• I jak tam raport? Znowu strata? Autor: ~jim_morris [109.173.145.*]
    Czy oni ciągle muszą jakieś fiki miki robić żeby tylko nie wygenerować zysku?
  • Re: I jak tam raport? Znowu strata? Autor: ~Grek [31.0.91.*]
    Może w końcu kurs coś urośnie...
  • Re: I jak tam raport? Znowu strata? Autor: ~jb [185.242.252.*]
    tylko upadłość może nas uratować - najgorsze spółki dają obecnie najlepiej zarobić..
    więc może jest nadzieja, bo już chyba gorzej być nie może.
  • Re: I jak tam raport? Znowu strata? Autor: ~Free [78.8.7.*]
    No muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem kreatywnej księgowości naszych kamratów z Road i prawdziwej wirtuozerii w takim konstruowaniu ESPI, że udało im się ukryć ponad 500 tys. kosztów. Straty to się naprawdę nie spodziewałem. Jak widać na polskiej giełdzie papier wszystko przyjmie.

W każdym razie wychodzi na to, że Road prawie nic nie zarobi na grze która robiło tyle lat, w dodatku zaczęli produkować jakieś dodatki za miedziaki, gdzie sami przyznają że przychód jest tak nieistotny, że nie mają zamiaru go raportować - przynajmniej tutaj byli całkiem szczerzy, bo w raporcie o konsolach z lipca dziwnym trafem wspomnieli tylko o kosztach GMG a pominęli całkowicie MG, które jak się okazuje zabiera 2/3 tego co GMG za wersję na PC i konsole:)

Plus jest taki, że mam więcej akcji MG. Tylko pytanie czy zysk w raporcie coś tam zmieni na kursie? Bo jakoś śmiem w to wątpić.

Najśmieszniejsze by było jakby Road jutro wzrosło. Wtedy chyba usunąłbym konto brokerskie, bo stwierdziłbym że giełda nie jest dla mnie:)
  • Re: I jak tam raport? Znowu strata? Autor: ~Grek [31.0.91.*]
    Raport za 2q wMG nic nie zmienił i teraz obstawiam że też tak będzie... Wygląda na to że nie ma się co nastawiać. Tutaj jestem w szoku bo o ile raport na 2q wiedziałem jaki będzie to za 3q spodziewałem się że będzie na plus... Mam nadzieję że raport w cenie..
  • Re: I jak tam raport? Znowu strata? Autor: ~Free [78.8.7.*]
    Jedyny plus z tego raportu jest taki, że zrobili już 3 milestony dla MG, czyli prace nad ATS 2 już się posuwają do przodu. Dzięki chociaż za to, bo jakby jeszcze wrzucili moce przerobowe do tych dodatków co nie mają z nich zysku, to już zostałoby zakopanie tych akcji na kilka lat.

Muszę przyznać że Road już dwa razy mnie zaskoczyło w tym roku - raz przy tym raporcie sprzedażowym konsoli i teraz brakiem jakiekolwiek zysku przy takich przychodach.

Dalej to już będą na tym zarabiali jakieś miedziaki - szkoda o tym nawet wspominać, bo to będzie zysk rzędu kilkudziesięciu a potem dosłownie kilku tysięcy miesięcznie, czyli na przysłowiowe "waciki". Na PC to się nawet nie sprzedaje przy 40% obniżce, więc nie ma nadziei na to że będą z tego jakieś większe pieniądze. Dodatkowo odebrali im nawet jakieś zaskórniaki z przyszłych DLC. W sumie nie dziwię się wydawcy, bo na czymś musi zarobić. Widocznie były jakieś zapisy w umowie wydawniczej, o której "zapomnieli" wspomnieć.

Coś mam przeczucie, że MG postanowiło po prostu odebrać część tego co samo zainwestowało w ATS, tylko pominęli ten szczegół we wszystkich ESPI pisząc jedynie o GMG, a teraz przy raporcie wyszło szydło z worka.

Ja jednak bardziej wierzę we wzrosty na MG - tam przynajmniej jest produkt, który naprawdę jest łatany i szykuje się na longsllera, na co wskazuje wzrost ocen. Poza tym są dodatki, kolejna gra i wersje na konsole. Tak więc fundamenty są. Niech tam zrobią porozumienie akcjonariuszy i zastopują Wcześniaka z rozdawaniem darmowych akcji kumplom i będzie naprawdę solidna spółka.

No a tutaj pozostaje czekać na to nieszczęsne ATS 2, licząc na to że kurs nie spadnie za bardzo w tzw. międzyczasie.

• Re: I jak tam raport? Znowu strata? Autor: ~arek [81.15.185.*]
    "...Spółka jednocześnie wskazuje, że przekazany raport wskazuje pierwsze wpływy netto ze sprzedaży wersji konsolowej w sierpniu 2024 roku w wysokości 516.377,93 euro oraz wrześniu 2024 roku w wysokości 149.196,79 euro...."
  • Re: I jak tam raport? Znowu strata? Autor: ~okey [79.185.7.*]
    zwrocone tez zostaly wszystkie koszty Movie na konsole
    sam przychod na konsole w 2 miesiace to 3 miliony zl
    ale to chyba nie ich przychód tylko wydawcy.
    za to jak zwykle zrobili wszystko żeby przypadkiem nie wyjść na plus. tym razem w amortyzację wrzucili 640 619,26. ciekawe co oni tak amortyzują.
  • Re: I jak tam raport? Znowu strata? Autor: ~Free [78.8.180.*]
    No przychód nie do końca jest cały wydawcy bo niby się dzielą 50/50 po zwróceniu kosztów. Mnie bardziej interesuje jak to jest, że koszty były w lipcu w granicach 850 tys. euro a w raporcie za IIIQ już nagle podskoczyły o 2/3 do 1,3 mln euro.

Jak przeglądałem ESPI z lipca to widzę, ze wspomnieli tylko o całkowitych kosztach GMG, a o MG aniu mru, mru. Teraz już rozumiem czemu w raporcie MG za IIQ był zysk rzędu kilkuset tysięcy z Road - oni po prostu zafundowali im port gry za kilka milionów. No i teraz widzę, że chcą trochę tak naokoło odzyskać część inwestycji w ATS.

Nie mam nic przeciwko, no bo jednak włożyli tam kilka milionów, więc czemu GMG ma spijać całą śmietankę? Wkurza mnie tylko to, że jak zwykle robią to po januszowemu uważając że drobny i tak nie zauważy nagłego wzrostu kosztów i nie będzie się zastanawiał skąd on jest.

Jestem też ciekaw na co to GMG wydało w ostatnim czasie 150 tys. Euro, skoro cały proces produkcyjny się zakończył a w raporcie z lipca informowali, że wydali na grę 800 tys. euro. No chyba, że aż tak MG odciągnął kasy z Road, że jeszcze nie spłacili tych 800 tys. euro.

W każdym razie zapowiada się niezły raport na MG dzięki temu, bo do przychodu z DDS2 doszły niespodziewane bonusy z Road.

• Re: I jak tam raport? Znowu strata? Autor: ~Ciekawy [46.134.98.*]
    A mnie interesuje dlaczego w II kwartale raportowali że sprzedaż gry znacząco przewyższa koszta, a teraz jeszcze brakuje do spłaty.

I po drugie raport II kwartał przychody PC prawie 1.1 mln dolarów i konsole 850tys dolarów a teraz łącznie 1.25mln euro? Jak to się stało?
    Jak się wczytasz w te raporty, to zobaczysz że one są robione tak żebyś za Chiny nie doszedł jak jest naprawdę.

Np. w raporcie kwartalnym masz przychód podany po odjęciu prowizji, podatków i kosztów poniesionych przez GMG i teraz się zastanawiaj ile to jest.

W raporcie gdzie pisali o zwrocie była mowa tylko o wersji na PC, więc teraz się zastanawiaj ile wzięło MG za portowanie, bo tej informacji akurat nigdzie nie ma. Mi wychodzi że coś około 2 mln, czyli odebrali sobie w ten sposób swego rodzaju haracz za wkład w ATS przez nastaniem GMG.

No i masz lipcowy raport gdzie są przychody bez podatków i prowizji, ale też bez podawania kosztów MG tylko z kosztami GMG.

Generalnie po zebraniu wszystkich ESPI pewnie dałoby się to policzyć i dojść co gdzie i za ile, ale z drugiej strony po co mam to robić? Ani mi od tego nie przybędzie na kursie, ani ta wiedza nie zmienia tego że czekam na ATS 2.

Myślałem że koszty będą mniejsze, no ale MG upomniało się o swój kawałek tortu (i nie chodzi o te 10% od zysków), tak wiec Road nie zostało już nic. Można za to podziękować Nowakowi, bo dzięki jego nadzorowi nad developmentem gry, była w tak beznadziejnym stanie, że MG musiało wziąć obcego wydawcę, który zjadł zysk Road, aby spółka miała szansę przetrwać.

Wypada się cieszyć, ze jest finansowanie na ATS 2 i czekać na podbitkę pod to. Kapitalizacja jest już na dobrym poziomie do czekania. Jak widać nawet po tym raporcie nikt nie wykonał nerwowych ruchów, więc zostali już najwytrwalsi.
  • Re: I jak tam raport? Znowu strata? Autor: ~UcheJ [5.173.166.*]
    To ogólnie są jaja że, piszą co chcą.. wcześniej był zwrot kosztów teraz nagle jeszcze nie ma... Zawiodłem się przede wszystkim tym że wcześniej kłamali co do kosztów bo było napisane jak byk że już wszystkie koszty zostały zwrocone
  • Re: I jak tam raport? Znowu strata? Autor: ~Nookie [188.146.44.*]
    Może KNF powinien się tym zająć, bo zaczyna to brzydko pachnąc.
  • Re: I jak tam raport? Znowu strata? Autor: ~ziut [164.127.238.*]
    A kiedy nie klamia?
    Nookie - wiesz co zrobi KNF? Zawieszą obrót i nawet nie będziesz mógł sprzedać akcji, a kara i tak pójdzie na konto całej spółki a nie indywidualnych osób. Morał z tego taki, że u nas z KNF-em lepiej nie zaczynać rozmów, bo drobny tylko dostanie przez nich bardziej po tyłku.

Pomijam już to, że te ESPI celowo są tak skonstruowane, żebyś nie mógł im wprost zarzucić kłamstwa.
  • Re: I jak tam raport? Znowu strata? Autor: ~Grek [31.0.88.*]
    Trudno się nie zgodzić...a tym czasem kolejne minima dziś kosztem kilku akcji... Mamy niezły chlew tutaj...
    może to już ostatni się poddają i zostaną najwytrwalsi..psychofani MW i jego spółek ;)

• Re: I jak tam raport? Znowu strata? Autor: ~Don_ciawory [46.134.115.*]
    Czepiacie się teraz a jak machnęli się "błąd pisarski" na 800kk PLN to była też prawda tylko alternatywna
    tu też jeszcze może pójść korekta raportu
[x]
ROAD 0,00% 5,72 2025-11-07 10:46:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.