Ktoś sprzedał ktoś też kupił, ale nie podoba mi się to info że firma kupuje budynek i zero informacji o tym jakie plany i po co im taka inwestycja, jako akcjonariusz czuje się zawiedziony.
z tej transakcji co najmniej jeden akcjonariusz będzie zadowolony, ten od którego ten budynek kupują... Szkoda gadać, standardy komunikacyjne na poziomie "warzywniaka"
Nie wiem czy przesadzona względem pokazanych liczb, pewnie tak.
Natomiast spolka bardzo brzydko zagrała, nie publikując ESPI o umowie. Druga rzecz, to pojawiło się pytanie czy akcjonariuszy większościowy nie zaczął właśnie drenowac spółki z cashu i ile jeszcze takich decyzji będzie. To też powoduje że pojawiają się pytania o wysokość dywidendy w przyszłym roku. Idąc tym tropem, o każdej takiej fajnej transakcji będziemy dowiadywali się dopiero w raportach...?
Myślę, że to te aspekty decydują że inwestorzy mówią pass
Esotiq stał się dziś popularny ale nie z powodu wyników ale jako najgorsza spólka na parkiecie. Co się na to składa: - spadek zysku z 3,7 na 1,6 mln, mniejsza sprzedaż ale większa marża , wynikowo powinien być większy zysk na sprzedaży ale z powodu kosztów zysk netto mniejszy o ponad 2 mln , nie ma prezentacji wynikowej, trudno potwierdzić czy to stały wzrost kosztów i bez większej sprzedaży spólka będzie mniej zarabiać - zakup nieruchomości , siedziby firmy od spólki głównego akcjonariusza, zaliczka 8mln do jutra a całość do końca roku na kredyt, cena nie podana, komunikatu wcześniejszego nie było a chyba zdarzenia powyżej 10% kapitału powinny być w komunikatach, to się wydaje najbardziej niespodziewana informacja, która ma wpływ na wiele następnych raportów kwartalnych Co jeszcze wiemy: - zawsze były komunikaty prasowe po wynikach, na razie nie ma. Poczekajmy do poniedziałku... - bardzo duże zatowarowanie w przeciwieństwie do poprzednich raportów, ale patrząc na kurs dolara to raczej dobra wiadomość bo kupowali po kursie 3,8 a nie 4. - dobra sprzedaż wrzesien i październik - od września wdrożenie baselinker , pewnie jakieś efekty powinny się pojawiać czego nie wiemy: - czy będzie skup kontynuowany - jak wpłynie kredyt na nieruchomość na przyszłe dywidendy - jakie inne niespodzianki nas czekają
wynik lepszy niż można było szacować po wstępnych wynikach za wrzesień - to co mnie dziwi - spółka 9 dni po zakończeniu miesiąca nie zna swojej sprzedaży i szacując przychody myli się o ok. 10% w skali miesiąca !!!
Dla mnie to dramat - ok - tym razem oszacowali mniej ale gdyby podali szacunki o 2,5 wyższe to spodziewalibyśmy się wyniku o 1 do 1,5 mln lepszego...
treść ujawienia, dotyczącego umowy przedwstępnej zakupu nieruchomości, to też swojego rodzaju kabaret
cytując za raportem Q3/24
"Cenę zakupu nieruchomości zostanie ustalona według wartości rynkowej nieruchomości ustalonej w oparciu o operat szacunkowy rzeczoznawcy majątkowego sporządzony na zlecenie Spółki. Umowa przyrzeczona ma zostać zawarta do 31 grudnia 2024 roku. Spółka zobowiązana jest do zapłaty zaliczki na poczet tej transakcji w wysokości 8 mln zł w terminie do 30 listopada 2024. Zakup nieruchomości Spółka planuje sfinansować z kredytu inwestycyjnego zaciągniętego na ten cel."
czyli mamy rozumieć, że zarząd EAH na moment podpisywania umowy przedwstępnej nie znał wartości nieruchomości, ale uznali, że podpisanie umowy, zapłata zaliczki w kwocie 8 baniek (12.5% kapitałów) i zaciąganie kredytu na ten zakup są korzystne dla spółki - serio???? na jakiej podstawie skoro nie mieli wyceny??? I żadnego ESPI wcześniej...
Tymczasem kurs w dół 17%, a nadzoru to oczywiście nie zainteresuje... Takie rzeczy tylko w naszym bantustanie...
Zamierzam szczegółowo spółkę wypytać o ten temat jak i również wstępne skonsolidowane wyniki ze sprzedaży bo na przykład skoro mieli wrzesień lepszy o 2 mln to może październik mieli gorszy o 2 mln i wtedy IV kw nie wygląda tak dobrze.
Poza tym co ze skupem - też prosi się o komentarz.
Na pewno komunikacyjnie zawiedli a czy to nadaje się do KNF to nie mi o tym decydować szczególnie że jako akcjonariusz nie na rękę mi jeszcze ewentualne kary dla spółki.
Na bankierze nie ma jak co kwartał podsumowania od zarządu ale na sieci jednak jest więc zarząd skomentował swoje fantastyczne dokonania:
jeżeli główny akcjonariusz potrzebuje gotówkę - czyli jest dywidenda i jest zakup nieruchomości to nie będzie skupu akcji; skup obniża kapitały własne - jeżeli spółka musi pożyczyć kasę to musi mieć wyższe kapitały własne
wrzesień mieli o 2,7mln lepszy niż rok temu i pażdziernik także był o 2,7mln lepszy niż rok temu
kluczowe są listopad i grudzień
myślę ze skoro korzystają z opcji pierwokupu to listopad też był dobry, pytanie co grudzień pokaże bo baza ub. roku wysoka i może być ciężko przebić wyniki ub. roku
ale trzeba przyznać że grudzień to żniwa -mikołajki i gwiazdka i w tym okresie na prezenty idzie sporo bielizny