Wycena 1 nowej akcji w nowej emisji to 22,72 zł. Noob ma ich 677753 szt. (46%) w przeliczeniu na kurs z emisji jest to wartość 15,39 mln zł a obecna kapitalizacja noobz to 17,1 mln. Czyli za 1,74 mln mamy całą pozostałą dodatkową wartość akcji Noobz :) oraz notowania od razu na new connect bez koniecznosci czekania do wydania gry z mozliwością płynnego obrotu akcjami. Moim zdaniem powinien tu być najpierw skok na akcje Noobz a potem gdy cena nie będzie już tak atrakcyjna to zainteresowanie emisją. Podsumowując - chcąc wejśc w Play of battle (POB) bardziej racjonalne jest wejście w Noobz
Dzięki za doprecyzowanie. Sugerowałem się ostatnim raportem na stronie POB, co nie zmienia faktu że i tak kupno Noobz jest o wiele lepszą opcją niż bezpośrednio akcji POB w nowej emisji. Pozdrawiam
Sorry za lenistwo , bez bicia mówię że nie chce mi się sprawdzac samemu.
Co to precyzyjnie jest ta 'wycena' 22.72 ? Cena po której trzeba się zapisywać, jeżeli już ktoś składa zapis? To jest cena bez możliwości zmiany? Czy maksymalna?
Bo jak maksymalna, a rzeczywista będzie np 15zl (o ile dojdzie to do skutku w ogóle), to wyliczenia Noobz vs POB też się zmieniaja
A kolega nie ma kalkulatora? Faktem jest ze prdy tej wycenie nie oplaca sie wchodzic bezposrednio w POB ale w Noobz. Prdykre natomiast ze tsk malo inwestorow wie co to arbitraz i nie zauwaza tego, przynajmniej na razie
Za internetem: Arbitraż Próba osiągnięcia zysku nieobarczonego ryzykiem za pomocą wykorzystania różnicy w wycenie tych samych lub powiązanych aktywów.
Przykład: Akcje firmy X notowane są zarówno na giełdzie w Warszawie jak i Nowym Jorku. Cena spółki na giełdzie w Nowym Jorku odpowiada 100 PLN, a w Warszawie kosztuje 99 PLN. W takim przypadku akcję można kupić w Warszawie i sprzedać (short sell) w Nowym Jorku, osiągając wolny od ryzyka zysk w postaci 1 PLN
Tutaj masz jedną wycenę wcnowej emisji POB a drugą lepszą jako udział Noobz w POB. Dlaczego lepsza bo przytejvwycenie nowej emisji wartość Noobz kupując akcje Noobz masz praktycznie gratis bo wycena Noobz jest porównywalna Z wyceną akcji POB jaką Noobz posiada. Pozdrawiam
bo moim skromnym zdaniem inwestorzy nie połączyli kropek. Trochę mi to przypomina 11 bits tuż przed wydaniem This war of mine, gdzie jeden z funduszy bodajże Amplico wyprzedał swój cały pakiet. Tutaj z moich obserwacji jest jeden ukryty sprzedawca od dłuzszego czasu, ale dzięki temu mam też spory pakiet Noobz. Zeby było jasne nie mówię że POB to będzie super gra, każdy ma swoją opinię, ale jeśli ktoś twierdzi, że będzie super to nie ma innej opcji jak noobz. Jeśli gra nie będzie fajna to osoby z papierami POB zostają z niczym, ci z noobz coś tam zawsze w wartości pozostałej będą mieli. Jesli gra okaze się hitem, to na spieniezenie zysku wlasciciele akcji POB poczękają przynajmniej do konca 2026, a wlasciciele Noobz nawet przed wydaniem gry będą mieli swoje 5 minut, np. gdy będzie duże zainteresowanie kartą steam czy demem. Mi ta gra przypomina trochę manor lords tylko nie we sredniowieczu ;) a pamiętacie co było na akcjach polskich firm gamingowych po wydaniu manor lords w fazie early. Rosły i to sporo bo zagraniczni inwestorzy nawet w pierwszym odruchu nie sprawdzili czy ktoras z firm ma cos wspolnego z manor lords. Tu sprawdzą i dowiedzą się że Noobz ma duuużo akcji POB... i zgadnijcie co się stanie :) pozdrawiam
Mimo, że sam posiadam pakiet akcji Noobz zastanawiam się czy emisja 7 mln akcji POB po 22,72 zł się uda?
Tutaj problemem może być to, że we wrześniu 2024 była emisja akcji POB po 10 zł, a w całym 2024 roku emitowali akcje po 10-12 zł.
I pytanie czy teraz inwestorzy zapłacą 22,72 zł? Tutaj mam wątpliwości.
POB podaje w memorandum, że chcą pozyskać do 7 mln czyli zakładają, że mogą nie zebrać całej kwoty.
Mamy teraz emisję akcji Medisensconic - branża biotech - chcą pozyskać 8 mln - nie zebrali i przedłużyli termin zapisów do 3 grudnia. Signius - nowe technologie związane z podpisem elektronicznym, chcieli zebrać 2 mln a mimo przedłużenia zapisów zebrali tylko 430 tys. Spółka z branży gamingowej zebrała 1,2 mln z planowanych 4 mln
Do tego kiepski sentyment dla branży gamingowej.
Czy uda się POB zebrać 7mln? Jeśli tak to skala redukcji nie będzie dużo niższa niż kiedyś na gamingu. Myślę, że bardziej prawdopodobne jest to, że nie zbiorą 7 mln i przedłużą zapisy o miesiąc (patrz Medisonic, Signius). Pytanie ile wtedy finalnie zbiorą? Jakby zebrali z 5 mln i tak byłoby ok. Niższa kwota byłaby porażką.
Oby spółce Play of Battle się udało, ale jak będzie czas pokaże.
Imo zbiorą zero zł, a emitowanie akcji po 10 zł na 2 miesiące przed próbą kolejnej emisji po 22.7 przekreśla ich moralnie , dyskwalifikacja tych nazwisk
Rzoumiem, że skoro NOOBZ jest udziałowcem i jednoczesnie wykonuje grę to POB płaci NOOBZ, które nastepnie opłaca pracowników? W zasadzie NOOBZ przez lata bedzie zarabiał na tej współpracy poprzez wzrost wartości akcji, prawo do dywidendy oraz stabilizację finansową poprzez kontrakty z POB? Jednocześnie mogą wykonywac inne projekty (jesli wystarczy funduszy) a realizacja projektu POB nie obciąża ich konta a wręcz utrzymuje... Dobrze myślę?