1/. cukier - nie wiem skąd jeszcze wzięli taką ilość przy gigantycznej sprzedaży w poprzednim kwartale (spodziewałem się góra 40kt); całkiem dobra cena sprzedaży (wzrosty cen na świecie mamy dopiero od połowy września); powinien być dobry wynik na cukrze, bo ostatnio był już tanio ujęty w bilansie - jak to częściowo tegoroczna produkcja to tym bardziej; 2/. duża sprzedaż (prosto z pola - niskie koszty??) - świetna cena jak na ten sezon - zebrali jakościową mimo pogody - fachowcy; 3/. kuku - w tym roku nie mamy na sprzedaż (wg mnie) - sprzątneli silosy - poszło na gorzelnię - zawsze coś; 4/. słonecznik - tegoroczne zbiory (prosto z pola - niskie koszty??) - koszony w końcówce kwartału - świetna cena - będzie zysk; 5/. rzepak - (prosto z pola - niskie koszty??) - świetna cena - poszedł raczej cały, z głowy jeden temat - będzie zysk; 6/. olej - zadziwiający wzrost ceny - notowania światowe tego nie zapowiadały (???); 7/. śruta sojowa - bez zmian (tylko taki drobiazg, że teraz mamy nisko ujętą soję w bilansie); 8/. mleko - piękna ilość cały czas - rewelacyjna cena (rentowność tu to niedługo będziemy mieli ponad 100% :-);
ogólnie to ręce mi opadają, kiwam głową i nie będę pisał co mówię do siebie jak czytam te ich tabelki....
pełna zgoda, ale pszenicę sprzedajemy prawie po 900zł/t (a nie po 700), a rzepak i słonecznik prawie po 2000zł/t (a nie po 1600) - nie jest źle, przy tych cenach to nawet w Polsce produkcja jest rentowna; ja jestem pozytywnie zaskoczony.
Zamiast tworzyć takie wpisy polecam przeczytać i zrozumieć IAS41. Lektura tego standardu pozwoli zrozumieć, że wynik niekoniecznie jest generowany poprzez sprzedaż ale rownież poprzez wycenę upraw począwszy od zasiewu.
Dobra cena w momencie sprzedaży niekoniecznie oznacza bezpośrednie przełożenie na wynik ponieważ wynik na danej uprawie mógł być rozpoznany wcześniej przy jej wycenie.
Interesujące info z Kernela o zewnętrzyn finansowaniu, które do tej pory nie bylo możliwe z racji trwającej wojny dodatkowo Ruszyły tez dofinansowania na rozwoj i odbudowe dla przedsiębiorców z terenów objętch działaniami wojennymi i przyfrontowymi a były wykluczone do tej pory - także sami sobie odpowiedzcie na pytanie kiedy koniec wojny? Żaden Rząd nie dał by kasy bez gwarancji, że jej nie straci. https://agroportal.ua/news/finansy/programu-derzhavnih-grantiv-rozshirili-na-zonu-boyovih-diy Także może być ciekawie w najbliższym czasie
O ile wiem Astarta moze uzyskac korzysci do 30% z 76 mln euro ktore przeznaczyla na inwestycjie, czyli 22.8 mln Euro w ciagu 5 lat.
"Astarta inwestuje ponad 76 milionów euro w zakup sprzętu i technologii umożliwiających lepsze przetwarzanie produktów rolnych. Dzięki temu utworzy się 110 nowych miejsc pracy. Ponadto przyczyni się do rozwoju przemysłu przetwórczego w regionie i wprowadzenia nowych podejść w uprawie i przetwórstwie soi.
W ramach programu firmy zapewniony zostanie szereg zachęt: - zwolnienie z zapłaty należności celnych przywozowych na nowy sprzęt; - zwolnienie z importowego podatku VAT nowego sprzętu; - zwolnienie z podatku dochodowego na okres do 5 lat."
"Uprawnieni inwestorzy mogą skorzystać ze zwrotów kosztów związanych z przyłączeniem do sieci, budową podstacji, linii energetycznych, gazociągów i innej infrastruktury. Dodatkowo mogą otrzymać rekompensatę za część zainwestowanych środków w drodze zeznań podatkowych. Całkowite wsparcie państwa może wynieść aż do 30% inwestycji."
tak dobrze to raczej nie bedzie, wystarczy pogooglowac troche w temacie „ukraina w eu doplaty do hektara”
zakladam ze srodki EU pojda raczej na odbudowe i inwestycje (w tym rozbudowe mocy przetworstwa) a nie dotowanie agro ktore zarabia i bez dotacji wypracowuje swietne wyniki korzystajac z efektu skali i wertykalnej integracji