Bardzo prawdopodobne. Słabe te spadki jak na news'a, że nie będzie NABE. To pokazuje jasno, że rynek od dawna się już tego spodziewał i uwzględniał to w cenach. Ci co po tej informacji rzucili się do sprzedaży i sprzedali na tej fali to tzw. niedobitki i słabe ręce, których odwirują i pojadą dalej. Nie ma żadnego uzasadnienia dla ceny 2.20 przy wartości księgowej na akcję ponad 10 zł, która pomimo miliardowych odpisów aktualizacyjnych się ciągle utrzymuje. Teraz czekamy tylko na news'a jaką ewentualnie "dedykowaną" pomoc od rządu otrzyma tauron. Jeśli taka się pojawi to tylko pomoże kursowi. Mi osobiście nie zależy na żadnym NABE. Nie zdziwię się jak za parę lat te aktywa będą bardzo pożądane jeśli się okaże, że "zielony" kierunek UE nie zdał egzaminu i będzie trzeba wrócić do podstaw.
Gadasz głupoty dealer :) Nie rozumiesz jakie było info? Info było takie, że są poważne obawy, że UE może nie zaakceptować planu pomocy publicznej dla górnictwa. Ale tak naprawdę nie ma jeszcze pewności czy rzeczywiście wniosek o pomoc będzie odrzucony. Także spadki dopiero będą jak będzie oficjalne info że z pomocy publicznej nici. Podobnie nie ma info że NABE nie będzie. Moim zdaniem nie będzie w każdym razie nie w przyszłym roku. Może później. Jak będzie oficjalny komunikat w zakresie dalszej restrukturyzacji energetyki i aktywa zostają razem z koniecznością "inwestycji" w bloki węglowe to będą konkretne dalsze spadki.
A ja mam tanie newsy: "Z informacji przekazanych we wtorek przez "Dziennik Gazetę Prawną" wynika, że w koalicji rządzącej narasta przekonanie, że Komisja Europejska nie notyfikuje umowy z górniczymi związkami zawodowymi, która zakładała, że Polska odejdzie od węgla dopiero w 2049 r. To z kolei bezpośrednio wpływa na opłacalność koncepcji utworzenia Narodowej Agencji Bezpieczeństwa Energetycznego i przeniesienia do niej aktywów węglowych." "Poza spekulacjami o tym, że Komisja Europejska może nie notyfikować umowy z górniczymi związkami zawodowym w sprawie wsparcia branży w odejściu od węgla w 2049 r. (...) pojawiły się także doniesienia o możliwych scenariuszach dot. aktywów węglowych. W czwartek ukazał się wywiad ministra aktywów państwowych Jakuba Jaworskiego udzielony dla Business Insidera, gdzie mówi, że resort weryfikuje trzy hipotezy: możliwość sfinansowania transformacji energetycznej przez spółki, posiadając przy tym aktywa węglowe, realizacja koncepcji poprzedników, czyli utworzenia NABE oraz jak wydzielenie aktywów węglowych wpłynie na możliwości finansowe spółek. (...) Według doniesień "DGP" w Ministerstwie Przemysłu rozważany jest nawet postawienie aktywów węglowych w stan likwidacji, aby nie obciążały spółek." Resztę poczytaj sobie sam. Na razie są to spekulacje o których Ja pisałem już dawno temu. Jednak decyzje jeszcze żadne nie zapadły. Jak zapadną złe decyzje to dopiero będą jazdy na giełdzie w dół.
Zatem ryzyka są znane i są już ujęte w cenie. Ci co mieli sprzedać to sprzedali. Po co się męczysz na tej spółce. Jak masz żyć w strachu to też zamknij i znajdź sobie inny papier do inwestowania.
Dnia 2024-12-06 o godz. 20:35 ~dealer napisał(a): > Zatem ryzyka są znane i są już ujęte w cenie. Ci co mieli sprzedać to sprzedali. Po co się męczysz na tej spółce. Jak masz żyć w strachu to też zamknij i znajdź sobie inny papier do inwestowania.
A nieprawda :) Jakby ryzyka były ujęte w cenie to po plotkach o fiasku pomocy publicznej kurs nie spadłby w ciągu 2 dni o 10%. Ja nie żyję w strachu. Ja tylko czekam na kurs na poziomie 2,5zł. Rajd Mikołaja którego niektórzy nie mogli się doczekać idzie we właściwym kierunku. Po zrealizowaniu się ryzyk armageddon nadchodzi :)
Racjonalne myślenie o gospodarce w energetyce nie ma sensu bo to nie od nas zależy czy będzie NABE a pewne jest, że UE nie pomoże i nie zgodzi się by zmiany u nas mogły być konkurencyjne dla niemieckiej energetyki. My mamy od nich kupować prąd i używane ale wyremontowane wiatraki. KPO dostajemy na zakupy z Niemiec np.pociągi kolejowe.
ale Niemcy mogą https://kurier-kolejowy.pl/aktualnosci/46825/ue-zatwierdza-pomoc-niemiec-w-wysokosci-1-9-mld-euro-dla-db-cargo--z-zastrzezeniem-planu-restruktury.html
Mało tego https://niezalezna.pl/polska/gpc-deutsche-bahn-zamiast-pkp-cargo-za-chwile-spolka-straci-mozliwosc-dokonywania-przewozow/521032 to tylko u Tuska możliwe
Ja tam się nie zdziwię jakby PKP cargo nie mogła znaleźć kontrahentów na swoje usługi (poza Tauronem oczywiście). Po tym jak pinokio pozrywał kontrakty, Deutshe Bahn wydaje się poważną firmą która wywiązuje się ze swoich zobowiązań. Jakby mnie kontrahent tak załatwił jak PKP Cargo, nigdy nie zawarł bym umowy z tak niepoważną firmą. To PIS załatwił tak PKP Cargo, podobnie jak Azoty, energetykę i inne firmy. Ciekawe ilu w PISie jest przedsiębiorców zatrudniających więcej niż 1 osobę? Większość z nich to specjaliści od polerowania powierzchni płaskich i może pojedyncze zawody od projektowania kukiełek, peruk i pacynek.
Ja tam tęsknię za Sasinem i NABE a Tusk jeszcze załatwił bazę kontenerową w Gdyni od przyszłego roku Hamburg przejął obrót a dla pospólstwa rozliczenia pisowców na polityka trzeba patrzeć co robi a nie mówi