Zakładam nowy wątek bo moderatorowi nie podobają się moje pytania i usuwa moje posty w odpowiedzi na analizę w wątku Branża VFX. Dlaczego to robi, a ch*j go jeden wie xD To z analizy powyżej: "Chociaż branża VFX nie wróci do rekordowych wyników z lat 2020-2022, pierwsze oznaki ożywienia są widoczne. Studia VFX wznawiają projekty, które były wcześniej zamrożone z powodu strajków i cięć budżetowych, a inne sektory, takie jak gry komputerowe i reklama, zaczynają korzystać z usług VFX. Przykładem może być rosnąca popularność wirtualnej produkcji w branży reklamowej."
A to z raportu: "Rynek animacji i VFX to jedna z najszybciej rozwijających się gałęzi sektora przemysłu rozrywkowego. Szacuje się, że światowy popyt na usługi VFX będzie rósł w najbliższych latach w tempie ok. 5% rocznie.
Pytania:
1.Jeśli rynek VFX będzie rósł średnio powiedzmy 5% rocznie to czy to oznacza, że w przychody w PLI Animation tez będą rosły tylko 5%? 2. Jeśli PLI dostanie to na co czeka i przychody z VFX wzrosną z 30 mln zł rocznie do np 50 czy nawet 60 mln zł rocznie, to ilu %owy jest to wzrost? 5% czy może jednak sporo wyższy? 3. Jeśli spółka ma tyle % wzrostu w segmencie animation to jak to się ma to prognozowanej średniej całorocznej dla całej branży i czy można powiedzieć, ze się zwija czy się rozwija?
I taka malutka podpowiedź? Dlaczego CCC ma rekordowe wyniki skoro branża średnio rośnie dużo, dużo wolniej? Dlaczego eobuwie z grupy CCC ma stratę skoro e-commerce rozwija się po 10-15% rocznie?
Fajnie, że pojawiło się tyle analityków, znawców z branży, sympatyków PLI i innych forumowiczów. Wreszcie coś się dzieje :)
1. >Jeśli rynek VFX będzie rósł średnio powiedzmy 5% rocznie to czy to oznacza, że w przychody w >PLI Animation tez będą rosły tylko 5%?
Nawet jakby tak założyć to co to jest 5% dla spółki giełdowej?
To się tak nie przekłada niestety, bo możecie wierzyć lub nie, ale studio nie jest w stanie wziąć dużego zlecenia VFXowego. Pozostają serialowe dorobki, a tam budżety niestety skromniejsze. Brakuje kasy na inwestycje panowie i tak to się toczy. Inna rzecz, że w 2025 roku żadnego projektu VFX nie będzie, bo musiałby być podpisany już.
2. Nie wzrosną, patrz punkt 1.
Poza tym to co piszesz to jest fantazja, dwukrotny wzrost przychów na VFX jak nie ma żadnego takiego projektu w perspektywie.
3. Istotnie spółka miała skok przychodów, ale przy jakim skoku kosztów. Taki zysk przy takich przychodach i to jest dla Ciebie OK? Inna rzecz, że z tego zysku już nic nie zostało. Co musi studio zrobić, żeby mieć zysk 10mln zł? Widzisz o jakich my cyfrach mówimy? 10mln zl dla spółki giełdowej co ma ponad 20 lat i płaski wykres od bodajże 7. Odpowiedz sobie czy model biznesowy tej spółki jest na spółkę giełdową.
Wg mnie tak pisałem poprzednio rynek animacji mocno się zmieni w perspektywie roku-dwóch. Pytanie, kiedy zostaną upublicznione modele do generowania video, ile to będzie kosztować, jak szybko będzie to miało zdolności produkcyjne (wg mnie szybko - do webowych rzeczy), itp. Kiedyś czytałem i tym, że programy nie są w stanie kontynuować ujęć filmowych z poprzedniego ujęcia. Ostatnio widziałem minutowy filmik, widać ze to jest AI, ale wszystko ładnie pięknie filmowo posklejane. Kwestia czasu.
Kiedyś filmowcy też nie wierzyli w kręcenie na cyfrze a mamy co mamy. Z rynkiem się nie dyskutuje - chyba ze fanpi i bialoczerowny.
4. Co do CCC. Nie znam się na tej spółce, ale akurat wziąłeś sobie ulubiona spółkę spekulantów i grających na krótko. Poczytaj sobie o legendarnej już kreatywnej księgowości pana właściciela i jego grupy. Też dałeś przykład :(
Dnia 2024-09-29 o godz. 13:00 ~Analityk napisał(a): > Może usuwa, bo czyta ze zrozumieniem :) >Nawet jakby tak założyć to co to jest 5% dla spółki giełdowej?
@Analityk W przeciwieństwie do ciebie :) .. 1. Rynek może rosnąc o 5% ale VFX w PLI może wzrosnąć o 30 czy nawet 40% jeśli dostaną duże zlecenie. Ja liczę, ze tak, ty ze nie. Ten co wywalił te akcje po taniości też liczy że nie. Ten co kupował liczy ze tak! Życie. 2. Chyba jednak nie rozumiesz dlaczego nie dostawali dużych zleceń VFX 2 czy 5 lat temu. 3 Gdybyś chciał faktycznie zrobić dokładną analizę to wiedziałbyś o presji płacowej na rynku i w spółce, presji której dzięki kłopotom bezpośredniej konkurencji i zwolnieniom jej pracowników już nie ma! Wiedziałbyś o tym, że VFX robili jako podwykonawcy bo nie mieli przebicia stąd ta cała saga, że Wieśka oddali za darmo itd itd. 4. Co mają wyniki na biznesie CCC do tego czy spółka jest ulubioną przez spekulantów czy nie? Answear kolejny przykład żę rynek rośnie tak a ta spółka inaczej. To proste, pojedyńczy mniejszy może rosnąć szybciej niż rynek bo to duzi kreują średnią wzrostu całego rynku!
Tak to prawda ze z rynkiem się nie dyskutuje. Bo to pierwszy raz, że rynek jest nieefektywny? Gdyby było inaczej nie byłoby możności zarabiania floty :)
podobno jak wczesniej gdzies tutaj pisano zredukowali juz wiekszosc tej choloty zza komputerow pozostaje tylko czekac na rozwoj AI na oczyszczonym juz polu VFX i reklamy.
Na wstępie swojego posta pisałem, że jest to opracowane na bazie reddita z perspektywy pracowników.
Dokładniej mówiąc i wyjaśniając: finetunning mojego modelu Lamy w oparciu o zescrapowane posty i komentarze z r/vfx z ostatniego pół roku z ponadawanymi wagami w zależności od ilości upvotów jako rozbudowane okno kontekstowe dla modelu LLM.
Nic w tamtym tekście nie zostało ręcznie przeze mnie napisane, a jest zagregowanym spojrzeniem na branżę 'insiderskiego hiveminda'
Odpowiedzi na twoje pytania nie znam. Patrząc obiektywnie, same pytania jednak są trochę tendencyjne, bo równie dobrze można je odbić dopisując tylko 1 'nie' w każdym zdaniu. "Jeśli rynek VFX nie będzie rósł...", "Jeśli PLI nie dostanie..." itd.
Nie musisz wszystkiego brać jako ataku, zwłaszcza, że moim zdaniem wydźwięk tamtej analizy jest pozytywny w ujęciu średnio i długoterminowym.
Nie pojawiłem się też 'znikąd', na pewno nie udzielam się tak często jak ty, bo i po co marnować czas na forum bankiera, ale przewijam się tutaj okazjonalnie.
Czy mam stratę?
Mam.
Czy sprzedaję?
Nie.
Osobiście spodziewam się, że kurs będzie wyżej 2-3-4x za kilka lat, zwłaszcza względem obecnego dołka, bo przy tej płynności widać panikę w akcjonariacie mniejszościowym. Czy to jednak wydarzy się za kwartał, rok, 3 lata czy dekadę to już zupełnie inna sprawa. Sentyment zarówno tutaj, jak i w całej branży jest i był zły i zanim się poprawi pewnie będą musiały się pierwsze dobre oznaki pojawić z góry - czy to w wynikach samego PLI, czy w zwiększonej ilości nowych ogłoszeń o pracę NIE W INDIACH (zwłaszcza wśród seniorów, bo to by oznaczało budowanie nowych zespołów).
W mojej opinii obecnie jest tanio zarówno dla scenariusza neutralnego jak i pozytywnego. W scenariuszu negatywnym wszystko może się jeszcze zadziać. W krótkim terminie spodziewam się nadal straty za Q3 i wyjścia mniej więcej na 0 w Q4 (czy tak będzie zależy bardziej od redukcji kosztów niż wzrostu przychodów). A potem to już tylko Moiry wiedzą.
Nie jestem dzieciakiem i nie biorę wszystkiego jak ataku. Jeśli ktoś pisze o sytuacji spółki, jej biznesie, a nie o mnie nie mam z tym problemu. Co do tendencyjnych pytań to rynek VFX może nie rosnąć i nic to nie zmieni, że jeśli PLI dostanie to o co zabiega to w ich raportach segment VFX wzrośnie o kilkadziesiąt procent. I ja pod to gram tyle,że na razie wyskoczył strajk i pokrzyżował nie tylko im plany, a moje zyski odsunął w bliżej mi nie znaną przyszłość :) Nie spodziewam się, że wyniki w tym roku będą chociaż przyzwoite, ale kiedy zaczną być już przyzwoite to nie dam rady kupić akcji po 15 czy po 17zł. Dlatego sukcesywnie dobieram zwiększając swój pakiet i mocno obniżając średnią.
Czy mam stratę? Mam. Czy sprzedaję? Nie. Czy dokupuję?Tak!
Co do ogłoszeń pewnie masz trochę racji, ale też nie do końca.
podoba mi się twoje racjonalne podejście , rynek giełdowy w polsce to prawdziwy fenomen :D Ja z kolei skupuję trzydziestoletnie polonezy i duże fiaty, mam nadzieję z kolei że ich wartość za 50 lat się pomnoży lecz wcześniej zje je grzyb i korozja :D Najwyraźniej masz popakowaną kasę po babci w słoikach więc korzystaj i inwestuj :D
Zajmij się swoimi inwestycjami, a moje strategie inwestycyjne zostaw w spokoju. Moją kasę pozwól mi wydawać tak jak mi się podoba? Ok? Mam to wydaję :)
b-cz wiesz jakie powinno się zadać pytanie do tych samozwańczych analityków? a takie, dlaczego się tu pojawili i zakładają nowe wątki na których analizują w sposób subiektywny, z reguły widząc zmierzch branży a razem z nią spółki z warszawy i w dodatku kiedy pli tak strasznie zjechało w kapitalizacji - 10 mln usd wyceny dla kogoś z zachodu za poukładaną i mającą dobre fundamenty grupę wydaje się śmieszne nigdy takich dziwnych nicków jak ostatnio tu nie widziałem i ciekawe, że pojawili się akurat w momencie podejrzanej - moim zdaniem - przeceny akcji, może to jakieś powiązane działania? bo styl tych postów jest nietuzinkowy, za to tezy i analizy niewiarygodne albo nieprawdopodobne zawsze wręcz negatywne oczywiście RI jeszcze nie zostały naprawione, a niestety większość tych inwestorów co wpadają na różne fora postrzega wartość spółki i co się w niej dzieje właśnie poprzez notowania i nawet nie zadają sobie trudu napisać do spółki, wpaść na walne, nie mówiąc już o przeczytaniu raportów ps> tych dziwnych treści od anonimowych analityków aż się nie chce komentować - w szczególności dotyczących unreal engine, fatimy czy choćby braku kompetencji pli, braku pipeline czy upadku światowego segmentu vfx
Ja doskonale zdaję sobie sprawę z całego tego szumu tutaj i co jest jego powodem :)
@Majk Bądź tak dobry i zajmij się swoimi inwestycjami... Moje zostaw w spokoju! Pozwól mi również wydawać moją kasę na co chcę bez względu na to czy jest ona ze słoików po babci czy działalności gospodarczej czy zarobku na GPW. Takich inwestorów jak ty to od 2008 już widziałem wielu, ja nadal jestem a ich już po pierwszym, drugi czy trzecim udanym strzale już dawno nie ma na GPW :)
@bialoczerwony1972 ja jednak sądzę że inwestowanie mylisz ze strzelaniem z kapiszonów do gum do żucia na zapałkach na festynie dlatego wychodzisz na zero albo dokładasz do tej zabawy. Ja na giełdzie robię realny hajs nawet nie snując podejścia życzeniowego.
Super, że zarabiasz! . Zawsze podziwiałem takich milionerów z bankiera! Pozwolisz jednak, że jeśli mam kaprys dokładać do biznesu to będę to robił, chyba cię to za mocno nie uwiera? :)