, szczególnie że nie mówimy tu o miliardzie, ale o ok. 100 milionach dolarów na 2 czy 3 tytuły.
    2 lata wcześniej zdobyliby je z palcem w tyłku. No, ale czasy się zmieniły. Możliwe zresztą, że jakieś negocjacje trwały do końca, zapowiadały się ok i nie chcieli odstraszać potencjalnych inwestorów zamykaniem projektów. Przynajmniej ja bym tak robił w ich sytuacji, gdybym w ogóle podjął ryzyko robienia tylu średnio-dużych projektów na raz. Ale sam, mając do dyspozycji taki kapitał jaki pozyskali z giełdy, raczej poszedłbym w kilka mniejszych, zachowując bufor gotówkowy na chude czasy.

[x]
PCFGROUP -1,52% 3,58 2026-05-15 16:45:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.