• skup akcji własnych !! Autor: ~Delkowy [51.38.128.*]
    Spodziewałem się tego od dłuższego czasu. To było oczywiste że split jest tylko częścią większego planu. Sam w sobie nie miałby sensu. Poza tym przy tak niskiej cenie szkoda by było nie skorzystać z okazji.

Kolejny krok planu to przejęcia. W tym prezes jest mistrzem.
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~chuda_ryba [188.33.248.*]
    No nie wiem. Była niedawno okazja przejąć Spar Polska. GK Specjał sprzątnęła to prezesowi sprzed nosa. I to tak sprytnie, że właściciel z RPA spłacił wszystkie długie, a Specjał wyrzuci jedynie do 40 mln na przejęcie. 40 mln w przypadku zachowania stanu franczyzobiorców lub 20 mln, jeśli część franczyzobiorców by pouciekała.
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~Elwira [5.184.221.*]
    Że coooo??? Jakim prawem to info teraz wysmażyli,gdy zostałam pozbawiona walora po ósemce??? Specjalnie to tak ukartowano, by odpalić moje stopy i zagarnąć mój walor na dołku! Niech to gęś kopnie, zostałam wyleszczona! Ale nic straconego. Po następnych wynikach jeszcze gruchnie znowu poniżej 8 i się odkuję! Zobaczycie!
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~Aaaa [188.146.12.*]
    Przez rok jak nie lepiej opowiadałaś jak to kupisz po 8.xx. Udało Ci się i potem po miesiącu czy dwóch sprzedałaś po 8.00 ze stratą. O co chodzi?
    Kupowałam po 7,88 gdy spadło po ostatnich wynikach, a jak podskoczyło dałam stop lossa na 8 coby nie stracić, gdy spadnie jeszcze niżej. A co zrobili Ci szalbierze!? Zrobili wycieczkę na równe 8, tylko po to, by wychlastać moje stopy i zaraz uciekli w górę z kursem, bo wiedzieli, jakie info nadchodzi! Zostałam brutalnie i bezwględnie ogołocona z przyszłych zysków!!! Już nigdy w życiu nie będę stawiała stop lossów! Wymyślono je chyba tylko po to, by ograbiać drobnych!
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: lotar7 [94.224.38.*]
    polecam lekturę Trela: Giełda początek... on nie poleca stop los'ów
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~xxxx [178.43.49.*]
    król jest nagi więc wieje
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~Motorniczy [31.0.79.*]
    Golas bez akcji ? To musi boleć :)))
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~Aaaa [188.146.12.*]
    Przy cenie bieżącej do końca przyszłego roku ściągną 30 % free floatu!
    Już macie batona na 8,80. Zepchnie Wam kurs znowu poniżej 8, a tam odkupię mój pakiet. I zobaczymy, kto się będzie śmiał ostatni!
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~brzoza [213.25.24.*]
    Nie przesadzaj, to zaledwie batonik, w dodatku już mocno pogryziony.
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~xxx [178.43.49.*]
    a ja sądzę że żadnego skupu po 8 pln nie będzie, prezes zna wyniki od nas dużo szybciej
    planuje odkupić papiery bo przeczuwa że wyniki będą kiepskie nie zakładam że planuje bo to byłoby sterowanie kursem
    szkoda tylko że zyski idą na akcje a nie na rozwój biznesu bo to cisza kompletna mimo zmian w zarządzie
    ta grupa nie ma przyszłości przy takim podejściu a akcje polecą wkrótce istotnie, oni mają chyba jakoś inny rok księgowy więc teraz będą roczne chyba
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~Motorniczy [31.0.75.*]
    Welo to ty ?   Wstydzisz się swojego starego nicka ?
    Cyt. "akcje polecą wkrótce istotnie". Koń by się uśmiał :)))

Przeczytaj chociaż komunikat. Akcje skupują m. in. po to żeby zapłacić nimi za ew przejęcia.

Mówiłem, nie oddaje się dobrej spółki za pół darmo.

W tym całym komunikacie o skupie zastanawia mnie jedna rzecz. Dlaczego prezes pisze, że przez skup chce umożliwić akcjonariuszom wyjście z inwestycji? Co prawda skup ma podnieść cenę akcji, tak by wynikało z treści komunikatu, ale jednak. Czy wcześniej prezesowi nie zależało na długoterminowym akcjonariacie? Zatem co jest prawdziwym celem prezesa teraz? Podnosimy cenę akcji i zachęcamy drobny akcjonariat do wyjścia z inwestycji czy jednak zachęcamy do trzymania długoterminowego i cieszenia się z dywidend przez lata? Niech się prezes w końcu zdecyduje, czego chce od tego skupu. Bo dla mnie te cele są rozbieżne.
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: mizer [90.156.105.*]
    Miękki akcjonariat wyjdzie z kilkoma % na plusie dzięki zwiększonej podaży, a twarty akcjonariat zostanie dłużej cięsząc się z lepszych wyników / akcję.
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~Welo [37.248.223.*]
    To nie ja, nie chce mi się już tu pisać, trzeba być odważnym żeby ufać takiej osobie, która wiecznie ściemnia i nie przekazuje jasnej sytuacji co się dzieje w spółce i jakie są plany. Wiem jak to się skończy, ale życzę powodzenia.
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~Aaaa [188.146.16.*]
    Jak to się skonczy to wiadomo. Welo kupi na lokalnej górce, sprzeda na dołku i przez parę miesięcy będzie wylewał żale
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~Elwira [31.60.121.*]
    Co to ma znaczyć??? Nie życzę sobie dalszego wzrostu kursu. To ma zjechać poniżej 8, bym mogła odkupić mój pakiet! Jak nie teraz, to na pewniaka po wynikach tak się zadzieje. Wtedy Wam się przypomnę!
    Być może chcą ułatwić wyjście Dąbrowskiemu, albo zapobiec spadkom, gdyby zaczał sypać w rynek.... powodów może być wiele.
    Nie sądzę. Dąbrowski jest jednym z założycieli i doskonale wie, ile warta jest spółka. Jakby chciał wyjść, to by się umówił z kimś na sprzedaż udziałów poza giełdą. Ciekawe, czy podadzą widełki cenowe kursu na skup akcji. Bo to też sporo powie, jak ten skup ma być realizowany.
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~krol_sedesow [165.1.197.*]
    Widocznie nie było chętnych na odkup dlatego przeznaczą kasę spółki na odkup akcji od prezesa i podmiotów powiązanych. Czytam teraz uchwałę na NWZA i tu już widać, że będzie więcej chętnych na pozbycie się akcji niż srodków na to przeznaczonych. Tak to widzę bez naganiania w żadną stronę.
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~Motorniczy [31.0.92.*]
    @Welo "To nie ja, nie chce mi się już tu pisać, trzeba być odważnym żeby ufać takiej osobie, która wiecznie ściemnia i nie przekazuje jasnej sytuacji co się dzieje w spółce i jakie są plany. Wiem jak to się skończy, ale życzę powodzenia."

To taka sama prawda jak te bzdury które tu ciągle wypisujesz. Ile razy ty już żegnałeś się z tym forum :))) Dziwnym trafem zawsze gdy trend zmieniał się na wzrostowy.

I jak się okazywało że się totalnie skompromitowałeś
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~Welo [83.168.102.*]
    Tak, tak to ja się kompromituje a kurs przez 3 lata wzrósł o 5%. Podbijcie jeszcze z 10%, bo trzeba kolejnym naiwnym opchnac powyżej 10
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~Motorniczy [31.0.78.*]
    Daj spokój, już mniejsza o to że nie potrafisz policzyć zysku ze spółki. Mamy tu dość powodów żeby się z ciebie nabijać. Zapewne będziemy mieli kolejne, tylko nie ucz się na błędach. Tak trzymać :)))    
    Tfu tzn  akcyj nie trzymać spekulanci :) a może spółce uda się kupić trochę po dobrej cenie.    
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~Welo [37.248.216.*]
    Hahahahhahah ja się nie bawię w liczenie jak aptekarz kilku % w lewo czy w prawo, bo ja przez ostatnie 3 lata zrobiłem ponad 150%, a ty siedź na gniocie i licz setne procenta, hahaha
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~Welo [83.168.102.*]
    Nie dajcie się nabrać teraz niby większe obroty, żeby zaraz wywalić, wyniki zapewne tragiczne, być może nawet strata.
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~xxx [178.43.13.*]
    krążą wieści iż faktycznie okręt tonie a kapitan niczym tempy żółw wali głową w ścianę i pcha flotę prosto w burzę nim płynąć do portu
    w każdej plotce cos jest z prawdy
    poczekamy na wyniki i panegiryk wodza
    oby nie ostatni bo będzie huragan
    No faktycznie chęć skupu akcji własnych na 15% spółki i 40% free floatu świadczy o dramacie w spółce. Pewnie zarzad będzie chciał wykorzystać sytuację do okazyjnego zbycia akcji po 60% wartości ksiegowej
    A tak w ogóle to cenę ustalili na 9,5 do 14.
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~Delkowy [51.38.128.*]
    > "akcyj nie trzymać spekulanci"

Tylko że spekuła z pewnością nie zdążyła jeszcze kupić. Widać po obrotach. Poprzednie 2 tyg. +12% a obroty żadne. Co więcej, myślę że większość z tego to przekładanie z prawej do lewej kieszeni. Prawdziwej podaży to było może ze 30%, głównie zaraz po komunikacie zanim się ludzie zorientowali i zdążyli pozdejmować zlecenia.
    Wynika z tego, że kupowanie akcji w dzisiejszch cenach praktycznie pozbawione jest ryzyka.
    ... nawet jeśli 30.10. wyniki będą kiepskie.... a może oni już wiedzą, że będą kiepskie ?
    Ryzyko jest takie, że będzie wezwanie i chętnych na sprzedaż więcej niż przeznaczono na skup. Wyniki za drugi kwartał będą słabe.
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~Motorniczy [31.0.94.*]
    Cóż za błyskotliwe spostrzeżenia :)))))
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~Motorniczy [31.0.94.*]
    krolu lepiej nam napisz, jak to jest zostać z ręką w sedesie :)))))
    Nie wiem po co te uszczypliwości. Po prostu stwierdzam fakt, że przy tej płynności spółki chętnych do pozbycia się akcji może być sporo (łącznie z prezesem i osobami powiązanymi). Tak samo jak to, że czwarty kwartał będzie słaby (znaczny spadek zysku r/r). Sam skup pokazuje, że nie mają pomysłu na rozwój niemniej pewnie będzie to dobra okazja do wyjścia i zarobienia na akcjach czego wszystkim życzę.
    Fakty mogą też być takie, że przy obecnych cenach nie ma wielu chętnych do sprzedaży, stąd niska płynność. Jeśli dla ciebie faktem jest również to, że czwarty kwartał będzie słaby, to znaczy, że masz dostęp do informacji poufnych i rozpowszechniasz je publicznie na forum. Uważaj, bo jest to karane. O możliwej celowości skupu pisaliśmy tu też już wyżej.
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~xx [178.43.13.*]
    wyniki przed raportem zna zarząd i finanse delko reszta to może sobie gdybać
    ale faktem jest że jeśli udziałowcy zarządzający spółką znali wyniki lub wiedzą jakie mogą być w najbliższej przyszłości i ceną skupu ustawiają nierealną cenę papierów aby zarobić na sprzedaży posiadanych akcji to to jest już szwindel i to jest karane
    ciężko w to uwierzyć ale kto wie, będą raporty poznamy wyniki i zmiany na udziałach, wtedy zapytamy w KNF o autora tej układanki
    Szkoda czasu na dyskusę z wami. By szacować wyniki nie trzeba mieć dostępu do informacji poufnych wystarczy porównać z wynikami konkurencji, które są już dawno znane. Prezes od paru lat w każdym liście do akcjonariuszy pisze, że spółka jest niedowartościowana ale koniec końców decyduje o tym rynek a nie jego widzimisie.
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~chuda_ryba [188.33.233.*]
    Dokładnie to samo chciałem im napisać. Nic to, że Dino, Biedra i Eurocash miały najsłabszy kwartał od lat, bo cała branża była pod presją, Delko na pewno przebije wszystkich o głowę :-D Wyniki będę niestety dużo słabsze, bo tak podpowiada logika. Nawet optymista Ciekawski czmychnął po ostatnich wynikach, bo pewnie wiedział, co się święci. Niemniej skup powinien utrzymać kurs powyżej 9,5 zeta na dłużej bez względu na to, co zaraportuje spółka w kolejnym kwartale. Słabsze wyniki to dla prezesa dobra okazja, by spółka skupowała sobie akcje poniżej wk, a chętni w takiej sytuacji pewnie się znajdą. Nie wierzę w scenariusz, że najgrubsi udziałowcy, w tym prezes, sami wykorzystają skup, by pozbyć się akcji. Nie w sytuacji, gdy skup będzie robiony raczej poniżej wk, a trzeba pamiętać, że spółka ma sporo nieruchomości, których wartość od lat nie była aktualizowana.
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~xx [178.43.141.*]
    naiwne myślenie
    posiadam akcje Delko i co mnie obchodzi sytuacja dino czy biedry, pomijając juz fakt ze to handel nowoczesny
    nawet jeżeli konsumpcja spada to dla mnie jest istotne co w tej sytuacji robi zarząd Delko a nie biedry, a co robi? NIC
    od stycznia 2023 żadnego komunikatu o inwestycjach planach, strategii, zero komunikacji z rynkiem a mamy koniec 2024
    czerwiec 2023 zakończyli chyba zyskiem 40mln gdzie są te pieniądze?
    18 baniek idzie na skup akcji, przepraszam czy ja nabyłem akcje dystrybutora czy jakiegoś funduszu inwestycyjnego?
    firma zamiast inwestować pieniądze w biznes jakim zajmuje się od 30 lat kładzie na stole 18 baniek zysku i skupuje własne akcje, po co?
    aby sztucznie trzymać kurs który po słabych wynikach z nic nie robienia i tak poleci w dół, przecież to bzdura te wypociny zarzadu o powodach skupu
    wywalić 18 baniek na utrzymanie kursu, gratuluję pomysłu
    mam nadzieję że sprzedam wszystkie akcje na skupie ale obawiam się ze więksi zrobią to przede mną
    jak ktoś pisze że spółka ma od lat nieaktualizowane nieruchomości to tak jakby ją szykował do wyprzedaży albo spodziewał się padaki zwłaszcza jak nie wydał większości z 40mln ostatniego zysku
    zobaczymy co wymyślą dalej, inwestorzy wykiwać się nie dadzą nie te czasy Zarządzie

• Re: skup akcji własnych !! Autor: ~chuda_ryba [62.87.243.*]
    Jeśli posiadasz akcje spółki z tej samej branży co konkurencja, to może jednak warto wiedzieć, co u niej piszczy. A jeśli cała konkurencja radzi sobie gorzej, to może warto się dowiedzieć dlaczego? Naiwne jest myślenie, że Delko te problemy nie dotyczą.

Co do głównej tezy, to się zgadzam. Moim zdaniem prezes chce po prostu skeszować biznes. Może jeszcze rok temu rzeczywiście zbierał kasę na rozwój i ekspansję, ale chyba się w końcu zorientował, że konkurencja mu uciekła i wrzucenie milionów w niepewną przyszłość i nasycony rynek, nie ma sensu. A może w końcu zrozumiał, że Delko jest za małe nawet w porównaniu do Eurocasha czy GK Specjał, nie mówiąc o Dino, Biedrze czy Żabie. I w tym starciu ostatecznie polegnie. Zatem sprzedaż biznesu teraz to całkiem rozsądne wyjście.
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~Motorniczy [31.0.89.*]
    Jedyne fakty to że:         
    "W ocenie Zarządu obecny kurs akcji Delko S.A. nie odzwierciedla wartości Spółki, dlatego Zarząd stoi na stanowisku, że nabycie akcji własnych jest atrakcyjną formą inwestycji i przyczyni się do zwiększenia dystrybucji środków pieniężnych do akcjonariuszy. Ponadto skup akcji własnych może pozytywnie wpłynąć na elastyczność w zarządzaniu kapitałem, poprzez możliwość wykorzystania posiadanych akcji własnych na cele strategii akwizycyjnych"                

Reszta to tylko insynuacje krola_sedesow i reszty peroniarzy.                        
    Fakt też jest taki że sprzedałeś po ostatnich wynikach za żałośnie śmieszne pieniądze, czyli że nie potrafisz prawidłowo oszacować wartości spółki.
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~chyba_ryba [188.33.234.*]
    Chyba pomyliłeś mnie z Ciekawskim, Twoim kumplem. No właśnie, gdzie on się podział? Ma jaszcze jakieś akcje, czy już wszystko sprzedał?

A co do welo, to mimo że ogólnie pisze bzdury, to w jednym się z nim zgadzam - prezes coś kombinuje. Skoro przegłosowali go pozostali akcjonariusze na nwza, to nie tylko ja tak uważam.
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~elo [178.235.191.*]
    jak zyski co roku, wyplata dywidendy i przeznaczenie nadwyzek na skup akcji kiedy cena jest atrakcyjna zeby podniesc wartosc dla akcjonariuszy jest wzorcowym zachowaniem wg niejednego inwestora to jak przychodzi taka sytuacja..... wszyscy wieszcza upadek hahahah nic dziwnego ze tak wlasnie jest na gieldzie, moze byc krach, a za jakis czas ludzie znowu postepuja w twn sam sposob, wszystko co bylo i jest, znowu kiedys bedzie. Tak jak mowi powiedzenie, najgrozniejsza sentencja to "tym razem jest inaczej".
    ~chuda_ryba dlaczego ty odpowiadasz za ~krol_sedesow ?!!! Wydało się !!!!!!!      
    Tyle tu gryzmolisz na tym forum, że w końcu pomyliły ci się nicki :))))))      

I nie broń tak tego swojego kolegi Welo. On już się tu tak skompromitował że mu już nic nie pomoże. 

Pamiętam że Ciekawski też pisał że sprzedał jak było w okolicach 8, podobnie jak ty :))). Inwestorzy :))))))
  • Re: skup akcji własnych !! Autor: ~chuda_ryba [188.33.224.*]
    Tak, ja wiem, że uważasz, że to forum powinno być fanpagem pana prezesa i o Delko należy tu pisać wyłącznie w samych superlatywach, niemniej rozsądni ludzie, także akcjonariusze, mają prawo wymieniać się tu różnymi poglądami, bo do tego to służy.

Co do Ciekawskiego, to rozumiem jego decyzję. Po wynikach w czerwcu uznał, że cała branża jest w trudnej sytuacji i spółka może mniej zarabiać przez pewien czas i się z niej ewakuował. Moim zdaniem jednak popełnił błąd, bo jak pokazują ostatnie wyniki i plan skupu akcji, dostałby dużo więcej, gdyby trochę zaczekał.

Nadal zastanawia mnie forma skupu. Dlaczego poprzez wezwania, a nie z rynku. I dlaczego, mimo że na nwza skup został odrzucony, teraz jest znowu przepychany praktycznie bez zmian na wza.
[x]
DELKO -0,31% 6,48 2025-10-10 15:59:33
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.