Ktoś powie, że rynek nie docenia sukcesu i newsflowu jaki dostarcza ostatnio Bloober Team, a mi się wydaje, że mimo wszystko docenia. Różnica w wycenie pomiędzy 11 bit studios (616 mln zł) i Bloober Team (480 mln zł) spadła poniżej 150 mln zł i jest najniższa od lat. To duża zmiana sentymentu mając na uwadze to, że jeszcze w 2018 roku, po premierze Frostpunka, różnica w wycenach przekraczała 1 mld zł. IMO jest spora szansa, że Bloober pod względem kapitalizacji wyprzedzi 11 bit studios i będzie trzecią pod względem wyceny rynkowej spółką gamingową produkującą gry na PC na GPW. Paweł Biedrzycki na X
Ale ja dziekuje za taka mijankę. My stoimy w miejscu albo lekko na dół non stop. Fakty są takie, że tutaj kurs stoi w miejscu od 2 lat a rożnica w kapitalizacji z 11bit wynika tylko z tego, ze 11bit leci na dół szybciej od nas. Co mi z tego, że Bloober wyprzedzi 11bit skoro dalej bedzie na 500mln a 11bit spadnie na 400? Mi tam nie zalezy zeby inni tracili mi zalezy zebym samemu zarobil.
Fakty w dodatku 11b jednak ma nadal 50 M w kasie spółki, z MS dostanie w sumie ok 60 M pln , a z samego FP2(jego sprzedazy) ma przychodu ok 35-40 M pln ( łącznie z deluxem) w dodatku stare gry wygenerują pewnie ok 60 M pln w tym roku.
Więc w kasie spółki 11 b powinno być wiecej niz 100 M pln na koniec roku. Pytanie co z kolejnymi latami I debiutami .
A jednak 11 bit leci ostro na wycenie , i faktycznie jest niedaleko Blo który na koniec czerwca miał mniej niż 30 M w kasie spółki, zobaczymy jak będzie dalej.
Medium podobno miało budżet 12 M $ chociaż po stanie zapasów w 2020/2021 nic na to nie wskazywało że aż tak duży jest budżet Gry. Prezes Babieno o tym mówił jak nawijał ze wc24 h pokryli koszty produkcji Medium , ale późniejsze raporty przychodów zysków zapasów nie potwierdzały tych jego wypowiedzi.
Właśnie dlatego warto jednak uważać, na prasowe gadki prezesa.
Co to za logika? Przecież oczywistym jest że ludzie grają tutaj na wzrosty blo a nie spadki 11bit, więc pierwotny argument o docenianiu newsflowu jest bez sensu.