• Czy ja dobrze to interpretuje ? Cornos ma 80 M kosztów ? Autor: ~fuks [103.137.14.*]
    jak to jest opisane w nocie -- 16 ----raportu Finasowego?---

No to z takimi kosztami to ta korytarzówka zaliczy ZONKA . ----

To by sie zgadzało bo na koniec 2023 mieli 21 M ---kosztów zaksiegowanych --Wlasnie tyle wskoczyło im do ZOBOWIAZAŃ WOBEC WYDAWNCÓW ---czyli wobec TTWO po zakończeniu wspólpracy.

z TEJ tabelki ----w TYM roku zwiekszyli koszty produkcji Cronosa o 60 M PLN ---SZOK.

OJJJJ ---OJJJJ --robi sie coraz ciekawiej :))
  • Re: Czy ja dobrze to interpretuje ? Cornos ma 80 M kosztów ? Autor: ~ocb [188.33.242.*]
    Dobrze, że czuwasz. Bo Prezes nigdy nie mówił, że Cronos to dużo większy i droższy projekt niż SH2. Dzięki forum bankiera dowiaduję się o tym pierwszy raz po prawie 5 latach na spółce. Czuwaj!
  • Re: Czy ja dobrze to interpretuje ? Cornos ma 80 M kosztów ? Autor: ~fuks [103.137.14.*]
    Jeśli tak faktycznie jest:

No to Piekny ZONK ---80 baniek na chwilę obecna samych kjosztów bez kosztów marketingu. ----Pzreciez to wiecej niz Pojedynczo Gry od 11 bit. ----OJ Cinzko bedzie tej korytarzówce KOSZTY POKRYĆ.

A tymczasem ---maja TYLKO 32 M PLN w kasie spólki z czego 21 M musza oddać TTWO i 13 M mają lewarów krótkoterminowych.

Ciekawe ile maja zamiar przeznaczyć na MArketing tego CRONOSA i czy beda mieli kase---BO jak na razie GRACZE olewaja Cronosa po tym Pierwszym Trailerze ---tylko 6 K + Followers i siadło i TYLKo 325 miejsce na WL .

80 BANIEK ----OSIEMDZIESIĄT BANIEK --- dotychczaswoych kosztów BEZ MARKETINGU. ----JA pier.....z CHOINY sie urwali?
  • Re: Czy ja dobrze to interpretuje ? Cornos ma 80 M kosztów ? Autor: ~fuks [103.137.14.*]
    To ja sie nie dziwie TTWO ---ze po tym co sie dzieje na gamingowym rynku --to masowo wycofywał sie z finansowania Goracych kartofli jesli tego typu były koszty gier ---- z PCF group. OML , BLO itp itd
  • Re: Czy ja dobrze to interpretuje ? Cornos ma 80 M kosztów ? Autor: ~Conan [172.225.41.*]
    Fuks ze troll to wiemy od dawna, ale ze bezmozg to wlasnie sie objawilo…
  • Re: Czy ja dobrze to interpretuje ? Cornos ma 80 M kosztów ? Autor: dimmu3 [109.243.146.*]
    Nie, źle to interpretujesz.
    Podejrzewam nawet, że nie chodzi o nieudolną interpretację, lecz o umyślne wprowadzanie w błąd tych, którzy nie czytają raportu.

1. Spółka rozwija równocześnie kilka gier, więc to nie są koszty poniesione na CRONOSa.
    2. W tej kwocie są też tegoroczne koszty prac na Silent Hill 2 Remake. Raport jest na 30 września, gdy gra nie została jeszcze udostępniona, tych kosztów nie ma w sekcji Ukończone prace rozwojowe  (gry) a więc są częścią tych 80M.
    3. Kolejne 8,5M wynikają stąd: "Dodatkowo w 2023 r. Grupa rozpoczęła prace rozwojowe nad stworzeniem serii narzędzi i opracowaniem procesów produkcyjnych, które pozwolą na tworzenie „otwartych” miast (OWC). Prace te są integralną częścią nowego projektu (gry), a poniesione nakłady związane ze stworzeniem tej technologii w wartości 8 603 214 PLN na 30 września 2024 r. są prezentowane w pozycji Nakłady na prace rozwojowe w toku (gry)." 
    4. I kolejne 5M (nie jest powiedziane czy mają związek z CRONOSem) : "Wartość zobowiązań umownych na dzień 30 września 2024 r. do nabycia w przyszłości aktywów niematerialnych (nakłady na prace rozwojowe gry) wynosi  5 304 500 PLN"
  • Re: Czy ja dobrze to interpretuje ? Cornos ma 80 M kosztów ? Autor: dimmu3 [37.31.36.*]
    Nie, źle to interesujesz. To koszta wszystkich rozwijanych gier w tym okresie. Dodatkowo jak bierzesz się za interpretację tabelki to wypadałoby poczytać opis do niej.
    Kolejny wpis manipulatora, zero wiarygodności.
  • Re: Czy ja dobrze to interpretuje ? Cornos ma 80 M kosztów ? Autor: ~fuks [144.48.38.*]
    wszystkich gier w produkcji ? a jakich ? :))--mozesz mnie oswiecić ? :))

No wlasnie czytałem I jest BArdzo niejasno to wszystko NApisane ---To co zwraca uwage to Adnotacja odnosnie Wycaofania sie TTWO ze wspołpracy wydawniczej i finalizacji tego zdarzenia w porozumieniu z dnia 5 sierpnia 2024 roku
    Teraz Cytat z raportu.

"Porozumienie określa także warunki zakończenia współpracy oraz zasady rozliczeń pomiędzy stronami w następstwie rozwiązania umowy. Spółka kontynuuje prace nad Projektem C zgodnie z zaplanowanym harmonogramem produkcyjnym i marketingowym w modelu self-publishing. W związku z powyższym na dzień bilansowy Spółka identyfikuje nakłady na realizację Projektu C jako składnik wartości niematerialnych powstały w wyniku prac rozwojowych - Nakłady na prace rozwojowe w toku (gry). "

To wlasnie jest przyczyna ze ten bilans tylko w 3 Qw zwiekszył sie o 40 M pln ( a od poczatku roku o 60 M z poczatkowych 21 M ) ---BO innych nie opisują ---

• Re: Czy ja dobrze to interpretuje ? Cornos ma 80 M kosztów ? Autor: ~fuks [144.48.38.*]
    @ dimmu

faktycznie są spółki ktore zaciemniaja sytuacje i nie udostepniaja Akcjonariuszom szegłolowych informacji na temat poszczegolnych Kosztów ponoszonych przez spółki np DOTYCZACYCH KONKETNYCH GIER. --taką spółka jest BLO .

ALE -

zobacz sobie na raport roczny 2023 --tam masz zwiekszenie stanu prac w TOKU o 20 M w ciagu roku --a jednoczesnie ZMniejszenie tych prac o 13 M I przeniesienie do pozycji zakonczonych prac.

I tak na koniec Grudnia 2023 --prace w TOKU mialy TYLKO niecale 20 M PLN, a pzreciez już konczyli w sumie SH 2 , robili tez projhekty dotacyjne oraz robili projekt C , a Zakonczone prace wisiały w bilansie na kwote 65 M PLN .

wiec skoro SH 2 juz był ba ukończeniu i debiuit był w TYM roku roku skoro mieli projekt C na tapesie to w ciagu calego ROKU 2023 zwioekszyła sie pozycja stanu prac w toku tylko o 7 M PLN( pomimo robienia 2 duzych projektow SH 2 , projekt C no i kwesti zwiazanych z dotacjami) . ---a zakonczone prace miały wartosc 65 M PLN .

natomiast w tym roku nagle w 3 qw explodowały prace w toku o 60 M PLN PLn w tym w samym 3 qw o prawie 40 M PLN z adnotacja o zakonczeniu wspólpracy z TTWO i w zwiazku z tym PISZĄ TAK.

"W związku z powyższym( zakonczeniem wspólpracy z TTWO ) na dzień bilansowy Spółka identyfikuje nakłady na realizację Projektu C jako składnik wartości niematerialnych powstały w wyniku prac rozwojowych - Nakłady na prace rozwojowe w toku (gry)." 
  • Re: Czy ja dobrze to interpretuje ? Cornos ma 80 M kosztów ? Autor: dimmu3 [109.243.146.*]
    1. Ja nie wiem jakie gry realizują, bo się tym nie chwalą. Tutaj masz, że pracują przynajmniej nad jedną grą prócz cronos i sh2: "Grupa rozpoczęła prace rozwojowe nad stworzeniem serii narzędzi i opracowaniem procesów produkcyjnych, które pozwolą na tworzenie „otwartych” miast (OWC). Prace te są integralną częścią nowego projektu (gry)"
    2. W prace nad sh2 i cronos zaangażowane były zespoły podobnej wielkości. W 2024 roku przynajmniej częśc ludzi z sh2 nadal nad nią pracowała. Gdyby gra była gotowa w2023, to Konami wydaliby ją wcześniej niż w październiku 24.
    3. Częścią strategii bloober 3.0 jest wydawanie gier przez broken mirror. To dlatego nie musieli szukać wydawcy Cronosa za wszelką cenę.
    4. To, że napisali o TT nie znaczy, że całość kwoty oznacza koszty Cronosa. Przynajmniej 14M nie jest z nim związane.
  • Re: Czy ja dobrze to interpretuje ? Cornos ma 80 M kosztów ? Autor: ~Woj [45.137.77.*]
    Dimmu pouczasz ludzi żeby czytali raporty.Ty zapewne to zrobiłeś więc odpowiedź na proste pytanie.

Dlaczego w 2023 roku wzrost w produkcji w toku(gry) wytworzenia , nabycia , było tylko 7 mln pln , a w 2024 aż o 60 mln ? W tym tylko w 3 qw o 38 M pln?

Dotacje mogą być księgowane w dziale prace w toku Technologie ,ale to też nie jest wyjaśnione i wyszczególnione.

Co różni 2023 od 2024 roku? Jest tylko jeden istotny czynnik wyróżniający te 2 okresy.
    Ja ogólnie jestem słaby w raportach, mało się na tym znam, ale jak już się wypowiadam, to zgodnie z tym co tam piszą.
    Poczytam zeszłoroczne raporty i pomyślę.
    Póki co wrzucam potwierdzenie, że w 2024 prowadzone są prace nad minimum dwiema grami oprócz sh2

https://mp1st.com/news/bloobers-silent-hill-2-team-to-start-pre-production-on-new-project-audio-team-moving-to-cronos-the-new-dawn
  • Re: Czy ja dobrze to interpretuje ? Cornos ma 80 M kosztów ? Autor: ~fuks [144.48.37.*]
    no ale chyba preprodukcje nie kosztuja prawie 40 Baniek w jednym Qw ---bez jaj BLO to nie CDR a nawet on pewnie nie ma az takich qw kosztów preprodukcyjnych .

co do technologi to faktycznie 8.6 M weszło w gry w tym roku - ale nadal wisi 72 M .

---natomiast Jedno zdarzenie z wypowiedzeniem Umowy z TTWO --pokryło sie z nagłym zwikszeniem prac w toku ( wytworzenie , NABYCIE ) --- o prawie 40 M . a w całym tym roku po 3 qw o 60 M . VS 7 M PLN ( po przenosinach czesc bilnasu na ukonczone gry ) w tamtym roku gdzie robili 2 " kosztowne" gry.

• Re: Czy ja dobrze to interpretuje ? Cornos ma 80 M kosztów ? Autor: dimmu3 [37.31.46.*]
    Nie ma żadnych podstaw by twierdzić, że to cronos tyle kosztował w tym roku ani do tego, że spółka pracuje tylko nad 2 grami. Jest przecież jeszcze projekt R, który miał być wydany w 2025. Dodatkowo koszty mógł zrobić silent hill.
    Zachowałbym więc powściągliwość w jakichś kategorycznych osądach wynikających z gdybania.
  • Re: Czy ja dobrze to interpretuje ? Cornos ma 80 M kosztów ? Autor: ~fuks [144.48.37.*]
    Swoją droga To spółki powinny być zobligowane do TAk istotnej informacji jak Budżety swoich gier. To jest bardzo istotna informacja dla Inwestorów , ktora powinna byc z automatu podawana jako ROWNY DOSTEP DO INFORMACJi. Zeby moc określic jakie ryzyko podejmuje Inwestor inwestujac akurat w tą growa współke .

Brak tego typu informacji jest wielkim minusem inwestowania takie spólki jak BLO jak i np w 11bit itp.ale tam chociaz poczta pantoflową --mozna sie skumac ile mniej wiecej ich gry kosztują poszzcegolne Gry.
  • Re: Czy ja dobrze to interpretuje ? Cornos ma 80 M kosztów ? Autor: ~Taktak [104.28.114.*]
    Może ci się zgadza teraz ta wyliczanka. Kolejny projekt ruszył.

A teraz może się doliczysz.

https://gamerant.com/silent-hill-2-remake-bloober-team-new-game-project/
    sam siebie sie zapyta czy ci sie zgadza prawei 40 MLN nabycia wytworzenia produkcji w toku --w Jednym qw w bilansioe spólki ---bo zaczeli dłubać nad jakaś preprodukcją? :)

przeciez to jest proste Pytanie ---Ile moga kosztować ich gry . Bo koszy produkcji ( wytworzenia , nabycia) w toku --sa olbrzymie po Tylko po 3 QW wynosza 80 M PLN. --takiej sytuacji nigdy nie było.

Tu masz jak to sie przedstawiało w 2022 r i 2021 .
    https://imgur.com/undefined

a tu masz 2020-2019
    https://imgur.com/4WE2VBw

P.S po tych raportach widac jak stopnmiowo zaczynają ograniczac informacje ---w 2020 jeszce pisali kawe na ławe jakie projekty ile kosztowały w 2022 juz Inicjały projekt C projekt D . JKak bedzie w raporcie za ten rok ?

P.S 2 nie moge pobrac Ich raporttu Rocznego za 2023 pisze mi ze Plik jestr uszkodzony ---nawet z ich strony jest ten sam Problem jak chce pobrać z Linku . ---nie ma Ikony takiej jak była w poprzednich raportach i w tym za 3 qw . 2024 .

• Re: Czy ja dobrze to interpretuje ? Cornos ma 80 M kosztów ? Autor: ~Kostuch [77.222.231.*]
    Jeszcze raz dziękuję ci Fuks, dawaj więcej tych tabelek i wyliczeń, bo na razie wszedłem tu z drobnymi..., a zaraz to wejdę na bogato.
    nie ma sprawy będę monitorował temat :))
  • Re: Czy ja dobrze to interpretuje ? Cornos ma 80 M kosztów ? Autor: ~Trixi [172.225.38.*]
    Piszesz że tu nigdy nie było takiej sytuacji czy takiej. Zgoda. Nigdy też nie było 260 pracowników i kilku tytułów w produkcji. Czy też wspolwydawaniu. Męczysz się bardzo jak widzę jak bardzo to wiem że byś chciał kurs niżej. To dobry prognostyk.
    nie mecze sie po prpostu uwazam ze spólka ktora tylko 1 M pln ma zysku netto ---ktorej puchną koszty wytworzenia i nabycia w Toku ( gry ) --ktora Bardzo szybkoi zwiekszyła swoje zobowiazania Krotkoterminowe ktore juz przekracaja ilosc kasy w tej spólce--- przy wycenie ponad 400 M PLn ---jest BAlonem .szcegolnie na obecnym rynku gdzie jest mnostwo przecenionych spolek a gamedev nie ma dobrego sentymentu.

i ot tym wlasnie piszę . ---i wcale to mnie nie męczy.
  • Re: Czy ja dobrze to interpretuje ? Cornos ma 80 M kosztów ? Autor: ~Kostuch [77.222.231.*]
    Wincyj, wincyj Panie Fokus, za coś w końcu ci płacą...
  • Re: Czy ja dobrze to interpretuje ? Cornos ma 80 M kosztów ? Autor: ~27272 [37.47.89.*]
    Raport przypada na okres tuż przed premierą największego projektu studia i zaawansowanych prac nad Cronosem. To jest oczywiste że to okres najbardziej napiętego budżetu. Dlatego ten 1 milion jest odbierany jako pozytywne zaskoczenie.
    Nie jest żadnym balonem. Kamienie milowe za SH2 będą rozliczone w 4 kwartale i świetna gra na horyzoncie w 2025.
    25M za 4 kw i C/Z=10 to balon?
  • Re: Czy ja dobrze to interpretuje ? Cornos ma 80 M kosztów ? Autor: ~Joo [188.146.160.*]
    Sprawdzał ktoś ile Konami sprzedało SH2 do tej pory? To będzie dość istotna wartość wpływająca na wyniki za Q4.
    Dnia 2024-12-02 o godz. 13:03 ~Joo napisał(a):
    > Sprawdzał ktoś ile Konami sprzedało SH2 do tej pory? To będzie dość istotna wartość wpływająca na wyniki za Q4.

No wlasnie Prezez BAbieno powiedział ze "ONi juz na SH2 zarobili " jak ktos sie spytał ile kasy po debiucie spodziewaja sie z SH2 ---Nikt nie wie jak wyglada umowa placąca Bonusy dla BLO od sprzedazy .
  • Re: Czy ja dobrze to interpretuje ? Cornos ma 80 M kosztów ? Autor: ~Joo [188.146.160.*]
    Zarobili na produkcji, teraz będzie udział w sprzedaży. To wiesz ile SH2 przynioslo Konami przychodu do tej pory?
    Zobaczymy ILe im tej kasy jeszcze z SH2 wpadnie ----raport za 2024 bedzie zapewne przed debiutem Cronosa --może w TYM rocznym raporcie w tabelkach wyszczegolnia KOSZTY --- chociaz Projektu C. :)

No chyba ze bedzie juz PO debiucie Projektuy C wtedy Ten raport nie bedzie mial wiekszego znaczenia tylko znaczenie bedzie mial debiut GRY na zachowanie kursu BLO, bo 2024 rok to bedzie juz przeszłosc .
[x]
BLOOBER 1,23% 24,75 2025-09-26 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.