• Rank Progress wchodzi do SWIG80- komunikat:):):) Autor: ~Hohoho [78.153.199.*]
    Komunikat GPW Benchmark S.A.
    z dnia 5 grudnia 2024 r.

GPW Benchmark informuje, że po sesji w dniu 20 grudnia 2024 r. zostanie przeprowadzona korekta kwartalna portfeli indeksów WIG20, WIG20TR, mWIG40, mWIG40TR, sWIG80, sWIG80TR, WIG30 oraz WIG30TR.

W indeksach WIG20 oraz WIG20TR portfele pozostaną bez zmian, a udział spółki PKOBP zostanie ograniczony do 15 proc.

W indeksach mWIG40 oraz mWIG40TR będą miały miejsce następujące zmiany:

nowa spółka: VOXEL
    spółka opuszczająca indeks: CIGAMES
    Udział spółki CCC zostanie ograniczony do 10 proc.

W indeksach sWIG80 oraz sWIG80TR będą miały miejsce następujące zmiany:

nowa spółka: ACAUTOGAZ, CIGAMES, MERCOR, QUERCUS, RANKPROGR
    spółka opuszczająca indeks: MANGATA, MENNICA, MLPGROUP, POLICE, VOXEL
    W indeksach WIG30 oraz WIG30TR będą miały miejsce następujące zmiany:

nowa spółka: 11BIT, GPW, RAINBOW
    spółka opuszczająca indeks: BENEFIT, EUROCASH, MILLENNIUM
    Udział spółek PKOBP oraz PKNORLEN zostanie ograniczony do 10 proc.

Ranking indeksów został sporządzony po sesji 22 listopada 2024 r. W rankingu uwzględniono obroty akcjami oraz miesięczny wskaźnik obrotu (MWO) za okres ostatnich 12 miesięcy, licząc wstecz od dnia rankingu. Wartość akcji w wolnym obrocie została obliczona na podstawie kursu zamknięcia akcji z dnia 19 listopada 2024 r. W rankingu nie zostały uwzględnione spółki z ostatniego kwartyla kapitalizacji w wolnym obrocie.
  • Re: Rank Progress wchodzi do SWIG80- komunikat:):):) Autor: ~Longterminvest [46.227.240.*]
    Super info. Dzięki
    Wiemy co mamy :D
    No i fajne zakupy ostatnio poczyniłem.
    Pozdro
  • Re: Rank Progress wchodzi do SWIG80- komunikat:):):) Autor: ~Majster [84.17.46.*]
    Pewnie zaniżą pod zakupy. Czekamy więc.
  • Re: Rank Progress wchodzi do SWIG80- komunikat:):):) Autor: ~Biznes_control [37.225.94.*]
    Przecież to nie ma żadnego znaczenia w jakim indeksie jest spolka , nie wprowadzajcie ludzi w błąd!
  • Re: Rank Progress wchodzi do SWIG80- komunikat:):):) Autor: ~Longterminvest [46.227.240.*]
    Ty tak na poważnie?
  • Re: Rank Progress wchodzi do SWIG80- komunikat:):):) Autor: com_trader [200.58.82.*]
    Dnia 2024-12-05 o godz. 22:36 ~Biznes_control napisał(a):
    > Przecież to nie ma żadnego znaczenia w jakim indeksie jest spolka , nie wprowadzajcie ludzi w błąd!

Przy silnych funduszach indeksowych fakt wejścia lub wyjścia spółki z indeksu może mieć ogromne znaczenie.
    Mógłbym ci przytoczyć przykład spółki ImmoEast - mojej najlepszej jak dotąd inwestycji... ale to długa i bardzo barwna historia.

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z pewnych zapisów statutowych funduszy?

W każdym razie... ogromnym atutem Rank Progressu jest obecnie fakt, że tu obecnie żadnych funduszy nie ma!
    A akcji do nabycia na tych pułapach bardzo niewiele!

com
  • Re: Rank Progress wchodzi do SWIG80- komunikat:):):) Autor: com_trader [200.58.82.*]
    Dnia 2024-12-06 o godz. 00:03 com_trader napisał(a):
    > Dnia 2024-12-05 o godz. 22:36 ~Biznes_control napisał(a):
    > > Przecież to nie ma żadnego znaczenia w jakim indeksie jest spolka , nie wprowadzajcie ludzi w błąd!
    >
    >
    >
    >
    > Przy silnych funduszach indeksowych fakt wejścia lub wyjścia spółki z indeksu może mieć ogromne znaczenie.
    > Mógłbym ci przytoczyć przykład spółki ImmoEast - mojej najlepszej jak dotąd inwestycji... ale to długa i bardzo barwna historia.
    >
    >
    > Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z pewnych zapisów statutowych funduszy?
    >
    >
    > W każdym razie... ogromnym atutem Rank Progressu jest obecnie fakt, że tu obecnie żadnych funduszy nie ma!
    > A akcji do nabycia na tych pułapach bardzo niewiele!
    >
    >
    >
    >
    > com

Inna sprawa, że od momentu, gdy napisałem te słowa ktoś usilnie próbuje udowodnić, że podaż i to spora na tym pułapie jest. :-)
    No ciekawa rozgrywka.

com
    Dnia 2024-12-05 o godz. 21:43 ~Longterminvest napisał(a):
    > Super info. Dzięki
    > > Wiemy co mamy :D
    > > No i fajne zakupy ostatnio poczyniłem.
    > > Pozdro

W obecnej sytuacji Rank Progressu tzn. wobec praktycznie całkowitego braku jakichkolwiek funduszy w akcjonariacie to świetna informacja, która może mieć kolosalne znaczenie dla kursu w niedalekiej przyszłości.

Bo inaczej należy patrzeć na zafunduszoną https://rankprogress.prywatneforum.pl/images/smilies/tongue.png spółkę wchodzącą do jakiegoś indeksu i zupełnie inaczej na spółkę wchodzącą z zerowym zaangażowaniem funduszy w akcjonariacie.
    Na Ranku mamy tę drugą sytuację - co mnie bardzo cieszy.  https://rankprogress.prywatneforum.pl/images/smilies/smile.png

com
    Pozdrawiam Com!
    Bogatego Gwiazdora
  • Re: Rank Progress wchodzi do SWIG80- komunikat:):):) Autor: ~Romulus [80.255.13.*]
    Czyli miesiąc i można wchodzić
  • Re: Rank Progress wchodzi do SWIG80- komunikat:):):) Autor: ~Otis37 [159.242.227.*]
    Ja wiem że póki nie ma funduszy w akcjonariacie to lepiej nie wchodzić bo mogą ściągnąć z giełdy.
    Dnia 2024-12-06 o godz. 08:37 ~Otis37 napisał(a):
    > Ja wiem że póki nie ma funduszy w akcjonariacie to lepiej nie wchodzić bo mogą ściągnąć z giełdy.

Co za bzdura!
    A znasz warunki konieczne do delistingu ?

com
    Dnia 2024-12-06 o godz. 02:28 ~Longterminvest napisał(a):
    > Pozdrawiam Com!
    > > Bogatego Gwiazdora

Również pozdrawiam Long!
    I też życzę Bogatego Mikołaja... bo u nas na wschodzie tak się mówi... :-)
    Gwiazdor to... Krzysztof Ibisz (dla części), czy (dla innych) Zenek Martyniuk... ;-)

Ale znam życzenia "z Gwiazdorem" - mam znajomych pod Łodzią z rodowodem z Poznania bodajże..

com
    Hej Com, co myślisz o ostatnich transakcjach NEPI i dającym do myślenia komentarzu Prezesa do ostatniego sprawozdania?
    Ja sądzę że przełom roku może być bardzo interesujący:D
    A 1Q to już oficjalnie Browarna
    Dnia 2024-12-07 o godz. 20:45 ~Longterminvest napisał(a):
    > Hej Com, co myślisz o ostatnich transakcjach NEPI i dającym do myślenia komentarzu Prezesa do ostatniego sprawozdania?
    > > Ja sądzę że przełom roku może być bardzo interesujący:D
    > > A 1Q to już oficjalnie Browarna

Jak mniemam poniższy fragment masz na myśli?
    Cyt.:
    W przypadku pozostałych wybranych nieruchomości handlowych, do których należą Centrum Handlowe Brama Pomorza w Chojnicach oraz mini-galeria handlowa Pogodne Centrum w Oleśnicy obserwujemy wzrost zainteresowania podmiotów chętnych do nabycia wymienionych obiektów jako inwestycji kapitałowej.
    Wpływy z planowanych transakcji będą na poziomie wystarczającym na realizację planu inwestycyjnego Grupy i na regulowanie zobowiązań bieżących, jak i kredytowych przynajmniej w ciągu roku od daty publikacji niniejszego sprawozdania.

Też mnie to silnie tknęło...
    Bo w raportach Ranka 90% tekstu to kopiuj-wklej z poprzednich, ale ten fragment jest ewidentnie świeżym dodatkiem.
    Skądinąd wiem, że chętnych na nowy park handlowy w Chojnicach nie brakowało, ale Jan (chyba słusznie!) nie chciał go sprzedać bez przyległej Bramy Pomorza.
    Mamy więc 2 opcje na stole...
    Albo ktoś naprawdę rewelacyjnie płaci za nowy park, albo w przyzwoitej cenie zdecydował się na zakup kompleksu (nowy park + Brama Pomorza).

Tak czy siak pomimo faktu, że mam mnóstwo zastrzeżeń do polityki informacyjnej spółki, to muszę też napisać, że jest we mnie sporo podziwu dla biznesowej mądrości i dalekowzroczności prezesa Jana i przewodniczącego RN Marcina.

Bo z tym duetem jest trochę tak, że jak mają ze 30-40 mln zł wolnej gotówki w kasie - a teraz i bez sprzedaży aktywów mają, bo w końcu listopada z Popowic 18,2 mln zł dostali (i to bez potrzeby płacenia podatku) - to w parę miesięcy i ponad 100 mln zł zysku potrafią z tego wykręcić.

Także... jak najsilniej kibicuję sprzedaży jak największego aktywa, bo poważniejsza wolna gotówka w rękach zarządzających Rankiem dość szybko w złoto potrafi się obrócić... jak Otwock, Browarna we Wrocławiu, czy hipotetycznie Gdynia (daj nam Boże i Sądzie Najwyższy :-)).

com
    Dzięki Com. Zgadzam się że kompletną Bramę Pomorza trzeba sprzedać. Myślę że za conajmniej 270 mln.
    Choć moje myśli krążą akurat wokół Galerii Piastów i to może być totalne zaskoczenie.
    Dnia 2024-12-08 o godz. 10:24 ~Longterminvest napisał(a):
    > Dzięki Com. Zgadzam się że kompletną Bramę Pomorza trzeba sprzedać. Myślę że za conajmniej 270 mln.
    > > Choć moje myśli krążą akurat wokół Galerii Piastów i to może być totalne zaskoczenie.

Przyznam, że w sprzedaż Galerii Piastów słabo wierzę - chyba trudne by to było powyżej lub po wartości bilansowej w tym momencie..
    No i nie wiem, czy prezes mentalnie byłby gotowy - Legnica to matecznik.

com
    Na Gdynię akurat nie liczę choć nie znam uzasadnień wcześniejszych instancji.
    O tyle zawsze będzie pozytywne dla RNK że przynajmniej zadatek musi wrócić w podwójnej kwocie.
    Dnia 2024-12-08 o godz. 10:26 ~Longterminvest napisał(a):
    > Na Gdynię akurat nie liczę choć nie znam uzasadnień wcześniejszych instancji.
    > > O tyle zawsze będzie pozytywne dla RNK że przynajmniej zadatek musi wrócić w podwójnej kwocie.

No widzisz, ja znam uzasadnienie niekorzystnych wyroków z Trójmiasta i w przypadku Gdyni jestem umiarkowanym optymistą.
    Umiarkowanym - tzn. prawdopodobieństwo odwrócenia kierunku wyroku w Sądzie Najwyższym na korzyść Rank Progressu oceniam jako większe niż podtrzymania dotychczasowego niekorzystnego rozstrzygnięcia.

Gdynia w aktywach Ranka (za cenę z umowy przyrzeczonej z Organiką) to ponad +8 zł do obecnego kursu...
    No zobaczymy.

com
    Dzięki
    Nie pogniewam się za taki wyrok SN :-)
    Po prostu i bez tego gruntu niedoszacowanie kursu zarówno do majątku jak i obecnych i przyszłych zysków jest przeogromne. Gdynia to tylko taka biĝ wiśnia na mega torcie.
    Dnia 2024-12-08 o godz. 15:40 ~Longterminvest napisał(a):
    > Dzięki
    > > Nie pogniewam się za taki wyrok SN :-)
    > > Po prostu i bez tego gruntu niedoszacowanie kursu zarówno do majątku jak i obecnych i przyszłych zysków jest przeogromne. Gdynia to tylko taka biĝ wiśnia na mega torcie.

Zgadzam się w 100%.
    Ale też o ile szanse Ranka na przejęcie Gdyni w pierwszej połowie tego roku szacowałem na poniżej 5%, tak teraz szacuję je na ponad 60%.
    Uzasadnienie wyroku korzystnego dla Organiki Malbork jest tak dęte i miałkie, że SN powinien ukrócić tego rodzaju linie orzecznicze raz na zawsze, bo nie ma najmniejszych wątpliwości co było intencją stron w umowie przyrzeczonej.
    Powinno to stać się tym bardziej że w dość powszechnej opinii trójmiejski wymiar sprawiedliwości delikatnie rzecz ujmując bezstronny w pewnych sprawach nie jest...

com
    Dnia 2024-12-08 o godz. 17:09 com_trader napisał(a):
    > Dnia 2024-12-08 o godz. 15:40 ~Longterminvest napisał(a):
    > > Dzięki
    > > > Nie pogniewam się za taki wyrok SN :-)
    > > > Po prostu i bez tego gruntu niedoszacowanie kursu zarówno do majątku jak i obecnych i przyszłych zysków jest przeogromne. Gdynia to tylko taka biĝ wiśnia na mega torcie.
    >
    >
    > Zgadzam się w 100%.
    > Ale też o ile szanse Ranka na przejęcie Gdyni w pierwszej połowie tego roku szacowałem na poniżej 5%, tak teraz szacuję je na ponad 60%.
    > Uzasadnienie wyroku korzystnego dla Organiki Malbork jest tak dęte i miałkie, że SN powinien ukrócić tego rodzaju linie orzecznicze raz na zawsze, bo nie ma najmniejszych wątpliwości co było intencją stron w umowie przyrzeczonej.
    > Powinno to stać się tym bardziej że w dość powszechnej opinii trójmiejski wymiar sprawiedliwości delikatnie rzecz ujmując bezstronny w pewnych sprawach nie jest...
    >
    >
    > com

Dodam jeszcze, że Kwieciński (prezes Organiki) dość jasno i klarownie opisał transakcję z Rank Progressem we właściwym raporcie rocznym Organiki Malbork S.A., będąc w pełni świadom, co przyrzekł sprzedać, za ile i ile zadatku wziął...

com

[x]
RANKPROGR -1,20% 4,10 2025-09-23 17:01:19
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.