• Artykuł o pompach ciepła jako zdecydowanie najtańszych Autor: ~Klim [89.64.66.*]
    Dobra tabela porównawcza różnych kosztów ogrzewania
    https://www.onet.pl/informacje/smoglabpl/czym-ogrzewac-dom-porownanie-cen-przed-zima-wykres/wg5mttn,30bc1058

• Re: Artykuł o pompach ciepła jako zdecydowanie najtańszych Autor: ~Karolina [31.183.161.*]
    Oczywiście zestawienie dyskretnie pomija początkowe nakłady na inwestycje.
    No i poza tym nikt nie powiedział że durny ETS przetrwa. Bo jego likwidacja całkowicie zmieniłaby sytuację.
    Trzeba sobie jasno powiedzieć pompa ciepła z fotowoltaiką to nie jest inwestycja w tanią energię to inwestycja ( bardzo kosztowna ) w czyste powietrze. A trzeba sobie zdać sprawę że w naszym jednak niezbyt zamożnym społeczeństwie czyste powietrze nie jest artykułem pierwszej potrzeby.
  • Re: Artykuł o pompach ciepła jako zdecydowanie najtańszych Autor: ~Klim [89.64.66.*]
    Do każdej instalacji też są koszty. Kocioł na pelet czy biomasę czy olej nie są za darmo też trzeba zapłacić, rozprowadzenie rur od nich też kosztuje. I dobrze też porównać ile kosztują dobrej klasy te kotły. Wtedy różnice nie są aż takie duże. Jak się zobaczy (choćby po tej statystyce) ile rocznie oszczędności wychodzi to bez dofinansowań szybko się zwraca i faworyzuje klasyczne rozwiązania. A jak z dofiansowaniami to już w ogóle darmocha. A do tego klimatycznie pozytywne.

Ja mam pompę i panele na dachu, czterech sąsiadów też. Szwagier również. Wszyscy jesteśmy zadowoleni. Wcześniej miałem rachunki ogromne za utrzymanie ciepła w domu, za prąd też olbrzymie. A teraz nie płacę ani gorsza za prąd i jeszcze mam tańsze ciepło. Inwestycja początkowo szybko się amortyzuje.

• Re: Artykuł o pompach ciepła jako zdecydowanie najtańszych Autor: ~Karolina [31.183.161.*]
    jaaaasne, ha,ha,ha.
[x]
GRODNO 1,42% 10,70 2025-10-29 16:44:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.