W tym miejscu stoi pakiet ponad miliona akcji (jedno zlecenie), który ma procentowy udział około 4,86% w całym akcjonariacie. Nikt normalny zasobny w taki kapitał tak nie robi, jeśli chce sprzedać swoje akcje - podkreślam słowo normalny. Według mnie, zlecenie jest tam żeby blokować psychicznie rynek, w trakcie jak trwa akumulacja akcji na niskim pułapie cenowym. To jest jeden podmiot, który jest bardzo blisko, żeby musial się ujawnić w oficjalnym akcjonariacie (granica 5%), i ta osoba dobrze sobie z tego zdaje sprawę - na razie w interesie nie jest jego ujawnienie się. Ciekawe, czy są jeszcze inne podmioty zasobne w taka ilość, które się czajnikuja tuż poniżej 5%.
Arkusz potrafi powiedzieć wiele o tym jak wygląda gra na danej spółce. Oczywiście mogę się mylić, ale łącząc powyższy fakt z ostatnim raportem kwartalnym, który był miód malina, i tym, że przynajmniej aktualnie, spółka jest według mnie zdecydowanie nie adekwatnie wyceniana do potencjału, uważam że trwa gra, która polega na akumulacji do czasu pełnego zakumulowania.
Spółka ma relatywnie wysoki free float, co oznacza że stosunkowo dużo akcji w stosunku do całości jest w posiadaniu gorących spekulacyjnych rąk. Sytuacja taka sprawia, że aby mocniej ruszyć dany kurs potrzeba więcej kapitalu. Dodając do tego niskie obroty rynku NewConnect otrzymujemy, według mnie, odpowiedź dlaczego kurs JESZCZE nie jest znacznie wyżej. Odpowiedz to, potrzeba czasu, akcje muszą się zmielić, kapitał spekulacyjny musi zarobić swoje ileś procent w kilkanaście dni, i dopiero wtedy ruszy gra akcjonariuszy dłuzszoterminowych, między innymi tego Pana stojącego na 1,40. To tyle z mojej strony, zapraszam do dyskusji i pozdrawiam, Tomasz Murza.
Tak, teraz stoi na 1,23. Drapieżnik się przemieszcza, musimy czuć oddech na karku. Ale mogę się mylic i faktycznie chce się sprzedać, tylko nie potrafi tego zrobić optymalnie.
Chyba na wszyscy się zgodzimy, że aktualnie jedynym znaczącym minusem spółki jest zadluzenie. Ale przyjrzyjmy się jemu. Po pierwsze, jest zdecydowanie długoterminowe a po drugie średnio koszt kwartalny zadłużenia wynosi około 0,5 miliona złotych. Według mnie jest to koszt, który robsgroup spokojnie udźwignie, przynajmniej ja stawiam na to pieniądze. Za jakiś czas uważam, że znajdziemy się znacznie wyżej, jak wyprzedają się ci, co mają sie wyprzedać, kimkolwiek są.
Tutaj od momentu jak ja jestem (czyli od ponad roku) rozgrywany jest ten sam scenariusz stopowania kursu Jedyna różnica teraz jest taka iż teraz musieli na wyższych poziomach zasypywać kosze aby powstrzymać marsz kursu na północ Zgodzę się iż teraz pewnie spadniemy w okolica 0.75 - 0.8 i tam będziemy trzymani do kolejnego raportu
Spółka zaraz ruszy pełną parą z kolejną linią produkcyjną - obsługa długu jak wspomniałeś nie będzie dla nich obciążeniem a popyt na ich towary i usługi rośnie
Przesypują pomiędzy własnymi koszami licząc na dołączenie się zarobionej lub wystraszonej ulicy. Jeżeli nie ich zlecenie jako pierwsze stoi z lewej trochę się dąsają. Nieraz widziałem gdy do zlecenia z lewej dostawiałem moją małą pozycję i zasypywana była tylko pierwsza w kolejności - moja pozostawała dłużej. Stawanie ,,w środku" utrudnia im takie harce bo co jakiś czas muszą papierki przerzucić w drugą stronę. Mi to nie przeszkadza :))))
Albo je po prostu ukryli, mi to wyglądało, że ktoś ma 1,387 mln łącznie (chyba przekroczył próg?), były 2 zlecenia z tej samej chwili a teraz wygląda że w jednym zleceniu ilość ujawniana to 100 k a w drugim 87xxx
Nie było dwóch zleceń w tym samym czasie - 2 grudnia 8:30 pojawiła się bańka na 1,23 w pojedynczym zleceniu. Prawdopodobnie zostało zlecone wcześniej - więc nie leży w xtb bo jest zbyt duże jak na pojedyncze zlecenie a więc płaci też
prowizje za transakcje. I dalej -
płaci prowizję za zasypyważnie moich 10 złotowych, bezprowizyjnych dla mnie, irytujących zleceń które ładnie malują kreski. Polecam xtb :)))))
dyskusja zaczęła się od pakietu który miał ktoś wystawiony po 1,4 i było tego 1 006 xxx , 02.12 0 08:30:42 weszły dwa zlecenia jedno na 1 000 000 po 1,23 i drugie na 387 014 po 1,26 dokładnie też o 08:30:42 . można by domniemywać że weszły z tego samego DM tyle że później na obu zleceniach ktoś zrobił identycznie albo je obciął albo schował i zmienił ilość ujawnianą, dlatego wnioskuję że to ta sama osoba
Ciekawe, dokładny prog 5% (uwzględniając podwójne głosy prezesa) w ilości akcji liczony to 1,366,283.1, więc stawiam, że prawnie nie jest to jedna osoba/ jeden podmiot, bo by musiala sie za niedlugo ujawnić a jedna spoldzielnia, ktora byc moze ujawni sie pozniej.