Raport biezący za czerwiec 2009 roku
Zgodnie z punktem 16 Załącznika Nr 1 do Uchwały Nr 795/2008 Zarządu Giełdy z dnia 31. października 2008 r., Zarząd Blue Tax Group S.A. przekazuje raport za miesiąc czerwiec 2009.
I. Informacje na temat wystąpienia tendencji i zdarzeń w otoczeniu rynkowym, które mogą mieć w przyszłości wpływ na kondycję finansową i wyniki finansowe Spółki.
Trwający na rynku kryzys ekonomiczny ma istotny wpływ na realizację głównych celów strategicznych Spółki Blue Tax Group S.A.
Kryzys ekonomiczny zmusza właścicieli wielu firm, w tym także spółek publicznych do skupienia swoich działań na dbałości o rentowność działalności. Finansowanie zewnętrzne, które było dla wielu firm wielkim wsparciem w zapewnieniu płynności finansowej, zostało znacznie ograniczone. Kondycja banków i zaostrzenie procedur dotyczących zawierania umów kredytowych ma negatywny wpływ na gospodarkę.
W pierwszym półroczu 2009 roku zwiększyła się także liczba upadłości firm. Jak podaje w raporcie z dnia 2.lipca 2009 r. Grupa Euler Hermes, w pierwszym półroczu 2009 roku liczba upadłości firm wzrosła o 49% w porównaniu do pierwszego półrocza roku 2008.
Wielu klientów Blue Tax Group S.A. również boryka się z kłopotami, co może mieć wpływ na kondycję finansową i wyniki finansowe Spółki.
II. Zestawienie raportów bieżących Spółki za miesiąc czerwiec:
a) EBI:
RB nr 31/2009 - Zwołanie Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy.
RB nr 32/2009 - Wyjaśnienie dotyczące terminu publikacji raportu rocznego.
III. Realizacja celów emisyjnych.
W okresie sprawozdawczym (tj. w czerwcu 2009 r.) Spółka kontynuowała działania zmierzające do rozbudowy Sieci Partnerskiej, co zaprocentowało zawarciem kolejnej umowy franczyzowej, która wpłynęła do Spółki 3.lipca 2009 r.
W związku z kryzysem ekonomicznym, Spółka przygotowuje program zmian strategii rozwoju Spółki uwzględniający m.in. redukcję kosztów stałych.
Nie rozumiem. >>Zgodnie z punktem 16 Załącznika Nr 1 do Uchwały Nr 795/2008 Zarządu Giełdy z dnia 31. października 2008 r., << Więc gdzie raporty za styczeń, luty, itd ? Przecież było co raportować biednym akcjonariuszom ?
Nie rozumiem. >>Kryzys ekonomiczny zmusza właścicieli wielu firm, w tym także spółek publicznych do skupienia swoich działań na dbałości o rentowność działalności.<< Czy to znaczy, że korzystanie z usług BTG jest w domyśle rozrzutnością ?
>>W pierwszym półroczu 2009 roku zwiększyła się także liczba upadłości firm.<< To przykre. Czyżby Prezes coś nam sugerował ?
Nie rozumiem. >>Wielu klientów Blue Tax Group S.A. również boryka się z kłopotami, co może mieć wpływ na kondycję finansową i wyniki finansowe Spółki.<< Przystąpienie do sieci BTG miało właśnie pomóc w zarządzaniu i ograniczyć koszty firm. Ale wygląda na to, że przez kryzys, nowe firmy się wypinają, a te co się nie wypięły - nie płacą.
To rozumiem. >>W związku z kryzysem ekonomicznym, Spółka przygotowuje program zmian strategii rozwoju Spółki uwzględniający m.in. redukcję kosztów stałych.<< Nie musi być przecież tak, że prawie każdy pracownik BTG jeździ firmowym autem. 18 samochodów na 28 pracowników ( którzy przynoszą stratę akcjonariuszom ), to trudne dla zaakceptowania ? Chyba że znowu nie mam racji :))
Pozostaje jeszcze kwestia pensji Prezesa. Może w związku z kryzysem wyprowadzi trochę mniej z kasy BTG ? 180 000 za 2008 rok to trochę dużo, zważywszy, ze nie dopilnował Wesołowskiego, który uszczknął w tym czasie ponad 260 000 zł.
Mam nadzieję, że Piachu na WZA zagłosuje przeciw absolutorium - choćby symbolicznie i ku chwale poległych Akcjonariuszy.
Ten ostatni raport (beirzący za czerwiec 2009 ) brzmi jak przygotowanie gruntu pod nastepne złe informacje. Prezes daje do zrozumienia, że poprawy w najblizszym czasie nie będzie ( nie ma światełka w tunelu, jest wielka czarna dziura).Do tego raport za 2008r nie zostawia cienia wątpliwości co do sposobu zarządznia. Wzrost przychodów idzie w parze z wydatkami ( zatrudnienie,pensje, samochody itp. ), co to oznacza dla akcjonariuszy ? A no ni mniej ni wiecej, że o rozwoju mogą zapomnieć. Na dzień dzisiejszy niestety ale wizja na przyszłość rysuje się w czarnych barwach. Czekają nas kolejne jałowe miesiące.
ciekawe czy piachu już sobie zdał sprawę że wdepnął (zresztą jak my wszyscy posiadacze btg) czy powoli zaczyna to dopiero do niego docierać. pewnie myślał chłopacyna,że jak się ogłosi o przejściu 5% to kurs poszybuje w górę,a on na wysokich obrotach puści wszystko jednego dnia,a tu nic, ani drgnie. no i do tego jeszcze takie kwasiaste info.
A mówiłem sprzedać, ja zarabiam. Konsekwentnie jak udało się sprzdać troche tego badziewia zamieniałem na spółki: BZWBK, Jutrzenka, Plastbox i Mostostal EX. Zarabiam, ale wciąż mam was na oku. Pozdrawiam