Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  3,34 zł , zmiana od tamtej pory: 183,50%

Re: 3,20 do końca tygodnia

A ja mam tanie newsy:
"Z informacji przekazanych we wtorek przez "Dziennik Gazetę Prawną" wynika, że w koalicji rządzącej narasta przekonanie, że Komisja Europejska nie notyfikuje umowy z górniczymi związkami zawodowymi, która zakładała, że Polska odejdzie od węgla dopiero w 2049 r. To z kolei bezpośrednio wpływa na opłacalność koncepcji utworzenia Narodowej Agencji Bezpieczeństwa Energetycznego i przeniesienia do niej aktywów węglowych."
"Poza spekulacjami o tym, że Komisja Europejska może nie notyfikować umowy z górniczymi związkami zawodowym w sprawie wsparcia branży w odejściu od węgla w 2049 r. (...) pojawiły się także doniesienia o możliwych scenariuszach dot. aktywów węglowych. W czwartek ukazał się wywiad ministra aktywów państwowych Jakuba Jaworskiego udzielony dla Business Insidera, gdzie mówi, że resort weryfikuje trzy hipotezy: możliwość sfinansowania transformacji energetycznej przez spółki, posiadając przy tym aktywa węglowe, realizacja koncepcji poprzedników, czyli utworzenia NABE oraz jak wydzielenie aktywów węglowych wpłynie na możliwości finansowe spółek. (...) Według doniesień "DGP" w Ministerstwie Przemysłu rozważany jest nawet postawienie aktywów węglowych w stan likwidacji, aby nie obciążały spółek."
Resztę poczytaj sobie sam. Na razie są to spekulacje o których Ja pisałem już dawno temu. Jednak decyzje jeszcze żadne nie zapadły. Jak zapadną złe decyzje to dopiero będą jazdy na giełdzie w dół.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
TAURONPE 1,72% 9,47 2026-04-30 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.