Skoro Sąd rejestrowy odrzucił emisję kwietniową bo nie było kworum na walnym (czyli 30% kapitału). To jak mają teraz mieć 30%??? Przypomnę, prezio ma 10% (wcześniej miał 15%), a Trzebiński ma od 5 do 9,99% bo to że 7% wpisane, to nie znaczy, że nie moze mieć pod progiem 10%. To zakładając że we dwóch mają 20%, to skąd wezmą brakujące 10%??? niech ktoś logicznie wyjasni. Przecież walne w takim przypadku nie ma sensu... czy nagle ujawnia się inwestorzy na brakujące 10%?
PS. No i znowu post, który nie wprost, ale jednak miał zdemobilizować innych do udziału. Naprawdę myślę, że jesteś jakimś bardziej inteligentnym agentem prezesa, bo co post na ten temat to taki który ma sprawić, żeby drobnych na WZA było jak najmniej:)
przestań mnie obrażać i posądzać. Masz rację ale tylko w połowie. Prawdą jest że potrzebne są 2 walne, ale relatywnie blisko siebie. A tamto walne było w kwietniu, upłyneło ponad 6 miesiecy. WIęc moim zdaniem teraz potrzeba 2 walnych po kolei
Free ori jest tu bardzo długo zresztą jak ja i pamiętam jego wpisy bardzo pozytywne i pomocne w tamtym czasie.. powinniśmy skupić się tu nad tym walnym i tym jakie faktycznie są szanse na obalenie tej emisji.. ja osobiście nie byłem nigdy w takiej sytuacji z żadną ze spółek i nie jestem w stanie być na walnym i mogę tylko modlić się żeby było dobrze...a jaka jest na to szansa??
Sorry Grek, ale on pisze że "jego zdaniem" kworum jest wymagane i jednocześnie sugeruje, żeby nie jechać bo nie ma takiej potrzeby.
W tym wypadku nie ma miejsca na takie dywagacje typu "moim zdaniem", tylko trzeba mieć specjalistyczną wiedzę prawniczą, żeby doradzać podobny krok. Miał wątpliwości to dostał odpowiedź ode mnie, że jednak jest możliwość ze kworum nie będzie wymagane, bo miałem przyjemność obserwować podobna sytuacje na innej spółce, a on dalej swoje - coś o tym, że "jego zdaniem" musi być odpowiedni termin tego drugiego WZA etc. A gdzie odpowiednie przepisy i artykuły na poparcie tych dywagacji?
Ja powiem tak - nawet jak pojadą i nie uda się przyblokować, to jest możliwość wyrażenia sprzeciwu i potem zaskarżenia emisji do sądu wraz z wnioskiem o zabezpieczenie roszczeń. Po pierwsze na długo oddali to potencjalne wejście akcji, a po drugie patrząc na warunki tej emisji jest duża szansa na uzyskanie pozytywnego dla nas wyroku. Im większa ilość akcji w posiadaniu osoby zaskarżającej tym lepiej to wygląda.
Tak jak pisałem podobną sytuację miałem na Airway i drugie głosowanie przeszło bez kowrum. Nie jestem specjalistą z tej tematyki, ale ori też nie, dlatego mnie denerwuje gdy torpeduje działania ludzi którzy chcą zebrać jak najwięcej osób, żeby w końcu pokazać prezesowi, że powstała realna siła, która nie pozwoli na takie cyrki.
Jakby to napisał po 6 grudnia to ok, niech sobie dywaguje, ale jeszcze można składać wnioski o udział w walnym i dołączyć do porozumienia, tak więc jak dla mnie taki wpis w takim momencie mogę intepretować na dwa sposoby - albo działa na szkodę porozumienia, albo po raz kolejny niezbyt przemyślane posty pisze w złym momencie.
Nie mam nic do jego analizy fundamentów, ja też uważam, że spółka przy tym co ma w portfelu jest mocno stłamszona, ale już kilka razy pisał te posty mające demobilizować drobnych i zacząłem dostrzegać tutaj pewien wzorzec. Każdy chce żeby akcje urosły, nawet prezes, ale to nie znaczy że każdy chce aby drobni mieli realny wpływ na spółkę.
Rozumiem, ja niestety nie będę mógł być na walnym czyli to co mogę zrobić to zarejestrować się na walne, a zaskarżyć może jedynie osoba będąca osobiście ?
jak nie możesz być na walnym a chcesz głosować przeciwko emisji akcji to możesz zrobić to przez pełnomocnika
pisz na inwestorzymg@op.pl jak jesteś zainteresowany
Albo przez pełnomocnika, na Airway akcjonariusz który potem poszedł do sądu nie był osobiście na żadnym WZA.
No ale myślę, że jak zbierają się ludzie z porozumienia i trochę niezrzeszonych mniejszościowych, to już tam się raczej znajdzie ktoś kto to zaskarży jak przejdzie.
Ja tam mam taki pakiet, że z jednej strony mnie to wkurza co tutaj się dzieje bo spółka dobra tylko prezes jaki jest każdy widzi, no ale jednak to jest jakieś 7-8% z czego obecna strata na poziomie 34% daje mi jakieś 2-3% całkowitej wartości liczby moich akcji, więc tragedii nie ma. No jak dołożę straty z Road, to mam dwa razy więcej, ale na Road MG ma zdecydowaną większość i będzie robiło ze spółką co chciało, dlatego tego nie liczę.
Ja też biorę pod uwagę to, ze to jednak teraz taki okres na gameingu. Gdzie nie spojrzę to widzę zdołowane spółki. W portfelu mam obecnie ich pełno - MG, Road, OML, Farm51, Huuge, TSG, Artifex, CiG, GOP, Creepy Jar, Drago. Poza MG. Road i TSG reszta kupiona w zasadzie w okolicach dołka
Dzisiaj np. odbił trochę mi Huuge w końcu, a reszta już nie leci dynamicznie albo stoi w miejscu, więc chyba to dno na gameingu zostało osiągnięte. Pozostaje czekać na hype'a pod Wiedźmina 4 i wzrosty na całym gamiengu tak jak przed premierą Cyberpunka. Nie na darmo gaming został dosłownie zmiażdżony w ostatnim czasie.
oj porozumienie loserow ktorzy kupili przydrogo akcje kontra prezes cwaniak i to z wiekszoscia na walnym jak to sie skonczy kazdy rozsadny inwestor wie loserzy jak zwykle bija piane i wierza w cuda a zaskarzycie z jakim uzasadnieniem ?
Art 431 par 3a ksh nie ma zastosowanie bo w zdaniu drugim jest "nie odbyło się z powodu braku tego kworum". A tam się odbyło tylko Mikołaje eksperty zorientowały się o brak kworum post factum
Coraz większą indolencja, rozczarowujesz mnie coraz bardziej, przeczytaj na który przepis prawny powołuje się Sąd w postanowieniu, podważasz postanowienie znaczy sie:)))?
Nie podważam, twierdzę że mamy nowe rozdanie i tak naprawdę nie wiemy jak ponownie zachowa się referendarz, jak i nie wiemy jak zachowa się Spółka jedno czy dwa walne.
Mind , nie ma co do tego wątpliwości, 431 par 3a ksh stanowi jasno: na drugim wza uchwała o emisji może być powzięta beż względu na liczbę akcjonariuszy. Albo teraz to zablokujecie albo nigdy. Tyle, że mogą być konsekwencje, doradzałbym więc jakąś formę współpracy, mimo wszystko.
Proszę bardzo do1993 - chciałeś na jakiej podstawie można zaskarżyć emisję? To tutaj masz całą historię wszystkich decyzji sądu gospodarczego i możesz sobie wyszukać krok po kroku jak to wyglądało na Airway.
OKI - dziękuję za zaproszenie, ale jeżeli miałbym uczestniczyć to jako indywidualny inwestor, nie lubię spowiadać się nikomu z tego co robię ze swoimi akcjami:)
Kibicuję wam i mam nadzieję, że będziecie mieli realny wpływ na spółkę, ale ja nie zamierzam zagrzewać na niej miejsca. Wiszę tutaj raczej z przymusu - wszedłem pod kółko na premierę, potem dokupiłem po spadkach, liczyłem na większe kółka ale coś nie wychodziło, no to dalej uśredniałem i tak już zostałem. Nie mam zamiaru sprzedawać na stracie, ale też nie będę tutaj siedział dłużej niż trzeba. Prezes mi jednak mocno zaszedł za skórę swoimi działaniami i obok rudego z CIG jest chyba najbardziej reprezentatywnym przedstawicielem januszostwa na polskim gameingu:)
Ja jade na walne dzisiaj dostałe potwierdzenie ze swojego biura, nie moze byc tak ze emisja wynosi az 20% akcji i z tego prezes łyknąć chce przeszło 200tys papiera a komus daje 750sztuk w ramach programu motywującego!
Free że tak zapytam jeśli nie będziesz na walnym rozważasz pełnomocnictwo czy nie? Bo tak zrozumiałem z tego co napisałeś że albo tam będziesz a jeśli nie to nie chcesz brać udziału w akcji akcjonariuszy przeciwko emisji.?