Szanowni, oczekiwanie na strategię Orlenu wobec Energi to trochę tak jak oczekiwanie na podział ciasta, które jest już upieczone. Strategia jest jasna. Orlen nie ma środków na dokończenie fuzji z Energą ,a ponadto nie ma ku temu woli politycznej. Energa zostaje na giełdzie a ta oczekiwana strategia to zmiany w ładzie korporacyjnym. Na dziś nie wiadomo ile akcji Energi sprzeda Orlen i czy chce pozostać głównym udziałowcem. Zagadnienia o przekazaniu Enerdze aktywów energetycznych Orlenu to prawny węzeł gordyjski. Przypominam ,że Orlen to prywatna spółka. Podstawą wszystkich działań Orlenu w najbliższym czasie będzie wycena akcji Energa. Jest to podstawa do zgodnego z prawem regulacji sporu z mniejszościowymi. Główny doradca Fąfary / Krawiec / mawiał ...nie płacą mi za ryzyko ... Możemy zatem spodziewać się w najbliższym czasie / po opublikowaniu przez niezależną firmę wyceny akcji Energi / dwóch decyzji / jako strategii wobec Energi / Pierwsza to wiadomość o zamiarze sprzedaży przez Orlen określonej ilości akcji Energi i druga o ewentualnym przekazaniu zarządowi Energi / w ramach wykonania wyroku / części tych akcji. W związku z tym przesunięcie ogłoszenia strategii nie ma najmniejszego znaczenia nie powinno wpłynąć na korektę kursu. Jesteśmy tuż przed metą. Pozdrawiam.
arskiozan - czy mógłbyś sprecyzować, wyjaśnić o co chodzi z wykonaniem wyroku i co masz na myśli pisząc o przekazaniu zarządowi Energii akcji Energii w ramach wykonania wyroku? Niby jak miałby być wykonany wyrok poprzez przekazanie akcji zarządowi Energii? Pozdrawiam
Szanowny, Oko, postaw się na miejscu zarządu Orlenu. Sentencja wyroku to ....Orlen działał na niekorzyść mniejszościowych akcjonariuszy.. Powstała zależność i prawny przymus zadośćuczynienia. Istniejący spór to spór pomiędzy dwoma podmiotami prawnymi . Jaką drogę prawną można znależć by zadośćuczynienie przebiegało w relacjach Orlen - Kowalski,Nowak, itp Jeśli wiesz to proszę o przedstawienie takiej możliwości. Według mnie ,nie da się pominąć zarządu Energi. pozdrawiam.
W mojej opinii energetyka i Energa zostaną w orlenie bo to im się zwyczajnie opłaca zwłaszcza że są to wspólne projekty i będą tzw efekty synergii więc sprzedaż akcji Energi przez Orlen jest raczej nieuzasadniona.
A co do wyroku to dążyli do pokrzywdzenia próbując wykupić akcje po zaniżonej cenie strasząc delistingiem - skoro mamy notowania to mogą powiedzieć że problemu też nie ma a wartość handlu reguluje rynek między stronami transakcji oczywiście usunięcie Energi z indeksów zrobiło swoje ale wiemy w jakim kraju żyjemy
Póki co jak widać ktoś jest zainteresowany akcjami Energi I powoli kupuje-czas pokaże co z tego wyniknie bo na razie nie widzę innej alternatywy do inwestycji kasy z Energi
49,9%Energi w Orlenie to nadal wiekszość,dlaczego tak trudno to zrozumieć?poprzedni Orlen nie przejął Energi uczciwie,on ją anektował w partyjnej ustawce z ówczesnym MAP,wyjdż z tego punku widzenia a zrozumiesz o czym pisze arskiozan
arskiozan - z całym szacunkiem ale to Ty piszesz o przekazaniu zarządowi Energii akcji Energii w ramach wykonania wyroku, a nie ja. Stąd moje pytanie do Ciebie o wyjaśnienie na czym miałoby polegać wykonanie wyroku poprzez przekazanie akcji bo przyznam nie rozumiem zupełnie. Ale też, a może przede wszystkim ja w sentencji wyroku nie widzę też, żeby sąd orzekł o niekorzystnym działaniu Orlenu wobec mniejszościowych akcjonariuszy i jakiegoś zobowiązania Orlenu do czegoś w związku z tym. Przyznam, że pomimo mojej prośby nic nie wyjaśniłeś...
Szanowny , Oko, w swoim spojrzeniu na wyrok w sprawie mniejszościowych, zawiera się wiele interpretacji. Ty reprezentujesz jedną z nich. Wychodzisz z założenia ,że Orlen nic nie musi. Twój pogląd podziela wielu prawników. Wielu jednak interpretuje wyrok w kategoriach przymusu prawnego do zadośćuczynienia wyrządzonych szkód Podzielam te interpretacje i próbuję projektować prawną drogę zadośćuczynienia mniejszościowym. W zasadzie droga ta jest bardzo prosta. Orlen przekazuje część posiadanych akcji Energi jej zarządowi, a ten albo przydziela określoną ilość akcji mniejszościowym, albo wypłaca wyliczoną sumę w postaci okolicznościowej dywidendy. Pominięcie przez Orlen zagadnienia zadośćuczynienia otwiera drogę do zbiorowych pozwów przeciwko Orlenowi. Ryzyka prawne z tym powstałe będą utrudniały utrzymanie ładu korporacyjnego. Pozdrawiam.
Ciekawa projekcja arskiozan - Orlen po prostu przekazuje akcje zarządowi Energii, żeby ten jak Święty Mikołaj rozdał drobnym - jak to kiedyś usłyszałem "szanuję Twoje zdanie ale kompletnie się z nim nie zgadzam". Pozdrawiam i miłego popołudnia życzę.
Wycena Energa s.a ma posłużyć jedynie do nowych emisji akcji Energa , pod inwestycje, Orlen sprzeda jedynie nową/nowe emisję/emisje, schodząc tym samym poniżej 90%, Energa wróci do indeksów, w przyszłości powinna znaleźć się w WIG 20, tyle w temacie
Ps. Zobaczcie jakie jest zainteresowanie papierami wartościowymi firm zero emisyjnych....
Powinna też przejąć z czasem inne aktywa Orlenu w zamian za nowe emisje dla Orlenu, krok po kroku, zostanie na GPW na 99%, a fundusze inwestycyjne zatęsknią za jej akcjami....
Dnia 2024-12-04 o godz. 14:08 ~AA napisał(a): > Dokonałem skrótu myślowego, bez zgody Orlenu Energa nigdy nie wyemituje choćby 1akcji, tyle w temacie
Jeżeli to skrót myślowy to Energa ewentualnie powinna zlecić wycenę nie Orlen,więc dlaczego Orlen zlecił wycenę?raczej chodzi o wycenę własnego pakietu akcji Energi,po co?ja widzę dwa ewentualne powody --by część pakietu Energi sprzedać funduszom -by mając wycenę (bo po wezwaniu delistingowym)notowania są niemiarodajne zaproponować wykup,a raczej wymianę na akcje Orlenu
Minimum logiki Darku, przecież to Orlen pokrzywdził nas akcjonariuszy mniejszościowych, nie Energa a jeśli chodzi o wycenę to nic nie stoi w sprzeczności pod co ma to być wycena, choć przyznaję ,że pod nową emisję ENERGA będzie wysoka, a pod wymianę na Orlen ....sam wiesz