• Światełko w tunelu! Autor: ~Inwestorbowimu [46.113.0.*]
    .....(Na uwagę zasługują rosnące wolumeny sprzedaży wyrobów...)tak brzmi dalszą część raportu.
  • Re: Światełko w tunelu! Autor: ~OBSER [31.60.252.*]
    Zaskoczenia nie ma. III kwartał odrobinę lepszy od drugiego.
    Jeżeli grupa wypracowała zysk tak jak w przypadku II kwartału to w wynikach skonsolidowanych będzie mniejsza strata o około 1 mln zł.

Cognor - ja bym na razie nie ryzykował!
    Wyjdzie Goldman to siądzie płynność. Radziłabym zachować ostrożność.
    Pojawiły się szacunki dla grupy kapitałowej. Strata pomniejszona o 440 tys. zł netto.
    W sumie strata netto dla całej grupy po 3 kwartałach to 13,83 mln zł netto.
    Ale dzisiaj na Cognorze sobie ładnie Goldman pogrywa! Tylko pozazdrościć.
    Na Bowimie co najwyżej możemy liczyć na ten automacik na fixie 10 000 akcji.
    Pozostaje obserwacja puds - elementów stalowych. Myślę, że najgorsze już za nami.
    Ciekawe czy zaliczymy jakieś odbicie pod „rajd świętego Mikołaja”?
    Tradycyjnie widać gierki pod dzisiejszy raport.
    Dzisiaj dobrać czy poczekać do następnego tygodnia? Oto jest pytanie. Chyba nie ma obaw, że kurs ucieknie…
    Dzisiaj mogą się jakieś cuda wydarzyć na kursie…
    Bardzo łatwo o manipulację przy takim arkuszu.
  • Re: Światełko w tunelu! Autor: ~Xaas [185.238.205.*]
    Analiza raportu jest interesująca:
    * bardzo dobry tonaż +5% (przy spadającym rynku to mega wynik)
    * stosunkowo niska marża brutto na towarach (5,2% w trzecim kwartale - blisko historycznych minimów ok. 4,5%)
    * dalszy spadek kosztów finansowych (skromna dywidenda pozwoliła na redukcję zobowiązań finansowych - chyba wszyscy rozumieją już dlaczego tak Bowim zrobił, bez tego Bowim miał by kilka milionów więcej strat)
    * a to wszystko daje dużą stratę netto (choć myślałem, że będzie jeszcze gorzej ...)

Wniosek - przy obecnych cenach i marżach, nawet z dobrym tonażem Bowim nie jest w stanie wyjść na zero. Może ich ratować tylko dalszy wzrost tonażu (poprawa otoczenia rynkowego), wzrost cen (a za tym idzie poprawa marż), albo duża redukcja kosztów - to jest dość trudne, bo w tej branży koszty mają dość stały charakter (a presja inflacyjna niestety trwa w najlepsze ...)

I dalej pojawia się pytanie o nową strategią firmy ... rynek już dość długo na nią czeka. Quo Vadis Bowim ...
    @Xaas, byłeś blisko w swojej prognozie co do III kwartału, gratuluję.
    Zgadzam się z tym co napisałeś.
    Wczoraj spore zaskoczenie mieliśmy na Cognorze.
    Dzisiaj widać, że raczej była zagrywka Goldmana. Jeszcze brałem pod uwagę ewentualne zabezpieczenie kredytu na akcjach prezesa… ale to raczej nie ten kierunek.
    Cognor i Stalprodukt sporo skorzystali na pomocy dla przemysłu energochłonnego.

W ramach ciekawostki:
    Cognor otrzymał 41 899 721,73 zł wsparcia. Część z tej kwoty wpisali jako zysk w wynikach II kwartału o co przyczepił się audytor.
    Stalprodukt kwota wsparcia to:
    15 907 331,00 zł.
    Aktualizacja
    Na Cognorze jednak spółka zależna od prezesa nabyła akcje. Jest ESPI.
  • Re: Światełko w tunelu! Autor: ~Niestety [79.110.202.*]
    To światełko w tunelu to nadjeżdżający pociąg z liczbą 3,95 z przodu...
  • Re: Światełko w tunelu! Autor: ~Inwestorbowimu [46.112.100.*]
    Widziałeś taki bo ja nie,cos palisz,czy pijesz, gościu merytoryka,!!!
  • Re: Światełko w tunelu! Autor: ~Niestety [79.110.202.*]
    Ktoś tu pisze o światełku w tunelu ... patrząc na wykres nasuwa się jednoznacznie co to za światełko. A jak już zobaczysz 3 z przodu to nie będzie światełko w tunelu chyba to oczywiste? Piszecie tu różne brednie żeby odczarować rzeczywistość, a jak na razie nie ma żadnych, powtarzam żadnych oznak pozytywnych zmian na rynku stali. Dodatkowo weszliśmy w zwyczajowo martwy sezon zimowy więc popyt naturalnie siadł. Nie zdziwię się absolutnie jak ta 3 z przodu się pojawi.
    I żeby była jasność, też wszedłem ostatnio w ten papier bo sądzę że ma szanse w 2025r na pewne wzrosty a ryzyko dalszych spadków jest stosunkowo niewielkie. Jeżeli pojawi się w cenie 3,xx to będę dokupował ale przy obecnych obrotach jest to w zasadzie loteria. Trzeba się ustawić i czekać na kogoś kto już jest zmęczony nieustannym zjazdem.
    A na obecną chwilę opowiadanie o światełku w tunelu to brednie.
[x]
BOWIM 0,85% 4,72 2025-11-21 16:42:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.