Nie sądziłem, że kurs zejdzie tak znacząco poniżej wartości księgowej na akcję. Z drugiej strony nie mogę wyzbyć się wrażenia, że walor jest cały czas zbierany - chociażby zlecenia PKC/PCR w fazie przed otwarciem o dużej wartości ukrytej - wczoraj ponad 400k PLN.
Ale dlaczego kurs jest zaniżany w fazie notowań ciągłych? Delisting?
Dla mnie Spółka nie ma wystarczających własnych środków, aby przeprowadzić wykupienie akcjonariuszy mniejszościowych. A przy tym umowy kredytowe nakładają na Spółkę określony "kaganiec" finansowy. Wskaźnik zadłużenia dług netto/EBITDA dawno nie był tak wysoki - wartość długu to obecnie prawie 4 x EBITDA. A inwestycje jeszcze się nie zakończyły - patrz PCC BD Brzeg Dolny. Chyba, że Spółka a raczej właściciel pożyczy środki, chociażby pod zastaw akcji Exola - może np. wyemitować obligacje zabezpieczone itp. Te ok. 80 mln PLN to już w zupełności wystarczy na realizację tego celu.
Niższy kurs jest niekorzystny dla Spółki czy właściciela chociażby właśnie w przypadku ustanawiania zastawów na akcjach. Stad właścicielowi powinno zależeć na jak najwyższym możliwym kursie. Chyba, że znowu pkt. 1 - delisting?
Co myślicie?
Dla mnie obecna cena rynkowa akcji jest dalece nieadekwatna do zdolności Spółki do generowania zysków.
Co myślimy? Niestety nie wiemy. Trzymamy więc akcje, aż się wyjaśni. Jedyne co myślę, że to już niedługo, albo ten delisting albo odbije w górę, bo za długo cena poniżej WK się nie utrzyma. Tak czy inaczej, obecnie zupełnie nie warto sprzedawać.
@max to jeszcze nadmienię, że PCC SE z początkiem grudnia 2024 roku wyemitowała obligacje na 35 M EUR
About the PCC SE-Bond (DE000A383SZ9)
The PCC SE-Bond was issued on the 12/2/2024 with a volume of 25 M. EUR. https://markets.businessinsider.com/bonds/pcc_seinh-teilschuldv_v2425-30-bond-2030-de000a383sz9
O delistingu mówi się tu od lat. Ale faktycznie chyba brakuje im na to kasy, bo zakupy Waldemara, mimo atrakcyjnej ceny, ustały. Miejmy nadzieję, że to nie nastąpi, bo to było największe zagrożenie dla ubranej tu drobnicy.
Jeszcze może być trzecie rozwiązanie gra spekulacyjna. Niedawno z 2,45 ciągnęli do góry do 2,75 tez bez powodu, a następnie z tego poziomu spadamy do 2,30.
New minor risk - Market cap size The company's market capitalization is less than US$100m. • Market cap: zł400.5m (US$99.4m)
This is considered a minor risk. Companies with a small market capitalization are most likely businesses that have not yet released a product to market or are simply a very small company without a wide reach. Either way, risk is elevated with these companies because there is a chance the product may not come to fruition or the company's addressable market or demand may not be as large as expected. In addition, if the company's size is the main factor, it is less likely to have many investors and analysts following it and scrutinizing its performance and outlook. Currently, the following risks have been identified for the company: Minor Risks • High level of deb.t (50% net deb.t to equity). • Unstable dividend paying track record with dividend experiencing an annual drop of over 20% in the past. • Profit margins are more than 30% lower than last year (3.0% net profit margin). • Market cap is less than US$100m (zł400.5m market cap, or US$99.4m).
Witam Piotr, pamiętam jak w jednym z postów opisywałeś możliwy scenariusz dla wzrostów. Wyznaczłeś poziomy, na których mogą się pojawiać zlecenia tych, którzy kupowali na górce. Te osoby mogą również uaktywniać się przy spadkach. Dzisiejszy obrót 13k i kurs zjechał do 2,30 zł. Zbliżamy się do końca roku, część realizuje zyski, ktoś optymalizuje się podatkowo.
Spadki na tak niskim obrocie, to raczej nic niepokojącego. Wąskie drzwi na mało płynnych spółkach mocniej się zatrzasną.
Wiem, że się powtarzam ale jako sygnał do niepokoju traktuję brak właściwej komunikacji i to z mojej perspektywy cały czas jest aktualne i traktuję to jako ryzyko dla inwestora indywidualnego na PCX.
Idąc Twoim poleceniem Kostkiewicz z CMC w jednym z ostatnich odcinków mówił, że dla inwestorów dywidendowych, scenariusz realizowany obecnie na GPW jest bardzo korzystny. Spadki ceny akcji przy prawdopodobnym zwiększaniu się zarobków firm. Osobiście nie szukam "dynamicznych" wzrostów. Raczej spokojne budowanie wartości. Jak spółką Kruk, którą mam na celowniku. I tak też podchodzę do Exola, z ryzykiem po mojej stronie, że chcę zaliczyć cały możliwy wzost kursu spółki i cieszyć się dochodem pasywnym z dywidend.
I na koniec mądrość pewnych starszych Panów z USA. Kontrola emocji w inwestowaniu to podstawa. Czasem ważniejsza od wiedzy technicznej jakolwiek szeroko rozumianej.
Traktuję Twój post z przymrużeniem oka, testujesz nastroje?
@m3llo zawsze znajdę czas, aby odpowiedzieć na Twój wpis.
Exol jest doskonałym przykładem pod spółkę dywidendową. Pomimo stosunkowo niskiej wartości market cap jest podmiotem o bardzo dojrzałej strukturze portfolio produktowego, wręcz liderem w swoim segmencie w naszej części geograficznej świata. Spółka świadomie zwiększa swoją wartość księgową jak i zdolność do generowania zysków poprzez reinwestowanie wypracowanych zysków. Przekłada się to na politykę dywidendową i postrzeganie przez akcjonariuszy mniejszościowych. Dobrze zarządza ryzykami rynkowymi cały czas wypracowując dodatnie przepływy pieniężne z działalności operacyjnej, które pokrywają te z działalności inwestycyjnej i finansowej - wręcz książkowy przykład godny do naśladowania. Wiele wskaźników finansowych Spółki za 3Q24 jest na najniższym poziomie od lat np. ROE, ROA itd. Ale płynność finansowa jest utrzymywana na bardzo przyzwoitym poziomie co potwierdzają wskaźniki.
Myślę, że dołek finansowy właśnie osiągnęliśmy i wyznacza go 3Q24. Spodziewam się poprawy wyników finansowych już od 4Q24 i to nie dzięki komercjalizacji drugiej linii w Płocku, która zaznaczy swój wpływ od 1Q25.
Inwestuję w różne aktywa od lat i zawsze kupuję przyszłość. Sam jestem związany z branżą finansową stąd łatwiej mi rozumieć pewne procesy. I nie emocjonuję się czasowymi spadkami kursu ale zadaję sobie pytania o koincydencję pewnych faktów. Mianowicie przekazanie przez PCC Cemicals GmbH informacji Spółce o ustanowieniu zastawu na akcjach - łączna kwota ok. 80 mln PLN. Emisja obligacji przez PCC SE na wartość 25 M EUR 12/2/2024 annual yield ok.5,8%. Z oficjalnych komunikatów nie wiemy jaki był powód ustanowienia zastawu. Do tej pory PCC SE emitowało inne serie obligacji i nie pamiętam, aby były one zabezpieczane na akcjach Exola. A do tego jak pomyślę, że wraz ze spadkiem kursu zastawy już ustanowione, a było ich trochę, w mojej ocenie, powinny podlegać weryfikacji z punktu widzenia pełnienia przez nie roli zabezpieczenia. Im niższy kurs tym niższe zabezpieczenie, przynajmniej na dany moment. To czy właścicielowi powinno zależeć na niższym kursie? Niższy kurs dla akcjonariusza większościowego nie jest korzystny chyba, że...........A jak już jest to może warto........Bo cały czas ROE jest wyższe od kosztu kapitału.