ile sie sprzeda do końca roku? 5 mln maks na wszytko, strzelam w ciemno.
jesli maja np 5 pln od kopii, zarobia 25 baniek.
jesli jest to 20 pln, robonsoe grubo
jesli jest to zero zloty to współczuję akcjonariuszom
Ja myślę że jest to -5zł i dopłacają do interesu, trzeba czym prędzej przenieść się na PlayWay żeby inwestować w gry mobilne albo 1:1 kopiuj wklej taki sam symulator kijwieczego.
A gdzie tam, dzięki za 1500 komentarzy o tym samym, gdzie robisz jakieś insynuacje że Bloober na tym nie zarabia albo wręcz dokłada do całego interesu xD
mam nadzieję ze coś wyniesiesz z tej rozmowy i czegoś sie nauczysz. pamiętaj inwestycja w siebie i w wiedzę zawsze sie zwraca.
sh2 jest super, widac ze włożone serce i zrobiono świetna robote
normalnie bym kupila ale tu brakuje kluczowej informacji jak ten sukces sie przekłada na finanse. finanse natomiast przekładają sie na kurs.
tylko tyle i az tyle. zycze spolce aby. miala udziały w sprzedaży, na pewko zasłużyli. co jest w umowie? nikt nie wie
Jak kluczowe info ukaże się w wynikach, to wtedy kurs odjedzie, tak jak po udanej premierze. Specyfika dealu sprawia, że inwestorzy czekają na 2-składnikową premierę: najpierw gry, a potem rev-sharing (który ty zaniżasz w swoich w swoich wyliczeniach, bo nie bierzesz pod uwagę czas podpisania dealu (w topce hossy) oraz tego, że oni naprawdę nie musieli go robić, to nie Konami szukało worker for hiring, to oni przyszli do nich z koncepcją dealu/współpracy i dostali dobre warunki).
Premiera była wielką niewiadomą (ze względu na słabą passę 11bit, CIG oraz specyfikę remakę) pierwsza niewiadomo odhaczona, tak więc szanse na dobry wynik BLO znacząco wyższe niż na początku roku, kiedy było ATH, a potem zjazd przez słabe zwiastuny i obawy o jakość
to co mi się nie skleja to ze bloober przyszedł do konami i dlatego konami dalo dobre warunki
to jest jakby dokładnie odwrotnie z perspektywy podstaw negocjacji
Kluczowe to jest to, że Bloober dzięki sukcesowi SH2 wszedł do wyższej ligi. A ile mu skapnie, ile zarobi dodatkowo na starych tytułach dzięki nowym zasiegom i ile Konami tej gry sprzeda to czas pokaże. Spółka dla cierpliwych. Jestem udziałowcem.
Wlasnie chodzi o to, ze nikt niema lepszych perspektyw, nie w braku perspektyw problem kolego. Problem w tym, ze te perspektywy na tej spolce nie maja zadnego znaczenia oraz wplywu na kurs.
Pytasz o same perspektywy? Czy o perspektywy potencjalnego zarobku jako posiadacz akcji? Bo jezeli o to pierwsze to racja bloober i cdr to zdecydowany top. Jezeli o to drugie to 90% spółek z premiera czegos znaczacego w ciagu najblizszego roku, przy zalozeniu ze wejdziesz dzisiaj i wyjdziesz miesiac przed premiera.
Farm51 pod chernobylite 2, One more level pod cyber slash, Cigames pod Lotf2 i niwego snipera, cdr pod wiedzmina 4 i wiedzmin 1 remake masz kilka przykladow gdzie daje sobie reke uciac ze wchodzac dzisiaj i wychodzac przed premiera gry masz zarobione 100-300%.
Wzrasta, dzisiaj o 1. w nocy było 8000 ocen na Steamie, a obecnie jest 9000. https://store.steampowered.com/app/2124490/SILENT_HILL_2/#app_reviews_hash
na tym poście skończę aktywność tutaj. moze kupie akcje moze nie
sh2 jest epicko dobr3, oryginał był świetny a nostalgiczni gracze sa krytycznie i wybredni. poprzeczka wysoko zawieszona ale udalo sie, jest to olbrzymi sukces zespołu bloober.
na steam widac ze kopie leca az furczy.
czy to się przełoży na wyniki i kurs? tak, na pewno jedynie kwestia w jakim horyzoncie.
jesli umowa z Konami zawiera udział w sprzedaży, moze tu byc ogromne zaskoczenie i przekroczenie oczekiwań.
jesli nie, pozostaje życzyć aby kolejne umowy juz byly korzystniejsze
robienie gier 9/10, biznes x/10 poki sie nie wyjaśni
sh2 bedzie mial soczysty kwartał, to jest must have game
Raczej kompletnie chybione widełki. Sprzedaż sięgnie na koniec roku 2- 2.5mln sztuk, ale Bloober wg mnie ma od 30 do 60 zł ze sztuki (15-30%). Tłumaczyłem juz dlaczego tak uważam:
- inicjatywa Bloobera
- Bloober samodzielnym devem
- wysokie oceny- prawdopodobnie udzial jest zalezny od ocen
- wysoka sprzedaż - prawdopodobnie udzial jest progresywny i rosnie wraz ze sprzedażą
Najbardziej zblizonym case'em jest MD od Rendera. Toplitz byl właścicielem IP i finansowal cała produkcję. Render miał poczatkowo 25% i progresywnie dotarl szybko do 50% w raz ze wzrostem
sprzedaży MD.
Dlatego uważam i zakładam w swojej wycenie 20% udzialu Bloobera w zysku, czyli 40 zł z 1 kopii co powinno przelozyc sie na trzycyfrowy wynik netto lub bardzo bliski w 2024 i 2025 roku.
Dodałbym tylko ze z wypowiedzi prezesa widzę lekką sugestię ze tantiemy dostają dopiero po zwrocie kosztów. Kiedyś niby mówił ze od pierwszej kopii ale ostatnio komunikacji się zmieniła.