• opcje - the end Autor: ~majka [83.14.146.*]
    Alchemia zamyka opcje
    Były dwa pozwy, oba zostały odrzucone. Jest porozumienie z bankiem ws. opcji. Jakie?
    Alchemia zamknęła wszystkie pozycje opcyjne w banku ING BSK. Na temat warunków umowy milczy.
    Alchemia to jeden z najgłośniejszych giełdowych "przypadków opcyjnych". Na początku marca podała, że z powodu tych instrumentów walutowych musiała zawiązać rezerwę wysokości 95 mln zł (ujemna wycena na koniec 2008 r. to 77 mln zł), co dramatycznie obniżyło jej wyniki finansowe z 2008 r.
    Sprawa jest już jednak zamknięta. Stalowa grupa zawarła właśnie porozumienie z bankiem ING BSK. Na jakich warunkach?
    — Obowiązuje nas bardzo restrykcyjna klauzula poufności. Mogę jedynie powiedzieć, że zamknęliśmy wszystkie pozycje. Kwotę zobowiązania będziemy spłacać w ratach, ale okres spłaty jest niejawny. Ujawnić mogę tylko tyle, że jest dłuższy niż rok — mówi Karina Wściubiak-Hanko, prezes Alchemii.
    Wiadomo, że kwota zobowiązania przekracza 10 proc. kapitałów własnych spółki, czyli wynosi minimum 42,5 mln zł. Nieoficjalnie wiadomo też, że część zobowiązania została umorzona przez bank. Trudno na razie przewidzieć, jak porozumienie przełoży się na wyniki finansowe Alchemii.
    — To świeża sprawa. Będziemy rozmawiać z audytorem na temat ujęcia tego porozumienia w raportach finansowych — zapowiada Karina Wściubiak-Hanko.
    Informacja o porozumieniu z bankiem może być dla rynku zaskoczeniem. Do tej pory zarząd Alchemii deklarował, że jest zdeterminowany iść drogą sądową. Uważał, że ma wystarczające argumenty, żeby umowy opcyjne zostały unieważnione. Tego przekonania nie zmieniało nawet to, że pozew Alchemii przeciwko ING został dwukrotnie odrzucony przez sąd powszechny (sąd uznał, że nie jest właściwym organem do rozpatrywania tej sprawy).
    — Mieliśmy bardzo dokładnie przygotowaną ścieżkę prawną, a pierwszy pozew, testujący właściwość sądu, był złożony tylko na kilkaset tysięcy złotych. Wciąż uważam, że mamy rację. Ale po pierwsze, nie chciałam się wikłać w długotrwały proces. Pod drugie, wolę opowiadać inwestorom o biznesie, a nie tłumaczyć się z opcji. Po trzecie, zaproponowano nam naprawdę satysfakcjonujące warunki. Stąd decyzja o zawarciu porozumienia — argumentuje Karina Wściubiak-Hanko.
    Tego samego zdania jest Roman Karkosik, największy akcjonariusz Alchemii.
    — Proces sądowy trwałby minimum 2,5 roku. Wolimy skoncentrować się na nowych projektach kapitałowych. Tym bardziej że okres kryzysu sprzyja rozmowom o przejęciach — twierdzi znany inwestor.
  • Re: opcje - the end Autor: ~pred [83.143.40.*]
    po co powtarzasz watki - chcesz aby ni ebyło poprzednich - czemu cos chcesz ukryc- tak jak pewnie udajesz jakąs blondi ???
  • Re: opcje - the end Autor: ~majka [83.14.146.*]
    Co powtarzam?????? Co zakrywam???????
    Gdzie w którym miejscu na forum Bankiera, jest ten artykuł z Pulsu Biznesu o opcjach Huty Batory.?????
    Gdzie, w którym miejscu jest napisane, że aktualne free float wynosi 18%?????
    Jak wytrzeźwiejesz, to pewnie zauważysz, że piszę tylko i wyłącznie po to żeby odkryć.
    Jako pierwsza na tym forum drwiłam sobie z absurdalnych informacji zamieszczanych na stronach różnych portali prezentujących profil Alchemii a w nim ujemny free float.
    Jako pierwsza i jedyna na tym forum, piszę o tym, że aktualne free float wynosi 18%.
    Naprawdę nie widzisz tego, że ja odkrywam?????????
    Pred, wóda zżarła twoje szare komórki do reszty?????????
  • Re: opcje - the end Autor: ~jesy [85.219.200.*]
    wyższy ff to raczej zła wiadomosc niz dobra prawda? unibax sprzedal, a wiadomo kto kupił? (ja nie;)
  • Re: opcje - the end Autor: ~majka [83.14.146.*]
    Nie wiem, czy to zła wiadomość, czy dobra.... wiem, że prawdziwa. Moim zdaniem, nie ma nic głupszego jak uciekanie od prawdy. Jeżeli ktoś liczy, że na ALC będzie podobny manewr jak na Drągowskim to jest śmieszny. To nie ta skala.
    Wiem jeszcze jedno R. Karkosik robi porządek w swoich spółkach, kazał Unibaxowi przenieść się z Alchemii do Suwar, natomiast swoje udziały w Suwarach warte 18 milionów wystawił na sprzedaż. Po coś to robi, pewnie ma jakiś pomysł. A czy to dla drobnych akcjonariuszy okaże się korzystne, czy nie, to życie pokaże. Ostatnio Pioneer Pekao Investment Management wszedł do ALC i to jest na pewno dobra wiadomość, może wie coś więcej. W wywiadzie z PB, jest wyraźnie mowa o tym że ALC chce przeprowadzić jakąś akwizycję i zależy mu na czasie, dlatego podpisał ugodę i zamknął temat opcji. Od jakiegoś czasu krążą plotki, że Karkosik chce sprzedać ALC w całości, że są chętni i z zachodu i z Rosji.
    Myślę, że nie ma co gdybać, czas pokaże.
  • Re: opcje - the end Autor: ~PRED [195.136.30.*]
    a to ze sprzeda komus ALC to dobra czy złA NOWINA???

majka i blondi sorrki pomyliłem was

a ja i tak siedze w Krośnie
  • do Pred Autor: ~głupia blondi [62.21.32.*]
    Majka to Majka ani ona ani ja nikogo nie udajemy w przeciwieństwie do większości znachorów z tego forum.Nie udaję ,że jestem wszystkowiedząca jak inni i dlatego tak się nazwałam wyprzedzając głupie odpowiedzi.

pozdro dla Majki
  • Re: opcje - the end Autor: ~olle [83.27.73.*]
    Wydaje się, że papier bardzo słaby - rynek mocno w górę, a to stoi...
  • Re: opcje - the end Autor: 4tunat [84.10.102.*]
    Nie ma żadnego znaczenia, czy papier jest fundamentalnie słaby, czy mocny ... tu i tak o WSZYSTKIM decyduje RK & Co. ... ;-)
[x]
ALCHEMIA 0,00% 4,76 2019-05-30 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.