• Nie ma najmniejszej siły do odbicia Autor: ~KLM [46.112.72.*]
    spadamy na 15 zł? Dzięki zarządzie za irracjonalną decyzję o skupie. :/ Chyba tylko wam się ona opłaca :/
  • Re: Nie ma najmniejszej siły do odbicia Autor: ~slaw72 [158.181.76.*]
    Ile to jeszcze będzie spadać?
  • Re: Nie ma najmniejszej siły do odbicia Autor: ~KLM [46.112.72.*]
    Biorąc pod uwagę, że spółka skupiła dopiero akcje za ok. 25 procent kwoty którą przeznaczyła na skup … jeszcze długo będzie spadać. Kolejne wsparcie jest w okolicach 15-16 zł, a później 12 zł. Tak cudownie się podzielili zyskiem z akcjonariatem. :/ Ja dziękuję za taki podział. :/
  • Re: Nie ma najmniejszej siły do odbicia Autor: ~Bercik [5.173.95.*]
    KLM, wyjaśnij mechanizm: w jaki sposób skup akcji przyczynia się do spadku kursu? To przecież wbrew logice racjonalnego człowieka, chyba że jesteś typowym bankierowym, który dopatruje się teorii spiskowych, mitycznych grubasów i zaniżania przez odpal.
  • Re: Nie ma najmniejszej siły do odbicia Autor: ~KLM [46.112.72.*]
    W takim razie wyjaśnij dlaczego kurs spada aż tak bardzo od kilku miesięcy (z 29 na 19) skoro spółka tworzy nową grę, ma stabilne wysokie przychody, pobija kolejne rekordy monetyzacji gry, itp.
    W wątku „gdzie kurs się zatrzyma” masz wyjaśnione jak działa skup. Też liczyłem na to że skup spowoduje wzrost obrotów i wzrost kursu a jest jak widać … :/ szkoda nawet komentować
  • Re: Nie ma najmniejszej siły do odbicia Autor: ~Bercik [5.173.95.*]
    Wiem jak działa skup i, z tego co orientuję się, polega on na skupie akcji a nie ich sprzedaży.

Skoro spada mimo skupu, to znaczy, że jest więcej chętnych do sprzedania niż chętnych do kupna.

A powodów do sprzedania i spadku kursu może być wiele: może ktoś wychodzi (jakiś czas temu przecież jeden z funduszy zszedł poniżej 10% i ten może wykorzystywać skup do upłynnienia swojego pakietu o czym się dowiemy, gdy dopiero przebije 5%), może ogólny sentyment do branży gier nie pomaga, może załamanie wyników we wrześniu, może opóźnienia w projektach, może obawy czy te zdrowe fundamenty i wyniki wynik są powtarzalne i do utrzymania, a może wszystko po trochu. Na pewno nie jest to skup, co więcej, gdyby nie skup to kurs spadłby jeszcze niżej.
  • Re: Nie ma najmniejszej siły do odbicia Autor: ~slaw72 [185.35.132.*]
    Jak to się ma do ostatnich rekomendacji.Cena tam dużo wyższa niż obecna.
  • Re: Nie ma najmniejszej siły do odbicia Autor: ~KLM [46.112.80.*]
    Dokładnie, rekomendacje w okolicach 26-30 zł a nawet za 18,60 nie ma zbyt wielu chętnych do zakupu - teoretycznie po tej cenie akcje powinny być wchłaniane przez rynek w moment. Nawet insiderzy dali sobie spokój z zakupami. Niby stabilna dobrze zarabiająca spółka a bez większego powodu spadła o 38 procent w ciągu kilku miesięcy. :/ to nie jest normalne. Rozumiem korekta 10,15 czy nawet 20 procent ale tyle …?
    Właśnie uruchomiła się duża podaż i dalsze spadki więc tu już nie ma co ratować w tej chwili, lecimy na 15 zł i jesteśmy w tym samym miejscu co rok temu :/
  • Re: Nie ma najmniejszej siły do odbicia Autor: ~Curious [91.94.117.*]
    Spadek wygląda abstrakcyjnie, ale kurs na tej spółce bywał wybitnie dziwny. Nie tak dawno widzieliśmy 5 zł, co też było oderwane od rzeczywistości.
  • Re: Nie ma najmniejszej siły do odbicia Autor: ~kilbil [91.123.181.*]
    Spółka w odpowiedzi na moje pytania potwierdza to co było wiadomo - czyli znaczny wzrost kosztów reklamy zniechęca do dużych inwestycji w reklamę i skupiają się na generacji zysku z puli obecnych graczy i podniesieniu LTV. Wg mnie to rozsądne - zeszły miesiąc pokazał, że pomimo spadku przychodów zysk m/m był większy niż w sierpniu i chyba o to chodzi w ostateczności - posiadać zysk. Czy wg Was lepiej "ładować" kasę w reklamę nie generując dodatkowego zysku ? W ten sposób inne spółki konkurujące z nimi o reklamę wśród graczy będą robić to samo i wysokie koszty reklamy, które były anomalią staną się regułą dla wszystkich z branży. Rynek jest zmienny i spółka musi umieć się też do niego dostosowywać. Tutaj oprócz podnoszenia nakładów na reklamę mają inne możliwości podnoszenia zysku - choć nieco bardziej odsunięte w czasie. Dla mnie super ważne jest również posiadanie dużego zaplecza finansowego (obecnie to chyba ponad 34 mln zł na koncie - do sprawdzenia), gdyż poduszka finansowa umożliwia im działanie strategiczne, zaplanowane, długofalowe a nie paniczne posunięcia, które często działają tylko na chwilę. Zwróćcie uwagę, na jakim etapie jest spółka obecnie. Pomimo spadku przychodów zysk oscyluje co miesiąc w okolicy 3-4 mln zł - co miesiąc. Jak daleko jest od jakiegokolwiek widma straty miesięcznej.... To jest kosmos jak dla mnie w jak bezpiecznym położeniu pomimo zawirować na rynku reklamy znajduje się spółka. Dlatego też dziwi mnie reakcja rynku (akcjonariuszy) wg mnie nieadekwatna do obecnej sytuacji. Dla wszystkich dużo cierpliwości życzę :)
  • Re: Nie ma najmniejszej siły do odbicia Autor: ~Curious [91.94.117.*]
    Dzięki za podzielenie się. Zgadzam się z punktem widzenia, IMO nie pierwsze już spadki, które nie mają racjonalnego uzasadnienia dla inwestora długoterminowego. Wyniki sa co najmniej przyzwoite. Perspektywy nadal bardzo dobre, nie wspominając o tym, że RPG praktycznie w cenie nigdy jakoś mocno uwzględniony nie był.
  • Re: Nie ma najmniejszej siły do odbicia Autor: ~FikuMiku [188.147.4.*]
    Oczywiście wszystkie czynniki mają wpływ na cenę (np. duże koszty reklam), a spadki na tej spółce raczej nigdy nie odnosiły się do jej realiów finansowych.
    Nie można też zapominać, że działania władz – ich posunięcia, jednak dość często osłabiają kurs. Skup akcji własnych powinien oczywiście, jak nie podnosić, to utrzymywać kurs na tym samym poziomie, gdyż docelowo akcji będzie mniej, czyli wartość pozostałych powinna wzrosnąć. Mamy jednak zjazd (na wielu innych spółkach też tak było), gdyż według mnie, inwestorzy tylko pozytywnie odbierają dywidendy.
    Zauważcie, iż mamy mieć skup za 4 mln, ale w tym samym czasie spółka „dodaje”  42992 szt. akcji, w związku z realizacją programu motywacyjnego obowiązującego w Spółce. Do dnia 11.10.2024 r. skupili chyba 46418 szt. Czyli w dalszej perspektywie systemu motywacyjnego akcję wrócą na rynek. Akcjonariusz będzie miał G, a władze wyprowadzony zysk (w uproszczeniu).
    Niemniej jednak potwierdzam, co piszą inni, jeżeli są chętni do sprzedawania po takich cenach – coraz niższych, to kurs będzie spadał, pomimo jednak bardzo dobrych wyników finansowych. Ludzie dajcie STOP na sprzedaż, albo coraz to wyższe limity, to kurs wzrośnie.
    Pozdrawiam
    Dałem już, możemy spróbować zrobić tu to samo co na JSW, czyli zwyczajnie nie oddawać akcji poniżej jakiegoś poziomu.

Tym bardziej nie rozumiem po co skupują akcje w celu umorzenia skoro i tak na rynku pojawią się nowe akcje :/ Wiadomo że każdy liczy na dywidendę i spółki dywidendowe mają się najlepiej … ten skup jak kulą w płot trochę.
  • Re: Nie ma najmniejszej siły do odbicia Autor: ~kilbil [91.123.181.*]
    Zwróć uwagę ile akcji dziś zostało przemielone już a pomimo tego kurs się w miarę trzyma. To znaczy, że ktoś to jednak skupuje. A obstawiam, że te dwa pakiety, które poszły rano czyli 4000 a potem 12000 akcji to zakup kogoś ze spółki. Zobaczymy za kilka dni czy się bardzo pomyliłem.
  • Re: Nie ma najmniejszej siły do odbicia Autor: ~KLM [46.112.86.*]
    Ja również mam podejrzenia i nadzieję że to ktoś z zarządu albo RN skupuje. Czekamy na informację. Dzisiaj obroty wysokie, zbliżają się do miliona złotych.
  • Re: Nie ma najmniejszej siły do odbicia Autor: ~mlody [83.22.172.*]
    Dokładnie - ten skup się opłaca tylko zarządowi. I podpowiem - za rok za zysk też będzie skup. Parę takich skupów i wyjdą z giełdy a akcjonariusze będą im mogli pomachać.
  • Re: Nie ma najmniejszej siły do odbicia Autor: ~KLM [46.112.86.*]
    Na GPW skupy akcji są bardzo źle widziane, co widać chociażby po spółce Huuuge która również regularnie organizuje skupy a kurs spadł od 50 do 16 zł, mimo całkiem niezłych przychodów i podstaw spółki. :/ Akcjonariusze na GPW uznają tylko jedną formę podziału zyskiem i jest nią dywidenda, tym szybciej zarząd to zrozumie tym lepiej. Nikt nie przychodzi na giełdę żeby tracić.
  • Re: Nie ma najmniejszej siły do odbicia Autor: ~sllaw27 [158.181.77.*]
    Trzeba czekać. Być może raport za IIIq zmieni nastawienie do papiera.
  • Re: Nie ma najmniejszej siły do odbicia Autor: ~Aleks [185.141.137.*]
    Katastrofa , absolutnie nie ma popytu tylko wywalanie.
  • Re: Nie ma najmniejszej siły do odbicia Autor: ~KLM [95.215.27.*]
    Nie zmienił nastawienia, nawet insiderzy przestali robić zakupy w tej okazyjnej cenie. :/
[x]
ARTIFEX 0,99% 14,28 2025-10-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.