Komunikat GPW Benchmark S.A.
z dnia 5 grudnia 2024 r.
GPW Benchmark informuje, że po sesji w dniu 20 grudnia 2024 r. zostanie przeprowadzona korekta kwartalna portfeli indeksów WIG20, WIG20TR, mWIG40, mWIG40TR, sWIG80, sWIG80TR, WIG30 oraz WIG30TR.
W indeksach WIG20 oraz WIG20TR portfele pozostaną bez zmian, a udział spółki PKOBP zostanie ograniczony do 15 proc.
W indeksach mWIG40 oraz mWIG40TR będą miały miejsce następujące zmiany:
nowa spółka: VOXEL
spółka opuszczająca indeks: CIGAMES
Udział spółki CCC zostanie ograniczony do 10 proc.
W indeksach sWIG80 oraz sWIG80TR będą miały miejsce następujące zmiany:
nowa spółka: ACAUTOGAZ, CIGAMES, MERCOR, QUERCUS, RANKPROGR
spółka opuszczająca indeks: MANGATA, MENNICA, MLPGROUP, POLICE, VOXEL
W indeksach WIG30 oraz WIG30TR będą miały miejsce następujące zmiany:
nowa spółka: 11BIT, GPW, RAINBOW
spółka opuszczająca indeks: BENEFIT, EUROCASH, MILLENNIUM
Udział spółek PKOBP oraz PKNORLEN zostanie ograniczony do 10 proc.
Ranking indeksów został sporządzony po sesji 22 listopada 2024 r. W rankingu uwzględniono obroty akcjami oraz miesięczny wskaźnik obrotu (MWO) za okres ostatnich 12 miesięcy, licząc wstecz od dnia rankingu. Wartość akcji w wolnym obrocie została obliczona na podstawie kursu zamknięcia akcji z dnia 19 listopada 2024 r. W rankingu nie zostały uwzględnione spółki z ostatniego kwartyla kapitalizacji w wolnym obrocie.
Dnia 2024-12-05 o godz. 22:36 ~Biznes_control napisał(a): > Przecież to nie ma żadnego znaczenia w jakim indeksie jest spolka , nie wprowadzajcie ludzi w błąd!
Przy silnych funduszach indeksowych fakt wejścia lub wyjścia spółki z indeksu może mieć ogromne znaczenie. Mógłbym ci przytoczyć przykład spółki ImmoEast - mojej najlepszej jak dotąd inwestycji... ale to długa i bardzo barwna historia.
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z pewnych zapisów statutowych funduszy?
W każdym razie... ogromnym atutem Rank Progressu jest obecnie fakt, że tu obecnie żadnych funduszy nie ma! A akcji do nabycia na tych pułapach bardzo niewiele!
Dnia 2024-12-06 o godz. 00:03 com_trader napisał(a): > Dnia 2024-12-05 o godz. 22:36 ~Biznes_control napisał(a): > > Przecież to nie ma żadnego znaczenia w jakim indeksie jest spolka , nie wprowadzajcie ludzi w błąd! > > > > > Przy silnych funduszach indeksowych fakt wejścia lub wyjścia spółki z indeksu może mieć ogromne znaczenie. > Mógłbym ci przytoczyć przykład spółki ImmoEast - mojej najlepszej jak dotąd inwestycji... ale to długa i bardzo barwna historia. > > > Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z pewnych zapisów statutowych funduszy? > > > W każdym razie... ogromnym atutem Rank Progressu jest obecnie fakt, że tu obecnie żadnych funduszy nie ma! > A akcji do nabycia na tych pułapach bardzo niewiele! > > > > > com
Inna sprawa, że od momentu, gdy napisałem te słowa ktoś usilnie próbuje udowodnić, że podaż i to spora na tym pułapie jest. :-) No ciekawa rozgrywka.
Dnia 2024-12-05 o godz. 21:43 ~Longterminvest napisał(a): > Super info. Dzięki > > Wiemy co mamy :D > > No i fajne zakupy ostatnio poczyniłem. > > Pozdro
W obecnej sytuacji Rank Progressu tzn. wobec praktycznie całkowitego braku jakichkolwiek funduszy w akcjonariacie to świetna informacja, która może mieć kolosalne znaczenie dla kursu w niedalekiej przyszłości.
Dnia 2024-12-06 o godz. 02:28 ~Longterminvest napisał(a): > Pozdrawiam Com! > > Bogatego Gwiazdora
Również pozdrawiam Long! I też życzę Bogatego Mikołaja... bo u nas na wschodzie tak się mówi... :-) Gwiazdor to... Krzysztof Ibisz (dla części), czy (dla innych) Zenek Martyniuk... ;-)
Ale znam życzenia "z Gwiazdorem" - mam znajomych pod Łodzią z rodowodem z Poznania bodajże..
Hej Com, co myślisz o ostatnich transakcjach NEPI i dającym do myślenia komentarzu Prezesa do ostatniego sprawozdania?
Ja sądzę że przełom roku może być bardzo interesujący:D
A 1Q to już oficjalnie Browarna
Dnia 2024-12-07 o godz. 20:45 ~Longterminvest napisał(a): > Hej Com, co myślisz o ostatnich transakcjach NEPI i dającym do myślenia komentarzu Prezesa do ostatniego sprawozdania? > > Ja sądzę że przełom roku może być bardzo interesujący:D > > A 1Q to już oficjalnie Browarna
Jak mniemam poniższy fragment masz na myśli? Cyt.: W przypadku pozostałych wybranych nieruchomości handlowych, do których należą Centrum Handlowe Brama Pomorza w Chojnicach oraz mini-galeria handlowa Pogodne Centrum w Oleśnicy obserwujemy wzrost zainteresowania podmiotów chętnych do nabycia wymienionych obiektów jako inwestycji kapitałowej. Wpływy z planowanych transakcji będą na poziomie wystarczającym na realizację planu inwestycyjnego Grupy i na regulowanie zobowiązań bieżących, jak i kredytowych przynajmniej w ciągu roku od daty publikacji niniejszego sprawozdania.
Też mnie to silnie tknęło... Bo w raportach Ranka 90% tekstu to kopiuj-wklej z poprzednich, ale ten fragment jest ewidentnie świeżym dodatkiem. Skądinąd wiem, że chętnych na nowy park handlowy w Chojnicach nie brakowało, ale Jan (chyba słusznie!) nie chciał go sprzedać bez przyległej Bramy Pomorza. Mamy więc 2 opcje na stole... Albo ktoś naprawdę rewelacyjnie płaci za nowy park, albo w przyzwoitej cenie zdecydował się na zakup kompleksu (nowy park + Brama Pomorza).
Tak czy siak pomimo faktu, że mam mnóstwo zastrzeżeń do polityki informacyjnej spółki, to muszę też napisać, że jest we mnie sporo podziwu dla biznesowej mądrości i dalekowzroczności prezesa Jana i przewodniczącego RN Marcina.
Bo z tym duetem jest trochę tak, że jak mają ze 30-40 mln zł wolnej gotówki w kasie - a teraz i bez sprzedaży aktywów mają, bo w końcu listopada z Popowic 18,2 mln zł dostali (i to bez potrzeby płacenia podatku) - to w parę miesięcy i ponad 100 mln zł zysku potrafią z tego wykręcić.
Także... jak najsilniej kibicuję sprzedaży jak największego aktywa, bo poważniejsza wolna gotówka w rękach zarządzających Rankiem dość szybko w złoto potrafi się obrócić... jak Otwock, Browarna we Wrocławiu, czy hipotetycznie Gdynia (daj nam Boże i Sądzie Najwyższy :-)).
Dzięki Com. Zgadzam się że kompletną Bramę Pomorza trzeba sprzedać. Myślę że za conajmniej 270 mln.
Choć moje myśli krążą akurat wokół Galerii Piastów i to może być totalne zaskoczenie.
Dnia 2024-12-08 o godz. 10:24 ~Longterminvest napisał(a): > Dzięki Com. Zgadzam się że kompletną Bramę Pomorza trzeba sprzedać. Myślę że za conajmniej 270 mln. > > Choć moje myśli krążą akurat wokół Galerii Piastów i to może być totalne zaskoczenie.
Przyznam, że w sprzedaż Galerii Piastów słabo wierzę - chyba trudne by to było powyżej lub po wartości bilansowej w tym momencie.. No i nie wiem, czy prezes mentalnie byłby gotowy - Legnica to matecznik.
Na Gdynię akurat nie liczę choć nie znam uzasadnień wcześniejszych instancji.
O tyle zawsze będzie pozytywne dla RNK że przynajmniej zadatek musi wrócić w podwójnej kwocie.
Dnia 2024-12-08 o godz. 10:26 ~Longterminvest napisał(a): > Na Gdynię akurat nie liczę choć nie znam uzasadnień wcześniejszych instancji. > > O tyle zawsze będzie pozytywne dla RNK że przynajmniej zadatek musi wrócić w podwójnej kwocie.
No widzisz, ja znam uzasadnienie niekorzystnych wyroków z Trójmiasta i w przypadku Gdyni jestem umiarkowanym optymistą. Umiarkowanym - tzn. prawdopodobieństwo odwrócenia kierunku wyroku w Sądzie Najwyższym na korzyść Rank Progressu oceniam jako większe niż podtrzymania dotychczasowego niekorzystnego rozstrzygnięcia.
Gdynia w aktywach Ranka (za cenę z umowy przyrzeczonej z Organiką) to ponad +8 zł do obecnego kursu... No zobaczymy.
Dzięki
Nie pogniewam się za taki wyrok SN :-)
Po prostu i bez tego gruntu niedoszacowanie kursu zarówno do majątku jak i obecnych i przyszłych zysków jest przeogromne. Gdynia to tylko taka biĝ wiśnia na mega torcie.
Dnia 2024-12-08 o godz. 15:40 ~Longterminvest napisał(a): > Dzięki > > Nie pogniewam się za taki wyrok SN :-) > > Po prostu i bez tego gruntu niedoszacowanie kursu zarówno do majątku jak i obecnych i przyszłych zysków jest przeogromne. Gdynia to tylko taka biĝ wiśnia na mega torcie.
Zgadzam się w 100%. Ale też o ile szanse Ranka na przejęcie Gdyni w pierwszej połowie tego roku szacowałem na poniżej 5%, tak teraz szacuję je na ponad 60%. Uzasadnienie wyroku korzystnego dla Organiki Malbork jest tak dęte i miałkie, że SN powinien ukrócić tego rodzaju linie orzecznicze raz na zawsze, bo nie ma najmniejszych wątpliwości co było intencją stron w umowie przyrzeczonej. Powinno to stać się tym bardziej że w dość powszechnej opinii trójmiejski wymiar sprawiedliwości delikatnie rzecz ujmując bezstronny w pewnych sprawach nie jest...
Dnia 2024-12-08 o godz. 17:09 com_trader napisał(a): > Dnia 2024-12-08 o godz. 15:40 ~Longterminvest napisał(a): > > Dzięki > > > Nie pogniewam się za taki wyrok SN :-) > > > Po prostu i bez tego gruntu niedoszacowanie kursu zarówno do majątku jak i obecnych i przyszłych zysków jest przeogromne. Gdynia to tylko taka biĝ wiśnia na mega torcie. > > > Zgadzam się w 100%. > Ale też o ile szanse Ranka na przejęcie Gdyni w pierwszej połowie tego roku szacowałem na poniżej 5%, tak teraz szacuję je na ponad 60%. > Uzasadnienie wyroku korzystnego dla Organiki Malbork jest tak dęte i miałkie, że SN powinien ukrócić tego rodzaju linie orzecznicze raz na zawsze, bo nie ma najmniejszych wątpliwości co było intencją stron w umowie przyrzeczonej. > Powinno to stać się tym bardziej że w dość powszechnej opinii trójmiejski wymiar sprawiedliwości delikatnie rzecz ujmując bezstronny w pewnych sprawach nie jest... > > > com
Dodam jeszcze, że Kwieciński (prezes Organiki) dość jasno i klarownie opisał transakcję z Rank Progressem we właściwym raporcie rocznym Organiki Malbork S.A., będąc w pełni świadom, co przyrzekł sprzedać, za ile i ile zadatku wziął...