• Polityka podziału zysku Autor: ~kamilosm [89.64.62.*]
    Jak pewnie wielu z was jestem udziałowcem Helio i jestem bardzo zadowolony z fundamentów, raportów kwartalnych. Wyniki są zadowalające, natomiast nie przekłada się to za bardzo na zwrot z inwestycji. Helio jest cały czas wyceniane mocno poniżej wartości księgowej mimo że generuje stabilnie wysokie zyski, z prostej przyczyny -> prezes oraz jego żona pobierają absurdalnie wysokie wynagrodzenie które bardzo szybko rośnie jednocześnie będąc udziałowcami na poziomie 80%. Nie mają żadnego powodu żeby zacząć wypłacać dywidendę czy skupować akcje, po prostu zwiększają swoje wynagrodzenie. Firma która generuje 26mln zysku w rekordowym roku wypłaca im 6mln rocznie. Nie mam wątpliwości że inwestycje które Helio robi przyniosą oczekiwany zwrot, ale jednocześnie widzę że nie wpłynie to na politykę dywidendową i będziemy już zawsze na poziomie C/Z 5 albo niżej. Chciałbym poznać wsze opinie na ten temat i przemyślenia jeżeli macie takie
  • Re: Polityka podziału zysku Autor: ~Wons [146.70.58.*]
    moja opinia jest taka, że sobie wypłacimy tyle, ile chcemy
    a każdy potem będzie pisał na bankierze jak mu źle
  • Re: Polityka podziału zysku Autor: ~george [188.33.233.*]
    Rzeczywiście bardzo trudno znaleźć spółkę która by miała c/z na poziomie 3,7, a kurs jest coraz niższy. Już pisałem żeby zrobili skup albo zaczęli wypłacac dywidendę, ale widocznie prezes bardzo dobrze zarabia i innych akcjonariuszy ma gdzieś .
  • Re: Polityka podziału zysku Autor: ~kamilosm [89.64.62.*]
    Tak, tu trzeba jeszcze dodać że w ostatnim raporcie wyraźnie piszą że polityka dywidendowa nie zmieni się w najbliższym czasie w żadnym stopniu, jeżeli będzie tak dalej to ludzie będą pozbywać się akcji a cena będzie wiecznie szła w dół, bo jaki jest sens trzymać coś co teoretycznie zwróci się w 4 lata, w praktyce natomiast nigdy
  • Re: Polityka podziału zysku Autor: ~Wons [146.70.174.*]
    Leszek i Justyna Wąsowicz preferowaliby dostać zatwardzenia niż dzielić się ze swoimi wspólnikami. To najbardziej uczciwi Wąsowicze na GPW.
  • Re: Polityka podziału zysku Autor: ~en22 [85.128.118.*]
    pierwszy kwartał roku obrotowego 24/25 bardzo slaby . Tylko 0,8 mln zysku . Tendencja niestety wyraźnie spadkowa . Jak tak dalej pójdzie to nawet nie będzie z czego płacić ewentualnej dywidendy ( której i tak nie płacili przy bardzo dobrych zyskach )
  • Re: Polityka podziału zysku Autor: ~Mucha [193.42.99.*]
    Nie jestem uczony w piśmie dlatego zapytam: czy mniejszościowi mogą w takiej sytuacji coś zrobić żeby zmusić głównego akcjonariusza do podzielenia się zyskiem?
    Niestety i ja wdepnąłem w to g... patrząc na wskaźniki a nie patrząc na historię wypłat dywidendy.
  • Re: Polityka podziału zysku Autor: ~Wons [104.234.212.*]
    To, w co wdepnąłeś, to jest niespodzianka, która przygotowali Wąsowicze. Oni to jeszcze opakowuję w papierek, mówią, że pachnie i próbują sprzedać.
  • Re: Polityka podziału zysku Autor: ~Wons [104.234.212.*]
    To, w co wdepnąłeś, to niespodzianka, którą przygotowali Wąsowicze.
  • Re: Polityka podziału zysku Autor: pzu76 [31.60.98.*]
    Za mało kupujących, za dużo sprzedających. Mało kto lubi bakalie.
[x]
HELIO -2,99% 32,40 2025-12-18 12:41:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.