• Enea uważa że wydzielania nie będzie Autor: ~Jaś [109.125.229.*]
    A nasz prezes obiecywał, że Tauron sam dokona wydzielania aktywów węglowych . Do tego ma być dywidenda , tak mówił.

Zobaczymy już nie długo, strategia będzie 17.12.
  • Re: Enea uważa że wydzielania nie będzie Autor: ~dealer [83.22.6.*]
    Wydaje mi się, że rynek już się pogodził z tym, że wydzielenia nie będzie a jeśli już to dużo później na dużo gorszych dla spółek warunkach. Jak na dłoni widać, że obecni rządzący grają na czas i przyjęli strategię, żeby jak największą część kosztów wynikających z aktualizacji wartości aktywów w postaci odpisów amortyzacyjnych ująć w bilansach spółek, w których te aktywa się znajdują. Zatem jeśli mieliby wydzielić te aktywa w zamian za jakieś pieniądze dla spółek to zrobią to jak najpóźniej się da po jak najniższej cenie o ile w ogóle za jakieś pieniądze. Jeśli mieliby to zrobić późno to osobiście wolałbym aby do wydzielenia nie doszło bo te aktywa mogą przynosić dodatkowy dochód spółkom (przypominam, że podmiot, który miał powstać w ramach NABE do którego miały trafić wszystkie "brudne aktywa", w założeniach PiSu miał być docelowo rentowny) w postaci choćby rezerwy mocy. Czeka nas zatem utylizacja wartości aktywów węglowych w bilansach spółek co wcale nie musi już rodzić presji podażowej bo "brudny majątek" jest już coraz mniejszy.
  • Dealer za dużo się naćpał suszu Autor: ~trabant_de-mucha [3.76.251.*]
    Nie będzie żadnego wydzielenia do skarbu państwa. Nie wezmą tego nawet za darmo bo trzeba by dopłacać do interesu a rząd ma pilniejsze wydatki i brak jest zgody na udzielenie pomocy publicznej w zakresie dopłat do produkcji prądu. Rezerwa mocy się kończy a prezes powiedział, że Tauron ma coraz mniejsze szanse na wygrywanie przetargów w ramach rynku mocy bowiem bloki Taurona generują gigantyczne koszty w porównaniu z instalacjami pozostałych firm energetycznych. Także ja tu żadnego wystrzału akcji w górę nie widzę. Okazjonalnie coś tam wzrośnie, coś tam spadnie ale nie będzie to nic trwałego.
  • Re: Enea uważa że wydzielania nie będzie Autor: ~trabant_de-mucha [3.76.251.*]
    Dnia 2024-11-30 o godz. 09:12 ~Jaś napisał(a):
    > A nasz prezes obiecywał, że Tauron sam dokona wydzielania aktywów węglowych . Do tego ma być dywidenda , tak mówił.
    > >
    > > Zobaczymy już nie długo, strategia będzie 17.12.

A Ja pisałem, ze to kupa bzdur i miałem oczywiście racje. Prezes odwiedził niedawno niektóre zakłady Taurona i oświadczył, że będzie walczyć, by nie zamykać tych starych bloków węglowych. Jest to odwrotność tego co wymaga interes firmy. PGE już zaczyna przygotowania do zamykania a Tauron chce jak najdłużej utrzymać się na rynku mocy. Niedługo zjedziemy tu na 3 zł jak nic.
  • Re: Enea uważa że wydzielania nie będzie Autor: ~Prezydęt [37.248.253.*]
    Dlaczego na na 3 zł anie na 2 albo 1 zł?
  • Re: Enea uważa że wydzielania nie będzie Autor: ~trabant_de-mucha [18.193.86.*]
    Bo żeby było 2 to najpierw musi być 3 zł. A potem się zobaczy jaka jest sytuacja.
    Minęła już rocznica ujawnienia się funduszu w akcjonariacie, stąd nie ma presji na zawyżanie kursu. W strategii która będzie niedługo ogłoszona nie widzę nic dobrego. Oczekiwałem że zawarty będzie w niej harmonogram zamykania zużytych bloków węglowych. Z wypowiedzi prezesa wynika że będzie całkiem odwrotnie. I zapewne usłyszymy, że bloki wymagają "nakładów inwestycyjnych" i na to zmarnuje się kolejne EBITDA.
[x]
TAURONPE 1,61% 9,48 2025-11-28 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.