Dnia 2024-12-07 o godz. 20:45 ~Longterminvest napisał(a):
> Hej Com, co myślisz o ostatnich transakcjach NEPI i dającym do myślenia komentarzu Prezesa do ostatniego sprawozdania?
> > Ja sądzę że przełom roku może być bardzo interesujący:D
> > A 1Q to już oficjalnie Browarna
Jak mniemam poniższy fragment masz na myśli?
Cyt.:
W przypadku pozostałych wybranych nieruchomości handlowych, do których należą Centrum Handlowe Brama Pomorza w Chojnicach oraz mini-galeria handlowa Pogodne Centrum w Oleśnicy obserwujemy wzrost zainteresowania podmiotów chętnych do nabycia wymienionych obiektów jako inwestycji kapitałowej.
Wpływy z planowanych transakcji będą na poziomie wystarczającym na realizację planu inwestycyjnego Grupy i na regulowanie zobowiązań bieżących, jak i kredytowych przynajmniej w ciągu roku od daty publikacji niniejszego sprawozdania.
Też mnie to silnie tknęło...
Bo w raportach Ranka 90% tekstu to kopiuj-wklej z poprzednich, ale ten fragment jest ewidentnie świeżym dodatkiem.
Skądinąd wiem, że chętnych na nowy park handlowy w Chojnicach nie brakowało, ale Jan (chyba słusznie!) nie chciał go sprzedać bez przyległej Bramy Pomorza.
Mamy więc 2 opcje na stole...
Albo ktoś naprawdę rewelacyjnie płaci za nowy park, albo w przyzwoitej cenie zdecydował się na zakup kompleksu (nowy park + Brama Pomorza).
Tak czy siak pomimo faktu, że mam mnóstwo zastrzeżeń do polityki informacyjnej spółki, to muszę też napisać, że jest we mnie sporo podziwu dla biznesowej mądrości i dalekowzroczności prezesa Jana i przewodniczącego RN Marcina.
Bo z tym duetem jest trochę tak, że jak mają ze 30-40 mln zł wolnej gotówki w kasie - a teraz i bez sprzedaży aktywów mają, bo w końcu listopada z Popowic 18,2 mln zł dostali (i to bez potrzeby płacenia podatku) - to w parę miesięcy i ponad 100 mln zł zysku potrafią z tego wykręcić.
Także... jak najsilniej kibicuję sprzedaży jak największego aktywa, bo poważniejsza wolna gotówka w rękach zarządzających Rankiem dość szybko w złoto potrafi się obrócić... jak Otwock, Browarna we Wrocławiu, czy hipotetycznie Gdynia (daj nam Boże i Sądzie Najwyższy :-)).
com