• Przed metą... Autor: ~arskiozan [2.137.132.*]
    Szanowni, oczekiwanie na strategię Orlenu wobec Energi to trochę tak jak oczekiwanie na podział ciasta, które
    jest już upieczone. Strategia jest jasna. Orlen nie ma środków na dokończenie fuzji z Energą ,a ponadto nie ma ku temu woli politycznej. Energa zostaje na giełdzie a ta oczekiwana strategia to zmiany w ładzie korporacyjnym. Na dziś nie wiadomo
    ile akcji Energi sprzeda Orlen i czy chce pozostać głównym udziałowcem. Zagadnienia o przekazaniu Enerdze aktywów energetycznych Orlenu to prawny węzeł gordyjski. Przypominam ,że Orlen to prywatna spółka. Podstawą wszystkich działań Orlenu w najbliższym czasie będzie wycena akcji Energa. Jest to podstawa do zgodnego z prawem regulacji sporu z mniejszościowymi. Główny doradca Fąfary / Krawiec / mawiał ...nie płacą mi za ryzyko ...
    Możemy zatem spodziewać się w najbliższym czasie / po opublikowaniu przez niezależną firmę wyceny akcji Energi /
    dwóch decyzji / jako strategii wobec Energi / Pierwsza to wiadomość o zamiarze sprzedaży przez Orlen określonej
    ilości akcji Energi i druga o ewentualnym przekazaniu zarządowi Energi / w ramach wykonania wyroku / części
    tych akcji. W związku z tym przesunięcie ogłoszenia strategii nie ma najmniejszego znaczenia nie powinno
    wpłynąć na korektę kursu.
    Jesteśmy tuż przed metą.
    Pozdrawiam.
  • Re: Przed metą... Autor: ptak1234 [89.64.102.*]
    jak sasin po niegodziwej cenie sprzedawał Energę to nie przeszkadzało prywatniej spółce
  • Re: Przed metą... Autor: ~Oko [5.173.30.*]
    arskiozan - czy mógłbyś sprecyzować, wyjaśnić o co chodzi z wykonaniem wyroku i co masz na myśli pisząc o przekazaniu zarządowi Energii akcji Energii w ramach wykonania wyroku? Niby jak miałby być wykonany wyrok poprzez przekazanie akcji zarządowi Energii? Pozdrawiam
  • Re: Przed metą... Autor: ~arskiozan [2.137.132.*]
    Szanowny, Oko, postaw się na miejscu zarządu Orlenu. Sentencja wyroku to ....Orlen działał na niekorzyść mniejszościowych
    akcjonariuszy.. Powstała zależność i prawny przymus zadośćuczynienia. Istniejący spór to spór pomiędzy
    dwoma podmiotami prawnymi . Jaką drogę prawną można znależć by zadośćuczynienie przebiegało w relacjach
    Orlen - Kowalski,Nowak, itp Jeśli wiesz to proszę o przedstawienie takiej możliwości. Według mnie ,nie da się pominąć
    zarządu Energi.
    pozdrawiam.
  • Re: Przed metą... Autor: ~Openerem [79.184.160.*]
    W mojej opinii energetyka i Energa zostaną w orlenie bo to im się zwyczajnie opłaca zwłaszcza że są to wspólne projekty i będą tzw efekty synergii więc sprzedaż akcji Energi przez Orlen jest raczej nieuzasadniona.
    A co do wyroku to dążyli do pokrzywdzenia próbując wykupić akcje po zaniżonej cenie strasząc delistingiem - skoro mamy notowania to mogą powiedzieć że problemu też nie ma a wartość handlu reguluje rynek między stronami transakcji oczywiście usunięcie Energi z indeksów zrobiło swoje ale wiemy w jakim kraju żyjemy
    Póki co jak widać ktoś jest zainteresowany akcjami Energi I powoli kupuje-czas pokaże co z tego wyniknie bo na razie nie widzę innej alternatywy do inwestycji kasy z Energi
  • Re: Przed metą... Autor: ~darek [83.28.87.*]
    49,9%Energi w Orlenie to nadal wiekszość,dlaczego tak trudno to zrozumieć?poprzedni Orlen nie przejął Energi uczciwie,on ją anektował w partyjnej ustawce z ówczesnym MAP,wyjdż z tego punku widzenia a zrozumiesz o czym pisze arskiozan

arskiozan - z całym szacunkiem ale to Ty piszesz o przekazaniu zarządowi Energii akcji Energii w ramach wykonania wyroku, a nie ja. Stąd moje pytanie do Ciebie o wyjaśnienie na czym miałoby polegać wykonanie wyroku poprzez przekazanie akcji bo przyznam nie rozumiem zupełnie. Ale też, a może przede wszystkim ja w sentencji wyroku nie widzę też, żeby sąd orzekł o niekorzystnym działaniu Orlenu wobec mniejszościowych akcjonariuszy i jakiegoś zobowiązania Orlenu do czegoś w związku z tym. Przyznam, że pomimo mojej prośby nic nie wyjaśniłeś...
  • Re: Przed metą... Autor: ~arskiozan [2.137.134.*]
    Szanowny , Oko, w swoim spojrzeniu na wyrok w sprawie mniejszościowych, zawiera się wiele interpretacji.
    Ty reprezentujesz jedną z nich. Wychodzisz z założenia ,że Orlen nic nie musi. Twój pogląd podziela wielu prawników.
    Wielu jednak interpretuje wyrok w kategoriach przymusu prawnego do zadośćuczynienia wyrządzonych szkód
    Podzielam te interpretacje i próbuję projektować prawną drogę zadośćuczynienia mniejszościowym.
    W zasadzie droga ta jest bardzo prosta. Orlen przekazuje część posiadanych akcji Energi jej zarządowi, a ten
    albo przydziela określoną ilość akcji mniejszościowym, albo wypłaca wyliczoną sumę w postaci okolicznościowej dywidendy.
    Pominięcie przez Orlen zagadnienia zadośćuczynienia otwiera drogę do zbiorowych pozwów przeciwko Orlenowi.
    Ryzyka prawne z tym powstałe będą utrudniały utrzymanie ładu korporacyjnego.
    Pozdrawiam.
    Ciekawa projekcja arskiozan - Orlen po prostu przekazuje akcje zarządowi Energii, żeby ten jak Święty Mikołaj rozdał drobnym - jak to kiedyś usłyszałem "szanuję Twoje zdanie ale kompletnie się z nim nie zgadzam". Pozdrawiam i miłego popołudnia życzę.
  • Re: Przed metą... Autor: ~AA [89.78.254.*]
    Wycena Energa s.a ma posłużyć jedynie do nowych emisji akcji Energa , pod inwestycje, Orlen sprzeda jedynie nową/nowe emisję/emisje, schodząc tym samym poniżej 90%, Energa wróci do indeksów, w przyszłości powinna znaleźć się w WIG 20, tyle w temacie
    Ps. Zobaczcie jakie jest zainteresowanie papierami wartościowymi firm zero emisyjnych....
    Powinna też przejąć z czasem inne aktywa Orlenu w zamian za nowe emisje dla Orlenu, krok po kroku, zostanie na GPW na 99%, a fundusze inwestycyjne zatęsknią za jej akcjami....
  • Re: Przed metą... Autor: ~Derek [5.173.208.*]
    Poważnie,ktoś Ci powiedział,że Orlen może emitować akcje Energi , uwierzyłeś?
    Dokonałem skrótu myślowego, bez zgody Orlenu Energa nigdy nie wyemituje choćby 1akcji, tyle w temacie
  • Re: Przed metą... Autor: ~darek [83.28.87.*]
    Dnia 2024-12-04 o godz. 14:08 ~AA napisał(a):
    > Dokonałem skrótu myślowego, bez zgody Orlenu Energa nigdy nie wyemituje choćby 1akcji, tyle w temacie

Jeżeli to skrót myślowy to Energa ewentualnie powinna zlecić wycenę nie Orlen,więc dlaczego Orlen zlecił wycenę?raczej chodzi o wycenę własnego pakietu akcji Energi,po co?ja widzę dwa ewentualne powody
    --by część pakietu Energi sprzedać funduszom
    -by mając wycenę (bo po wezwaniu delistingowym)notowania są niemiarodajne zaproponować wykup,a raczej wymianę na akcje Orlenu
    Minimum logiki Darku,
    przecież to Orlen pokrzywdził nas akcjonariuszy mniejszościowych, nie Energa
    a jeśli chodzi o wycenę to nic nie stoi w sprzeczności pod co ma to być wycena, choć przyznaję ,że pod nową emisję ENERGA będzie wysoka, a pod wymianę na Orlen ....sam wiesz
  • Re: Przed metą... Autor: ~Finansista [31.22.202.*]
    Panowie z Grupy Gdańskiej rozumiem, że nie udało się ograbić drobnicy więc dzisiaj jesteście wszyscy na cyku
  • Re: Przed metą... Autor: ~Finansista [83.223.250.*]
    Czy farmazona "oko" też zaprosiliście na libację? a może on pił z samym Trzciną i was odstawił na bocznicę?
  • Re: Przed metą... Autor: ~Tt [31.0.51.*]
    Mają czas, do stycznia spokojnie się obkupia, a skoro się ładują to na pewno nie bez powodu
  • Re: Przed metą... Autor: ~Tt [31.0.51.*]
    A jaki jest powód to najmniej istotne, na pewno nie po to żeby stracić :))
[x]
ENERGA -0,41% 14,56 2025-09-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.